ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Χτίζεται «κατηγορώ» για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας - Ομάδες έρευνας της ΕΕ στο Κίεβο

Μαζικός τάφος στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα στην Μπούτσα της Ουκρανίας AP Photo/Vadim Ghirda

Για «φρικτές δολοφονίες» στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα κάνει λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατόπιν επικοινωνίας με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η ΕΕ θα συνδράμει την Ουκρανία στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

«Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» τονίζει στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν, διαβεβαιώνοντας για την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ουκρανία.

Επισημαίνει ότι κατά την επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν για «πλήρη συντονισμό», σημειώνοντας ότι «η ΕΕ έχει συστήσει μία κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια στέλνοντας ομάδες έρευνας στο έδαφος για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές εισαγγελικές υπηρεσίες. Η Eurojust και η Europol είναι έτοιμες να βοηθήσουν» επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Απαιτείται μία παγκόσμια απάντηση. Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες μεταξύ της Eurojust και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχει το Δικαστήριο στην Κοινή Ομάδα Έρευνας» σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση από τις ουκρανικές αρχές, την ΕΕ, τα κράτη-μέλη και τις υπηρεσίες τους και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτρέψει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των αποδεικτικών στοιχείων με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο» υπογραμμίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εκφράζοντας αποτροπιασμό και βαθύ σοκ για τη σφαγή της Μπούτσα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, κράτη-μέλη της ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο διαμηνύουν ότιη Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει,επισημαίνοντας ότι θα συνεργαστούν με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προς τεκμηρίωση των στοιχείων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδράμει την Ουκρανία και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, επισήμαναν αμφότεροι την Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δηλώνοντας «σοκαρισμένοι από τις θηριωδίες».

Από πλευράς της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία και επισκέφθηκε πριν από τρεις ημέρες ημέρες το Κίεβο, δήλωσε σχετικά με τις «φρικαλεότητες» του ρωσικού στρατού:

«Αυτή είναι η ψυχρή πραγματικότητα των εγκλημάτων πολέμου του Πούτιν. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει. Πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις», καθώς και οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι πολλές ενέργειες ρωσικών δυνάμεων κατηγοριοποιούνται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι η Ουκρανία σε αυτό το πλαίσιο ερευνά τις ενέργειές τους σε περιοχές στην περιφέρεια του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μπούτσα.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη Μποροντιάνκα είναι η χειρότερη στην περιφέρεια του Κιέβου σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων.

Οι σοροί τουλάχιστον 412 αμάχων έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής διασκορπισμένες σε πόλεις, όπως η Μπούτσα, έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Οι εικόνες με θηριωδίες κατά αμάχων στην Μπούτσα, φωτογραφίες που παραπέμπουν σε συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, εικόνες από μαζικούς τάφους και μαρτυρίες για παιδιά ανθρώπινες-ασπίδες στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων έχουν πυροδοτήσει διεθνή κατακραυγή. Εγκλήματα πολέμου καταγγέλλονται από την Ουκρανία και χώρες της Δύσης, και ζητείται άμεση διερεύνηση εκ μέρους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν να καταστούν υπόλογοι.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι δυνάμεις της σκότωσαν αμάχους, μιλώντας για προβοκάτσια και «σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης», και ανακοινώνοντας ότι θα διεξάγει τη δική της έρευνα.

Προσοχή, σκληρές εικόνες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης