ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ιστορικές στιγμές και ιστορικές ευθύνες για τον ΟΗΕ στη σκιά της σφαγής της Μπούτσα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαιτεί μία νέα «δίκη της Νυρεμβέργης» και αφαίρεση του δικαιώματος βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ AP Photo/Alexei Alexandrov

«Είστε έτοιμοι να κλείσετε τον ΟΗΕ; Πιστεύετε ότι έχει παρέλθει η εποχή του Διεθνούς Δικαίου;»... Προ των ευθυνών της φέρει τη διεθνή κοινότητα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «μεταφέροντας» στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σκληρά πλάνα με απανθρακωμένες και ακρωτηριασμένες σορούς, ακόμη και παιδιών, από την Μπούτσα, το Ιρπίν, τη Μαριούπολη και την Ντιμέρκα. «Εάν η απάντηση είναι 'όχι', τότε πρέπει να δράσετε τώρα» δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος, απαιτώντας να λογοδοτήσει η Ρωσία για εγκλήματα πολέμου κατά της χώρας του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για εγκλήματα ανάλογα των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους σε κατεχόμενα εδάφη. Βασανισμοί και δολοφονίες αμάχων, ακρωτηριασμένα σώματα, βιασμοί, δολοφονίες γυναικών μπροστά στα παιδιά τους. Χέρια δεμένα πισθάγκωνα, συνοπτικές εκτελέσεις. Νεκροί σε αυλές, σπίτια, πηγάδια.

«Σκότωναν για ευχαρίστηση. Δεν υπάρχει έγκλημα που δεν έχουν διαπράξει» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα, απαιτώντας δράση του ΟΗΕ για τη λογοδοσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και αφαίρεση του δικαιώματος βέτο από τη Ρωσική Ομοσπονδία. O Ζελένσκι κατήγγειλε τη διάπραξη των χειρότερων εγκλημάτων πολέμου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας ότι αυτό που η Ρωσία επιδιώκει είναι να μετατρέψει τους Ουκρανούς σε «σιωπηλούς σκλάβους».

«Τώρα ο κόσμος μπορεί να δει τι έκανε η Ρωσία στην Μπούτσα. Αλλά μένει να δει τι έκανε και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις και περιφέρειες της χώρας μας» δήλωσε εν μέσω σιγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς προβάλλονταν τα πλάνα με ωμότητες κατά αμάχων σε Μπούτσα, Ιρπίν, Μαριούπολη και Ντιμέρκα, και ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγορούσε τον ΟΗΕ ότι έχει αποδειχθεί ανίσχυρος να σταματήσει τον πόλεμο.

ΠΡΟΣΟΧΗ, πολύ σκληρό περιεχόμενο στα τελευταία λεπτά του βίντεο

Ενώπιον της δεδομένης αδυναμίας του ΟΗΕ να λάβει απόφαση για οποιοδήποτε μέτρο κατά της Ρωσίας εξαιτίας του δικαιώματος βέτο που διατηρεί η ίδια ως μόνιμο κράτος-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και η σύμμαχός της Κίνα, ο Ζελένσκι κάλεσε στην άμεση τροποποίηση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ώστε το βέτο να μην μετατρέπεται στα ρωσικά χέρια σε «δικαίωμα στο θάνατο».

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει άμεσα δράση για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Ρώσοι στη χώρα του. Να δικαστούν οι υπαίτιοι σε μία νέα «δίκη της Νυρεμβέργης» και να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Διαφορετικά τα Ηνωμένα Έθνη, ο ίδιος δήλωσε, θα πρέπει «απλώς να κλείσουν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν, διά της μόνιμης αντιπρόσωπου τους στον ΟΗΕ, πως πρέπει να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Η Ρωσία δεν μπορεί να κατέχει θέση εξουσίας σε ένα σώμα του οποίου ο σκοπός είναι ακριβώς η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Η Κίνα από πλευράς, η οποία έχει αποφύγει την οποιαδήποτε κριτική για τη ρωσική εισβολή, έκανε λόγο περί «ανησυχητικών» αναφορών για θανάτους αμάχων, προσθέτοντας ότι οι κατηγορίες πρέπει να βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία. Και ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπέντζια, επέμεινε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις «και ακούμε για μία ακόμη φορά τεράστια ψεύδη για το στρατό και τους Ρώσους στρατιώτες».

Οι εικόνες που προέρχονται από την Μπούτσα «υποδηλώνουν ότι άμαχοι έγιναν σκοπίμως στόχος», είχε δηλώσει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ελίζαμεπ Θρόσελ, λίγο πριν την ομιλία του Ουκρανού προέδρου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας έχει συνέπειες σε 74 αναπτυσσόμενες χώρες, με συνολικό πληθυσμό 1,2 δισ. ανθρώπους, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διεθνή τάξη και την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ειρήνης, που βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, λόγω της φύσης, της έντασης και των συνεπειών του».

«Έχουμε να κάνουμε με μία ολοκληρωτική εισβολή, σε πολλά μέτωπα, σε ένα κράτος -μέλος των Ηνωμένων Εθνών, της Ουκρανίας, από ένα άλλο, τη Ρωσική Ομοσπονδία -μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας- κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» είπε ζητώντας για πολλοστή φορά τη λήξη του πολέμου.

Χτίζεται «κατηγορώ» για εγκλήματα πολέμου - Κυρώσεις, απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Με τις σκηνές των ωμοτήτων κατά του άμαχου πληθυσμού της Μπούτσα να «στοιχειώνουν» και ενόσω η Ρωσία δείχνει να ετοιμάζεται τώρα για τη μεγάλη μάχη του Ντονμπάς, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και δυτικές κυβερνήσεις μεμονωμένα συνδράμουν την Ουκρανία στη συγκέντρωση αποδείξεων για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου εκ μέρους της Ρωσίας.

Η διεθνής κατακραυγή γιγαντώνεται, ενώ και το Ισραήλ κατηγορεί για πρώτη φορά ευθέως τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου.

«Οι εικόνες και οι μαρτυρίες από την Ουκρανία είναι τρομακτικές. Οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου ενάντια σε έναν ανυπεράσπιστο άμαχο πληθυσμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε την Τρίτη ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Γιαΐρ Λαπίντ.

Η Ρωσία από πλευράς εμμένει στα περί «σκηνοθεσίας» των εγκλημάτων, με τον επικεφαλής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, να κατηγορεί τη Δύση ότι επιχειρεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις τροφοδοτώντας την «υστερία» για την Μπούτσα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διατείνεται ότι οι δολοφονίες διαπράχθηκαν μετά την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων, την 30ή Μαρτίου. Εντούτοις, ανάλυση δορυφορικών εικόνων της Maxar Technologies από τους New York Times, και διασταύρωσή τους με νεότερα πλάνα, καταρρίπτει τον ισχυρισμό, καθώς καταδεικνύει πως σοροί αμάχων κείτονταν στους δρόμους της Μπούτσα εδώ και εβδομάδες.

Ερωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν «απαντήσει» με μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών από το έδαφός τους. Εντός 48ώρου περισσότεροι από 260 διπλωμάτες κηρύχθηκαν personae non gratae, με τη Ρωσία να «βρυχάται» πως θα αντιδράσει αναλόγως.

Η Κομισιόν ταυτόχρονα κατέθεσε πέμπτο πλαίσιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με κεντρικό άξονα την απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία. Παρότι η ίδια η ΕΕ συνδράμει το Κιέβο για τη στοιχειοθέτηση «κατηγορώ» για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας, εξακολουθεί να μην «αγγίζει» τις εισαγωγές πετρελαίου. Ανάλογη κίνηση θα επέφερε σαφώς μεγαλύτερο πλήγμα στην «πολεμική μηχανή» του Κρεμλίνου. Όμως οι γερμανικές ενστάσεις ακόμη και τώρα δεν έχουν καμφθεί.

Εντός της εβδομάδας πρόκειται να μεταβούν στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Και πιθανότατα αυτό που θα «εισπράξουν» από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ότι η απάντησή τους στο πεδίο των οικονομικών κυρώσεων δεν είναι αρκετή.

Νέες κυρώσεις αναμένεται να ανακοινώσουν την Τετάρτη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχουν πλέον απομείνει. Η διακυβέρνηση Μπάιντεν ήδη ανακοίνωσε πως απαγορεύει πλέον στη Μόσχα την αποπλήρωση χρέους με δολάρια διακρατούμενα σε αμερικανικές τράπεζες, ενισχύοντας την πίεση επί του Κρεμλίνου και αυξάνοντας τον κίνδυνο ρωσικής στάσης πληρωμών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, κατήγγειλε «σκόπιμη εκστρατεία διάπραξης δολοφονιών, βασανιστηρίων, βιασμών» εκ μέρους της Ρωσίας στην Μπούτσα προ της αναχώρησής του για τις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν την Τετάρτη και την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ο Τζο Μπάιντεν, έχει ήδη καθαρά δηλώσει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να διωχθεί για εγκλήματα πολέμου, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να κάνει λόγο για «αισχρή και απαράδεκτη» δήλωση του Αμερικανού προέδρου.

Η μεγάλη μάχη του Ντονμπάς

Εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο με τη Ρωσία να ετοιμάζεται να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση για την κατάληψη του συνόλου του Ντονμπάς, σημειώνοντας επίσης ότι η Συμμαχία θα διαθέσει περισσότερα όπλα για την ουκρανική άμυνα.

Έχοντας επικεντρώσει πλέον στη νοτιοανατολική Ουκρανία μετά την απόσυρση από την περιφέρεια του Κιέβου, στόχος της Ρωσίας είναι η δημιουργία χερσαίας γέφυρας προς την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας. Ήδη στη γραμμή του μετώπου οι Ουκρανοί στρατιώτες ενισχύονται εν αναμονή ρωσικής επίθεσης.

Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε ξανά την παράδοση της Μαριούπολης από τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες και αρνήθηκαν, για να ακολουθήσει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι οι δυνάμεις του θα «απελευθερώσουν» την πόλη από τους «εθνικιστές», όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία RIA και Interfax.

Περίπου 120.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στη Μαριούπολη, με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να αδυνατεί να φθάσει κοντά τους. Ο μόνος τρόπος να εγκαταλείψουν οι άμαχοι την πολιορκημένη πόλη είναι είτε πεζή είτε με ιδιωτικά οχήματα, καθώς όλες οι προσπάθειες απομάκρυνσής του με λεωφορεία έχουν αποτύχει, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσαν, εν τω μεταξύ, πως μέλη τους έγιναν μάρτυρες σε βομβαρδισμούς τριών νοσοκομείων στο Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας την Κυριακή και τη Δευτέρα. Τη στιγμή που μια ομάδα των MSF έμπαινε στο ογκολογικό νοσοκομείο της πόλης, το απόγευμα της Δευτέρας, σημειώθηκαν «πολλές εκρήξεις κοντά στο προσωπικό μας, μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής στην Ουκρανία Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ. Αποχωρώντας από τη ζώνη αυτή, τα μέλη της αποστολής είδαν «τραυματίες και τουλάχιστον ένα νεκρό», ανέφερε. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν διαθέτουν περαιτέρω πληροφορίες για θύματα.

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece σε Liveblog την 41η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης