ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση BBC: Γιατί είναι τόσο δύσκολη η εκκένωση της Μαριούπολης

Ανάλυση BBC: Γιατί είναι τόσο δύσκολη η εκκένωση της Μαριούπολης
Στην πόλη δεν υπάρχει φαγητό ή νερό ενώ πτώματα κείτονται στους δρόμους AP Photo/Vadim Ghirda

Η Ρωσία είναι απίθανο να επιτρέψει έναν πραγματικό ανθρωπιστικό διάδρομο στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, ενώ εξακολουθεί να μάχεται για τον έλεγχο της πόλης, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στη Ζαπορίζια, Wyre Davies.

Την Παρασκευή, επιτράπη η είσοδος μόνο στη μικρότερη συνοδεία τριών οχημάτων του Ερυθρού Σταυρού. Στον Ερυθρό Σταυρό δεν δόθηκε άδεια να βάλει στην πόλη δύο μεγάλα φορτηγά γεμάτα ζωτικής σημασίας εξοπλισμό, παρά την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης εκεί μέρα με τη μέρα.

Στην πόλη δεν υπάρχει φαγητό ή νερό, πτώματα βρίσκονται στους δρόμους.

Μέχρι να νικήσει η Ρωσία ό,τι έχει απομείνει από τον ουκρανικό στρατό μέσα στη Μαριούπολη -πολλοί από τους οποίους είναι μέλη του ακροδεξιού τάγματος Αζόφ - δεν προβλέπεται να επιτρέψουν έναν κατάλληλο ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη για τον Ερυθρό Σταυρό ή για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.

Αυτή είναι η περιοχή που η Ρωσία θέλει πραγματικά να κρατήσει.

Αποτελεί μέρος της περιοχής του Ντονμπάς - και υπάρχουν πολύ λίγα σημάδια αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από κάποιες από τις πόλεις και τα χωριά της περιοχής.

Εάν τα ρωσικά στρατεύματα όντως υποχωρήσουν από το βορρά, ίσως είναι για να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να παραμείνουν στα τμήματα του Ντονμπάς.

Ο πόλεμος εδώ μπορεί να διαρκέσει αρκετό διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ