ΚΟΣΜΟΣ

«Κυνική προβοκάτσια» στην Μπούτσα, λέει ο Πούτιν - Οι κόρες του στο στόχαστρο κυρώσεων των ΗΠΑ

Για «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια» των ουκρανικών αρχών στην Μπούτσα κάνει λόγο ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρώτη αντίδρασή του Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Στην πρώτη του αντίδραση μετά τη διεθνή κατακραυγή για τις θηριωδίες στην Μπούτσα και το «κατηγορώ» για εγκλήματα πολέμου εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει λόγο για «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια» των ουκρανικών αρχών. Την ίδια στιγμή, οι δύο κόρες του Ρώσου προέδρου «μπαίνουν» στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη σκιά της σφαγής αμάχων στην ουκρανική πόλη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο -κατόπιν συνομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον φίλα προσκείμενο στη Μόσχα Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν- αναφέρεται πως ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ιδιαίτερα την «την χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου στην πόλη Μπούτσα».

Πρόκειται για την πρώτη δήλωση Πούτιν αφότου ήλθαν στο φως οι εικόνες με τις ωμότητες κατά αμάχων, που έχουν οδηγήσει ηγέτες της Δύσης να κατηγορήσουν πλέον ευθέως το ρωσικό στρατό για εγκλήματα πολέμου, καθώς και την ΕΕ και τις ΗΠΑ να επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Tαυτόχρονα, διπλωμάτες απελαύνονται μαζικά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ την Πέμπτη λαμβάνει χώρα ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επί του αιτήματος των ΗΠΑ και δυτικών χωρών για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Μαρίνα Πούτινα και Κατερίνα Τιχόνοβα στο «στόχαστρο»

Στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων μπαίνουν και οι δύο ενήλικες κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης πως επιβάλλονται κυρώσεις που «αγγίζουν» περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες, τις κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και τη σύζυγο και την κόρη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ανώτερος αξιωματούχος της διακυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε πως οι κυρώσεις κατά της Μαρίνα Πούτινα και Κατερίνα Τιχόνοβα επιβάλλονται διότι εκτιμάται ότι μπορεί να «κρύβουν» περιουσιακά στοιχεία του ίδιου του Ρώσου προέδρου, όπως μεταδίδει το CNNi. Η πρακτική είναι συνήθης στους κόλπους της ρωσικής ελίτ, ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ο Πούτιν και ολιγάρχες κρύβουν τον πλούτο τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, με μέλη της οικογένειάς του που έχουν τοποθετήσει τα περιουσιακά αυτά στοιχεία και τον πλούτο τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και σε άλλα σημεία στον κόσμο» ανέφερε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ έβαλαν επίσης στο στόχαστρο περισσότερες ρωσικές τράπεζες, ενώ απαγορεύουν κάθε αμερικανική επένδυση στη Ρωσία.

Με τα νέα μέτρα θα επιβληθούν κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού στη ρωσική Sberbank, η οποία κατέχει το ένα τρίτο του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας. Οι συναλλαγές σε θέματα ενέργειας μπλοκάρονται από αυτές τις κυρώσεις, επισήμανε έτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ «κλιμακώνουν δραματικά» το οικονομικό σοκ κατά της Ρωσίας αποκόπτοντας τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, συμπλήρωσε. Οι Ρώσοι μπορεί να αναγκαστούν να επιστρέψουν στο σοβιετικό βιοτικό επίπεδο της δεκαετίας του 1980, κατά τον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μαρία Ζαχάροβα: «Σκηνοθεσία» στην Μπούτσα για να δικαιολογηθούν νέες κυρώσεις εναντίον μας

Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι εικόνες των νεκρών στην Μπούτσα, για τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει ότι ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων, αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Αυτές οι φρικτές, εγκληματικά πλαστές [εικόνες] δημοσιεύτηκαν ώστε να δικαιολογηθεί άλλο ένα προαποφασισμένο πακέτο κυρώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ευρείας κλίμακας απέλαση διπλωματών από διάφορες χώρες» επισήμανε η Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Και επίσης, φυσικά, ώστε να περιπλέξουν, αν όχι και να διακόψουν εντελώς, τις [ειρηνευτικές] συνομιλίες», προσέθεσε.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε.

«Το μοναδικό πράγμα που μπορώ να πω είναι πως η εργασία [για τις συνομιλίες] συνεχίζεται», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο.

«Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά μας. Η διαδικασία συνεχίζεται, αλλά πηγαίνει πιο αργά από ό,τι θα θέλαμε» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης