ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ δοκίμασαν υπερηχητικό πύραυλο στα μέσα Μαρτίου - Κρυφά από τη Ρωσία

Ένα B-52H Stratofortress που έχει ανατεθεί στην 419η Μοίρα Δοκιμών Πτήσης απογειώνεται από την αεροπορική βάση Edwards της Καλιφόρνια CNNi

Επί δύο εβδομάδες κρατούσαν κρυφή οι ΗΠΑ τη δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου στα μέσα Μαρτίου προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία λίγο πριν το ταξίδι του Μπάιντεν στην Ευρώπη, όπως αποκαλύπτει στο CNNi.

Επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Άμυνας, το CNNi αποκαλύπτει ότι το Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) εκτοξεύτηκε από τη δυτική ακτή, με την πρώτη δοκιμή του να κρίνεται ως επιτυχημένη.

Ένας ενισχυτικός κινητήρας επιτάχυνε τον πύραυλο σε υψηλή ταχύτητα, με τον κινητήρα scramjet να ανεφλέγεται και να ωθεί τον πύραυλο με υπερηχητικές ταχύτητες 5 Mach και πάνω.

Ο αξιωματούχος περιορίστηκε να πει ότι ο πύραυλος πέταξε πάνω από 65.000 πόδια και για περισσότερο από 300 μίλια.

Ακόμη όμως και με τις πιο χαμηλές υπερηχητικές ταχύτητες -περίπου 3.800 μίλια την ώρα- μία πτήση 300 μιλίων διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά.

Της δοκιμής είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ρωσίας ότι χρησιμοποίησε το δικό της υπερηχητικό πύραυλο κατά την εισβολή στην Ουκρανία, με στόχο, όπως είπε, μια αποθήκη πυρομαχικών στη δυτική Ουκρανία.

Τότε οι ΗΠΑ είχαν υποβαθμίσει τη σημασία της χρήσης του υπερηχητικού ρωσικού πυραύλου Kinzal λέγοντας ότι δεν το βλέπουν ως «game changer».

Τις επόμενες ημέρες, ο γραμματέας τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η χρήση του πυραύλου με στόχο μια εγκατάσταση.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για να το χρησιμοποιήσεις σε έναν τέτοιο στόχο», υπογράμμιζε τότε ο Κίρμπι.

Ο πύραυλος Kinzhal είναι απλώς μια αεροπορική έκδοση του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς Iskander. Με άλλα λόγια, αποτελεί παραλλαγή μιας καθιερωμένης τεχνολογίας αντί για μια υπερηχητική επανάσταση. Η αμερικανική δοκιμή αφορούσε στον πολύ πιο εξελιγμένο κινητήρα scramjet, στον οποίο η καύση λαμβάνει χώρα όταν η ροή του αέρα είναι υπερηχητική. Ο πύραυλος HAWC επίσης δεν έχει κεφαλή, αντίθετα βασίζεται στην κινητική του ενέργεια για να καταστρέψει τον στόχο.

Το διάστημα της πυραυλικής δοκιμής, ο Μπάιντεν προετοιμαζόταν για τη συνάντησή του με τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης και μιας στάσης στην Πολωνία, όπου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας.

Χαμηλό προφίλ

Σε στρατιωτικό επίπεδο, τον τελευταίο καιρό οι ΗΠΑ διατηρούν προφίλ που δεν θα επιτρέψει την όξυνση της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.

Την Παρασκευή μάλιστα ακύρωσαν μια δοκιμή του Διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III (ICBM) για την αποφυγή παρερμηνειών από τη Ρωσία. Το ίδιο είχε γίνει και στις αρχές Μαρτίου.

Σε γενικές γραμμές, οι ΗΠΑ παραμένουν διακριτικές σχετικά με τα όπλα και τον εξοπλισμό που στέλνουν στην Ουκρανία.

Ήταν μόνο στο τελευταίο πακέτο βοήθειας ύψους 300 εκατ. δολαρίων που το υπουργείο Άμυνας έδωσε συγκεκριμένη λίστα των συστημάτων και των όπλων που προτίθεται να στείλει.

Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών, ανησυχώντας ότι το Κρεμλίνο θα μετέφραζε αυτήν την κίνηση ως είσοδο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν παραμείνει σιωπηλοί για αυτήν την τελευταία υπερηχητική δοκιμή επί δυο εβδομάδες για τους ίδιους λόγους, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσέχοντας να μην προκαλέσει το Κρεμλίνο ή τον Πούτιν, ειδικά αφότου οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τους βομβαρδισμούς τους στην Ουκρανία.

Αυτή ήταν η δεύτερη επιτυχημένη δοκιμή ενός πυραύλου HAWC και η πρώτη μίας Lockheed Martin εκδοχής του όπλου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε δοκιμαστεί ένα Raytheon HAWC.

Οι ΗΠΑ έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον τους στα υπερηχητικά όπλα το τελευταίο διάστημα μετά από τις επιτυχημένες ρωσικές και κινεζικές δοκιμές τους τελευταίους μήνες, οι οποίες ενέτειναν την ανησυχία στην Ουάσιγκτον ότι οι ΗΠΑ υστερούν σε μια στρατιωτική τεχνολογία που θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον.

Στον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2023, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια για βολές μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων. Σε μια έκθεση πέρυσι, το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης εντόπισε 70 αιτήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, που αναμένεται να κοστίσουν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2015 και 2024.

Ένα μήνα μετά την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή HAWC, οι ΗΠΑ βίωσαν ένα πισωγύρισμα όταν η δοκιμή ενός διαφορετικού υπερηχητικού συστήματος απέτυχε. Η αποτυχία προέκυψε ακριβώς τη στιγμή που έφτασαν αναφορές ότι η Κίνα είχε δοκιμάσει επιτυχώς ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης το καλοκαίρι και λίγο αφότου η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι είχε δοκιμάσει επιτυχώς τον υπερηχητικό πύραυλο εκτοξευόμενου από υποβρύχιο, που ονομάστηκε Tsirkon.

Το μέλλον της διατήρησης των ισορροπιών βρίσκεται στους αιθέρες.

US tested hypersonic missile in mid-March but kept it quiet to avoid escalating tensions with Russia, by Oren Liebermann, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης