ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ύστατη «ευκαιρία» διαφυγής αμάχων του Ντονμπάς - Η Ρωσία θα «επιστρέψει» στο Κίεβο

Σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη η πόλη Μποροντιάνκα της Ουκρανίας. Νέα επίθεση στο Κίεβο αναμένουν οι ουκρανικές αρχές εάν η Ρωσία ελέγξει το σύνολο του Ντονμπάς AP Photo

Εν μέσω κατηγοριών για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην αιματοβαμμένη Μπούτσα, και καθώς βρίσκεται προ των πυλών μαζική επίθεση στο Ντονμπάς, η Ρωσία γίνεται η δεύτερη χώρα στην Ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη Λιβύη του Μοαμάρ Καντάφι το 2011, που αποβάλλεται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Νέες οικονομικές κυρώσεις επιβάλλει στη Μόσχα η G7, ενώ επισφραγίστηκε η συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία.

Η μάχη στο Ντονμπάς προδιαγράφεται σκληρή και μακρά, και όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, αυξάνεται ο κίνδυνος για κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας, όπως προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατόπιν της ολοκλήρωσης της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ παρέστη ο επικεφαλής διπλωματίας της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζητώντας περισσότερα όπλα για το Κίεβο -«τώρα γιατί μετά θα είναι αργά»-, ολικό ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, και λογοδοσία για τα εγκλήματα κατά της χώρας του.

Στο «μέτωπο» της ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποίησε κατά τη συνεδρίαση του Coreper το πέμπτο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία και την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια των κρατών-μελών για τα ρωσικά πλοία.

Πρόκειται για τις σκληρότερες κυρώσεις που έχει επιβάλλει το ευρωπαϊκό μπλοκ στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής -όμως επικρίνονται ως ανεπαρκείς από την ουκρανική κυβέρνηση, κάτι που σαφώς θα μεταφερθεί στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο την Παρασκευή από κοινού με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Πέμπτη ψήφισμα με το οποίο ζητείται άμεσα η επιβολή εμπάργκο σε όλο το φάσμα του ενεργειακού, με απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και η επιτάχυνση της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία. Η Ρομπέρτα Μέτσολα μίλησε για ένα ισχυρό ψήφισμα -με 529 ψήφους υπέρ, έναντι 22 κατά 19 αποχές- μετά τα «εγκλήματα πολέμου» της Ουκρανίας.

Πρόσθετο πλέγμα οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις οποίες περιλαμβάνεται η απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά, ενέκρινε την Πέμπτη η G7, η οποία και καταδικάζει στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών τις «θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις» στην Μπούτσα και άλλες ουκρανικές πόλεις.

Η G7 εκφράζει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της και την ετοιμότητά της για περαιτέρω βοήθεια, περιλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού και χρηματικών πόρων, ώστε να επιτραπεί στην Ουκρανία να υπερασπισθεί τον εαυτό της απέναντι στην επίθεση, καθώς και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Παρών στη σύνοδο ήταν ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο

Η Ρωσία θα «επιστρέψει» στο Κίεβο - Κίνδυνος κλιμάκωσης πέραν της Ουκρανίας

Το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού Στρατού αναμένει πως η Ρωσία πιθανώς θα εξαπολύσει νέα επίθεση στο Κίεβο εφόσον κατορθώσει να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Μακροπρόθεσμος στόχος της Ρωσίας είναι να καταλάβει όλη την Ουκρανία, αν και το βραχυπρόθεσμο επίκεντρο της εισβολής της είναι τώρα το ανατολικό τμήμα της χώρας, επισήμανε επίσης η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

Ταυτόσημη είναι η εκτίμηση του ΝΑΤΟ, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να διαβλέπει πως οι φιλοδοξίες του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχουν αλλάξει. Εποφθαλμιά ολόκληρη την Ουκρανία.

Για έναν πόλεμο που μπορεί να παραταθεί επί εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια, με κίνδυνο κλιμάκωσης και εκτός των συνόρων της Ουκρανίας, έκανε λόγο την Πέμπτη ο Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι ακριβώς σε αυτό τον κίνδυνο εστιάζει η Συμμαχία -και σε αυτό το πλαίσιο ενισχύεται η ΝΑΤΟϊκή άμυνα στην ανατολική πτέρυγα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι σύμμαχοι στηρίζουν τις προσπάθειες για «διεθνή έρευνα» για τους «τρομακτικούς φόνους αμάχων» στην Μπούτσα και άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στις Βρυξέλλες στη διάθεση περισσότερου οπλισμού στην Ουκρανία, στην υποστήριξή της στον κυβερνοχώρο, καθώς και στην παροχή μέσων προστασίας έναντι πιθανών χημικών ή βιολογικών επιθέσεων. Επί του τελευταίου, ο ΠΟΥ γνωστοποίησε επίσης, διά του περιφερειακού διευθυντή Ευρώπης Χανς Κλούγκε, ότι καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενες επιθέσεις με χημικά όπλα στην Ουκρανία, δίχως να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται ενώπιον μεγάλης μάχης στα ανατολικά της χώρας.

«Υπάρχει μια σημαντική μάχη μπροστά μας στο Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι σκοπεύουν να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν την επίθεση», δήλωσε μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. «Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό το ερώτημα του πώς θα τελειώσει όλο αυτό», επισήμανε.

Μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο προκειμένου να στείλει στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται στον αγώνα της ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν και ενισχύουν την πίεσή τους στη Ρωσία, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχουν και άλλες αξιόπιστες αναφορές για βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες από Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία.

«Σημαντικές» απώλειες παραδέχεται για πρώτη φορά το Κρεμλίνο

Από ρωσικής πλευράς ήλθε για πρώτη φορά παραδοχή για «σημαντικές» στρατιωτικές απώλειες στην Ουκρανία. «Έχουμε υποστεί σημαντικές στρατιωτικές απώλειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο Sky News. «Είναι μία τεράστια τραγωδία για εμάς» είπε, ενώ αρνήθηκε να προσδιορίσει τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών.

Διά στόματος Πεσκόφ εκτοξεύτηκαν εκ νέου και απειλές εναντίον της Σουηδίας και της Φινλανδίας· εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα πρέπει να «επαναφέρει την ισορροπία» με δικά της μέτρα, διαμήνυσε. Και σε μία αναφορά που αφήνει περιθώρια πολλαπλών ερμηνειών και υπονοούμενα, ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν θα εκλάμβανε μία τέτοια κίνηση ως απειλή για την ύπαρξή της, κάτι που θα την υποχρέωνε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε εν τω μεταξύ πως το Κίεβο παρουσίασε στη Μόσχα ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που περιείχε «απαράδεκτα» στοιχεία, αλλά η Μόσχα παρόλα αυτά, κατά τη δήλωσή του, θα συνεχίσει τις συνομιλίες. Το Κίεβο απέκρουσε τις δηλώσεις Λαβρόφ, διά του διαπραγματευτή της Μιχαήλο Ποντόλιακ, λέγοντας πως έχουν «καθαρά προπαγανδιστική σημασία» και θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή από τη σφαγή στην Μπούτσα.

«Τελευταία ευκαιρία» διαφυγής

Οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί πλέον στα ανατολικά, με τις ουκρανικές αρχές να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις προς τους αμάχους να απομακρυνθούν από το Ντονμπάς πριν ανακοπούν οι δίοδοι διαφυγής.

Ήδη ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομική γραμμή καθήλωσε τρένα που απομάκρυναν αμάχους από την περιφέρεια του Ντονέτσκ. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν πως «χτυπήθηκε γραμμή επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες πολίτες». Χιλιάδες επιβάτες εγκλωβίστηκαν στον σταθμό Μπαρνίκοβ.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι για τους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας «η τελευταία ευκαιρία» να εγκαταλείψουν την περιοχή, προειδοποίησαν την Πέμπτη οι τοπικές αρχές εν αναμονή μαζικής επίθεσης το ρωσικού στρατού.

«Όλες οι ελεύθερες πόλεις της περιοχής του Λουχάνσκ βρίσκονται υπό τα πυρά του εχθρού» προειδοποίησε ο κυβερνήτης της περιοχής Σεργκέι Γκαϊντάι, λέγοντας πως οι Ρώσοι «αποκόπτουν όλες τις πιθανές οδούς εξόδου».

«Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι πρέπει να φύγουν άμεσα», δήλωνε ταυτόχρονα ο δήμαρχος της πόλης Ντίπρο, Μπόρις Φιλάτοφ.

Το Ντίπρο, με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου κατοίκων, έχει μέχρι στιγμής «διαφύγει» από τις σφοδρότερες μάχες που έχουν καταστρέψει ολοσχερώς άλλες πόλεις στα νοτιοανατολικά, όπως η Μαριούπολη, όμως τελεί πλέον εν αναμονή σφοδρής επίθεσης.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι «ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων» φθάνουν αυτή τη στιγμή στο Ντνίπρο, τη βιομηχανική πόλη στον ποταμό Δνείπερο που αποτελεί το όριο των ανατολικών περιοχών της χώρας, από τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, που βομβαρδίζονται τις τελευταίες ημέρες.

Συνολικά 4.676 πολίτες εγκατέλειψαν την Πέμπτη τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων», σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. Μεταξύ αυτών ήταν 1.205 κάτοικοι της Μαριούπολης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια.

Έχοντας αποχωρήσει πλέον από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μαζική επίθεση επιδιώκοντας την κατάληψη του συνόλου του Ντονμπάς και τη δημιουργία χερσαίας γέφυρας πρός την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας παραδέχθηκαν την Πέμπτη ότι πολεμούν απέναντι σε χιλιάδες Ουκρανούς, μεταξύ των οποίων άμαχοι που πήραν τα όπλα, στην πολιορκούμενη Μαριούπολη.

Οι μάχες επικεντρώνονται στις εγκαταστάσεις ενός τεράστιου εργοστασίου χαλυβουργίας, του Azovstal, και στο λιμάνι, σύμφωνα με τον Έντουαρντ Μπασούριν, που εκπροσωπεί τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

«Πιστεύουμε πως μένουν περίπου 3.000 ή 3.500 [αντίπαλοι στρατιωτικοί], αλλά πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι μεταξύ των κατοίκων της Μαριούπολης, ορισμένοι έχουν πάρει τα όπλα και άρα ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος», είπε, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Μαριούπολη είναι απελπιστική, σύμφωνα και με τις δύο πλευρές, και η πόλη έχει μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε ερείπια.

Η Μόσχα έχει αναπτύξει εδώ και ημέρες στη Μαριούπολη και τις διαβόητες δυνάμεις του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, χωρίς να καταφέρει μέχρι τώρα να καταλάβει την πόλη.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, απηύθυνε νέο δραματικό μήνυμα την Πέμπτη λέγοντας πως οι εναπομείνατες 100.000 κάτοικοι πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως, και περιγράφοντας την κατάσταση στην πόλη ως ανθρωπιστική καταστροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης