Μόντι σε Μπάιντεν: Πρότεινα στον Πούτιν να έχει απευθείας συνομιλίες με τον Ζελένσκι
Ανανεώθηκε:
Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντα Μόντι, καθώς ΗΠΑ και Ινδία δεν βρίσκονται στην ίδια σελίδα σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή, παρά τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών τα τελευταία δύο περίπου χρόνια.
Τζο Μπάιντεν και Ναρέντρα Μόντι είχαν σήμερα, Δευτέρα, διαδικτυακή συνάντηση με τις συνομιλίες των δύο ηγετών να επικεντρώνονται στην Ουκρανία και τον Ινδό πρωθυπουργό να προτείνει στη Μόσχα τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η συνομιλία έγινε καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν περισσότερη βοήθεια από την Ινδία για την άσκηση οικονομικής πίεσης στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Στις 2 Μαρτίου η Ινδία αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και ήταν μια από τις πέντε χώρες που προτίμησαν να κρατήσουν ουδέτερη στάση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, απέχοντας από την ψηφοφορία.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αυξανόμενη ανησυχία τους για την καταστροφή στην επικράτεια της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στην Μπούτσα, όπου πολλοί άμαχοι δολοφονήθηκαν.
«Πρόσφατα, οι ειδήσεις για τις δολοφονίες αθώων πολιτών στην πόλη Μπούτσα ήταν πολύ ανησυχητικές. Τις καταδικάσαμε αμέσως και ζητήσαμε μια ανεξάρτητη έρευνα», δήλωσε ο Μόντι.
Ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε επίσης στον Μπάιντεν ότι είχε προτείνει σε πρόσφατες συνομιλίες με τη Ρωσία να έχουν απευθείας συνομιλίες ο Πούτιν και ο Ζελένσκι.
Η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να δει αύξηση στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από την Ινδία.
Ο Ντάλιπ Σινγκ, αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρμόδιος σε θέματα διεθνών οικονομικών υποθέσεων, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ινδία, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα θέσουν καμία «κόκκινη γραμμή» για την Ινδία στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουν να δουν μια «ταχεία επιτάχυνση» σε αγορές.
Δελεασμένη από τις έντονες εκπτώσεις μετά τις κυρώσεις της Δύσης σε ρωσικές οντότητες, η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού από τότε που η χώρα εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτός ο αριθμός προκαλεί αίσθηση, συγκρινόμενος με τα περίπου 16 εκατομμύρια βαρέλια για ολόκληρο το περασμένο έτος, δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters.
Η συνάντηση Μπάιντεν-Μόντι προηγείται της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ και του υπουργού Άμυνας της Ινδίας Ράτζναθ Σινγκ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε για τελευταία φορά με τον Μόντι τον Μάρτιο, είπε πρόσφατα ότι μόνο η Ινδία μεταξύ των χωρών της συμμαχίας Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία) ήταν «κάπως ασταθής» στις ενέργειες της εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Ινδία προσπαθεί να εξισορροπήσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία και τη Δύση, αλλά σε αντίθεση με άλλα μέλη των χωρών της Quad δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.
Ο Μπάιντεν τόνισε στον Μόντι ότι ανυπομονεί να τον δει στην Ιαπωνία «γύρω στις 24 Μαΐου».
Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο LiveBlog του CNN Greece