Ουκρανία: Μαύρη κηλίδα του 21ου αιώνα η σφαγή της Μπούτσα - Κατακραυγή διεθνώς για εγκλήματα πολέμου
Ανανεώθηκε:
«Στοιχειώνουν» οι εικόνες με θηριωδίες κατά αμάχων στην Μπούτσα που ήλθαν στο φως μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την περιφέρεια του Κιέβου. Ντοκουμέντα που παραπέμπουν σε συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, εικόνες από μαζικούς τάφους και μαρτυρίες για παιδιά ανθρώπινες-ασπίδες στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων πυροδοτούν διεθνή κατακραυγή. Εγκλήματα πολέμου καταγγέλλονται από την Ουκρανία και χώρες της Δύσης, και ζητείται άμεση διερεύνηση εκ μέρους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν να καταστούν υπόλογοι.
Εξίσου συνταρακτικές είναι οι εικόνες κατοίκων της Μπούτσα που σπεύδουν να προμηθετούν είδη πρώτης ανάγκης μετά την άφιξη κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια για πρώτη φορά αφότου σίγησαν τα όπλα στην κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου, η οποία έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες που μαίνονταν από την αρχή της ρωσικής εισβολής.
Καθώς ολόκληρη η περιφέρεια του Κιέβου έχει επανέλθει στον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων αποκαλύπτονται η βαρβαρότητα και οι θηριωδίες ενός πολέμου-«επιλογής» του Βλαντιμίρ Πούτιν που μετρά πλέον 39 ημέρες, και το κέντρο βάρος του μετατοπίζεται πλέον στο Ντονμπάς -εκεί που η μαρτυρική Μαριούπολη μετρά επίσης χιλιάδες νεκρούς και παραμένει βυθισμένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη.
Μόσχα: Προβοκάτσια και σκηνοθετημένη παράσταση
Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι δυνάμεις της σκότωσαν αμάχους, μιλώντας για προβοκάτσια και «σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης» και καλώντας σε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι όλες οι στρατιωτικές του δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει την πόλη στις 30 Μαρτίου. Υποστηρίζει ακόμα ότι καθ' όλη τη διάρκεια της κατοχής της πόλης οι κάτοικοί της ήταν είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ τα νότια περίχωρα «συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών», βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Βρήκαν περισσότερους από 400 αμάχους νεκρούς
Η ουκρανική εισαγγελία ανέφερε την Κυριακή πως επί του παρόντος έχουν εντοπιστεί οι σοροί 410 αμάχων στις περιοχές του Κιέβου που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις. Οι εισαγγελικές αρχές συγκεντρώνουν μαρτυρίες και αποδεικτικό υλικό, φωτογραφίες και βίντεο. Μόνο στην Μπούτσα, περίπου 300 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν ενταφιαστεί σε μαζικούς τάφους, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.
ΠΡΟΣΟΧΗ, στο κείμενο ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο με σκληρό περιεχόμενο
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επισημαίνει ότι είναι θεμελιώδους σημασίας μία ανεξάρτητη έρευνα «να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούτσα, αλλά αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.
Εκφράζοντας αποτροπιασμό και βαθύ σοκ για τη σφαγή της Μπούτσα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, κράτη-μέλη της ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο διαμηνύουν ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει, επισημαίνοντας ότι θα συνεργαστούν με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προς τεκμηρίωση των στοιχείων.
Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο κινούνται ταυτόχρονα προς επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ η Γερμανία, αν και αντίθετη μέχρι στιγμής στην επιβολή ενεργειακού εμπάγκο, διαφαίνεται ότι τώρα καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στη σκιά της θηριωδίας στην Μπούτσα.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, έκανε λόγο για «εικόνες - γροθιά στο στομάχι» μιλώντας την Κυριακή στο CNNi, και επισημαίνοντας ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν είχε ήδη δηλώσει ανοιχτά πως η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και εργάζεται για την καταγραφή των ωμοτήτων. Ο Άντονι Μπλίνκεν απέφυγε τη παρούσα στιγμή να μιλήσει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή πράξεις γενοκτονίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδράμει την Ουκρανία και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, επισήμαναν επίσης αμφότεροι οι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δηλώνοντας «σοκαρισμένοι από τις θηριωδίες».
Αποτροπιασμό «σχετικά με τις αναφορές για ανείπωτη φρίκη σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται» εξέφρασε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Από πλευράς της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία και επισκέφθηκε πριν από δύο ημέρες το Κίεβο, δήλωσε σχετικά με τις «φρικαλεότητες» του ρωσικού στρατού:
«Αυτή είναι η ψυχρή πραγματικότητα των εγκλημάτων πολέμου του Πούτιν. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει. Πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις», καθώς και οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο μίλησαν ξεκάθαρα για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας.
«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα» δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, λέγοντας ότι «η ανεμπόδιστη βία του Βλαντιμίρ Πούτιν εξολοθρεύει αθώες οικογένειες και δεν γνωρίζει σύνορα». Ακολούθησε δήλωση του καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, ο οποίος προανήγγειλε ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εκ μέρους της Δύσης για τις «ωμότητες» στην Μπούτσα.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» τις «απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον αμάχων» στην Μπούτσα και το Ιρπίν, ανακοινώνοντας ότι και το Λονδίνο θα εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθειά του προς την Ουκρανία. «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του Πούτιν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Σφοδρή είναι η καταδίκη από τη Γαλλία διά στόματος του επικεφαλής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, καθώς και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εκφράζει αποτροπιασμό επισημαίνοντας πως οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. «Αποτροπιασμός για τη φρίκη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά αμάχων στην Μπούτσα. Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας» αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι στη Μπούτσα διαπράχθηκε «μια θηριωδία, πρωτοφανής για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», επισημαίνοντας ότι η Ρωσία αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της στοχεύοντας στη νότια και ανατολική Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS. «Πράγματι, πρόκειται για γενοκτονία. Η εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού. Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχθούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Γι' αυτόν το λόγο μας καταστρέφουν και μας εξοντώνουν» δήλωσε.
Σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε επίσης μιλώντας στο BBC ότι οι σκηνές στις περιοχές των οποίων ο έλεγχος ανακτήθηκε είναι αδύνατο να περιγραφούν. Ερωτηθείς εάν οι σκηνές αναλογούν σε εγκλήματα πολέμου, απάντησε: «Οφείλω να είμαι προσεκτικός με τους όρους που θα χρησιμοποιήσω, όμως φαίνεται ότι πρόκειται ακριβώς περί εγκλημάτων πολέμου».
«Βρήκαμε μαζικούς τάφους. Βρήκαμε ανθρώπους με τα χέρια και τα πόδια δεμένα να έχουν δεχθεί σφαίρες στο κεφάλι. Ήταν άμαχοι και εκτελέστηκαν. Βρήκαμε σορούς καμένες λες και κάποιος προσπαθούσε να κρύψει τα εγκλήματά του, αλλά δεν είχε το χρόνο» δήλωε ο Σεργκέι Νικιφόροφ.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, από πλευράς του έκανε λόγο για σκόπιμη σφαγή στη Μπούτσα, λέγοντας ότι η Ρωσία είναι χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος -«σκοτώνοντας από οργή ή απλά γιατί ήθελαν να σκοτώσουν»- και οι ενέργειές της είναι πιθανόν αναλογούν σε γενοκτονία.
Για «προφανή εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία κάνει λόγο η οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch τόσο γύρω από το Κίεβο, όσο και σε άλλες περιοχές όπως το Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο.
Η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντε Πόντε, έχει ήδη καλέσει από το Σάββατο στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι είναι εγκληματίας πολέμου.
H σφαγή της Μπούτσα
Δημοσιογράφοι ουκρανικών και διεθνών μέσων κατόρθωσαν να μεταβούν το Σάββατο στην κωμόπολη Μπούτσα, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου απαγορευόταν η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου εδώ και περίπου έναν μήνα.
Φωτογραφία που ανήρτησε ο δημοσιογράφος Ιλία Πονομαρένκο της Kyiv Independent φέρεται να επιβεβαιώνει αναφορές ότι πολίτες που βρέθηκαν να κείτονται νεκροί στους δρόμους της Μπούτσα εκτελέστηκαν, έχοντας τα χέρια δεμένα.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε επίσης φωτογραφίες νεκρών αμάχων σε αυτοκινητόδρομο 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Στη σχετική ανάρτηση αναφέρεται ότι κουβέρτα καλύπτει τις σορούς τεσσάρων-πέντε γυμνών γυναικών, τις οποίες «οι βάρβαροι επιχείρησαν να κάψουν στην άκρη του δρόμου».
Οι σοροί τουλάχιστον 20 ανδρών, ντυμένων με πολιτικά, εντοπίστηκαν διασκορπισμένες σε δρόμο της κωμόπολης Μπούτσα το Σάββατο. Τα αίτια θανάτου δεν ήταν άμεσα σαφή, ωστόσο ένας εκ των νεκρών έφερε μεγάλο τραύμα στο κεφάλι.
Οι 16 από τις σορούς που εντοπίστηκαν στο δρόμο βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο ή στην άκρη του. Τρεις ήταν στη μέση του δρόμου και άλλη μία στην αυλή ενός σπιτιού. Ένα ανοιχτό ουκρανικό διαβατήριο βρισκόταν στο έδαφος, δίπλα στον άνδρα που βρέθηκε με τα χέρια δεμένα στην πλάτη με ένα κομμάτι άσπρο ύφασμα.
Προσοχή, σκληρές εικόνες
Όλοι οι άνδρες φορούσαν χειμωνιάτικα παλτά ή ζακέτες, παντελόνι τζιν ή φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή μπότες. Δύο κείτονταν δίπλα σε μηχανάκια, ένας δίπλα σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιοι κείτονταν ανάσκελα, άλλοι μπρούμυτα. Εκτιμάται ότι οι σοροί βρίσκονταν εκεί επί αρκετές ημέρες.
Ο δήμαρχος της Μπούτσα, Ανατόλι Φεντόρουκ, δήλωσε ότι περίπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους στην κωμόπολη που υπήρξε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων. «Σε ορισμένους δρόμους, βλέπει κανείς 15-20 σορούς στο έδαφος,, αλλά δεν μπορώ να σας πω πόσοι είναι ακόμη οι νεκροί σε αυλές, πίσω από τους φράχτες» ανέφερε μιλώντας στο AFP.
Ο ίδιος επισήμανε ότι οι σοροί δεν μπορούν να περισυλλεγούν εάν δεν εξεταστούν πρώτα από πυροτεχνουργούς, καθώς μπορεί να είναι παγιδευμένες με εκρηκτικά. «Αυτές είναι οι συνέπειες της ρωσικής κατοχής, οι ραδιουργίες του εχθρού» ανέφερε ο δήμαρχος.
Προκύπτουν όμως και αναφορές ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες καθώς αποχωρούσε από τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Τις κατηγορίες διατυπώνει η ουκρανική εισαγγελία, συγκεντρώνοντας σχετικές μαρτυρίες.
Πέραν του ότι στρατιώτες χρησιμοποιήσουν ανηλίκους ως «ασπίδα» μπροστά στα ρωσικά τανκ, διατυπώνονται και καταγγελίες ότι παιδιά κρατήθηκαν όμηροι σε πολλές εμπόλεμες ζώνες για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι δεν θα δώσουν τις συντατεταγμένες των κινήσεων του ρωσικού στρατού στις ουκρανικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.
Την ίδια στιγμή, συνταρακτικές είναι οι εικόνες κατοίκων της Μπούτσα που σπεύδουν να προμηθετούν είδη πρώτης ανάγκης μετά την άφιξη κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια για πρώτη φορά αφότου σίγησαν τα όπλα στην κωμόπολη...