ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Τέλος το φυσικό αέριο από τη Ρωσία - «Είμαστε ανεξάρτητοι από τον Gazprom»

«Είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ μεταξύ των χωρών εφοδιασμού της Gazprom που ανεξαρτοποιείται από τον ρωσικό εφοδιασμό φυσικού αερίου» δηλώνει η Λιθουανία (AP Photo/Michael Sohn, File)

Η Λιθουανία σταμάτησε την εισαγωγή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας το βράδυ του Σαββάτου, 2 Απριλίου.

Το υπουργείο ανέφερε ότι το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας λειτουργεί χωρίς εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τις αρχές του μήνα. Αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία του λιθουανικού διαχειριστή δικτύου που δείχνουν ότι δεν έγινε εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης μεταξύ Λιθουανίας και Λευκορωσίας στις 2 Απριλίου.

«Είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ μεταξύ των χωρών εφοδιασμού της Gazprom που ανεξαρτοποιείται από τον ρωσικό εφοδιασμό φυσικού αερίου και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής και έγκαιρων αποφάσεων για τις υποδομές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Νταινίους Κρέιβις υπογράμμισε στην ανακοίνωσή τουτ.

Όλες οι ανάγκες της Λιθουανίας σε φυσικό αέριο θα καλυφθούν τώρα μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέσω του τερματικού σταθμού στο λιμάνι της πόλης Κλάιπεντα. Η Λιθουανία ανέθεσε την πλωτή εγκατάσταση στις αρχές του 2015, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Τρεις μεγάλες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου πρόκειται πλέον να φτάνουν στην πλωτή εγκατάσταση εκεί κάθε μήνα.

Το υπουργείο είπε ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει μέσω της χώρας προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανεξάρτητα από τη διακοπή εισαγωγής. Η Λιθουανία συνορεύει με το Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας.

Τον Μάρτιο, το κοινοβούλιο της Λιθουανίας είχε καλέσει την κυβέρνηση να σταματήσει τις εισαγωγές και την κατανάλωση ρωσικής ενέργειας το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Στοιχεία της Βουλής δείχνουν ότι η Λιθουανία αγοράζει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από τη Ρωσία κάθε χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης