ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία εμποδίζει αποστολή του Ερυθρού Σταυρού για την πολύπαθη Μαριούπολη

Περίπου 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, την πόλη των από 430.000 κατοίκων πριν τη ρωσική εισβολή AP Photo/Evgeniy Maloletka

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα, Παρασκευή, ενώ μία ακόμα προσπάθεια για την εκκένωση αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη απέτυχε, με τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην κατεστραμμένη πόλη. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για διασυνοριακή επίθεση με ελικόπτερα σε αποθήκη καυσίμων στο Μπελγκορόντ, με το Κίεβο να αποφεύγει τόσο να επιβεβαιώσει, όσο και να διαψεύσει τους ρωσικούς ισχυρισμούς.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπελγκορόντ της Ρωσίας, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, είπε ότι η αεροπορική επιδρομή σε ρωσικό έδαφος είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων, αν και η κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft αρνήθηκε την ύπαρξη θυμάτων.

«Σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως δημιουργία άνετων συνθηκών για τη συνέχιση των συνομιλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά την 38η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανια. «Για κάποιο λόγο λένε ότι το κάναμε, αλλά στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» δήλωσε ο Ολέκσιγι Ντανίλοβ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, στην ουκρανική τηλεόραση.

Η Μόσχα έχει αναφέρει ξανά στο παρελθόν διασυνοριακούς βομβαρδισμούς από την Ουκρανία στο παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που ισχυρίζεται παραβίαση του εναέριου χώρου της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απέφυγε είτε να διαψεύσει, είτε να επιβεβαιώσει τους ρωσικούς ισχυρισμούς για την επίθεση στο Μπελγκορόντ. Μιλώντας, δε, στο CNNi και την Κριστιάν Αμανπούρ ο Κουλέμπα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων δεν αποτελούν απόσυρση, αλλά αναδιάταξη, καθώς «δεν αντέχουν την πίεση σε τρία μέτωπα».

Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Τσερνίχιβ και Οδησσό

Παράλληλα, συνεχίστηκε η μερική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από το Κίεβο, τρεις ημέρες αφότου η Μόσχα δήλωσε ότι θα περιορίσει τη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα και τη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως έχει διαμηνύσει το Κρεμλίνο, η μερική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων δεν συνεπάγεται το τέλος των βομαρδισμών, καθώς συνεχίστηκαν τόσο σε Κίεβο όσο και σε Τσερνίχιβ. Ωστόσο τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν ορισμένες πόλεις και χωριά.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε πως σφοδρές μάχες διεξήχθησαν στα βόρεια και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας και προειδοποίησε τους κατοίκους που θέλουν να επιστρέψουν πως το ρίσκο να χάσουν τη ζωή του τη δεδομένη στιγμή «είναι ιδιαίτερα υψηλό». Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Μπούχα -κοντά στο Κίεβο- την Πέμπτη, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του δημάρχου της πόλης, Ανατόλι Φεντορούκ.

Ένα αγόρι κοιτάζει ένα κατεστραμμένο ρωσικό τανκ μετά τις πρόσφατες μάχες ανακατάληψης της ΜπούχαAP Photo/Oleksandr Ratushniak

Ο δήμαρχος του Τσερνίχιβ, Βαντισλάβ Ατροσένκο, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε την ογκολογική πτέρυγα ενός νοσοκομείου στη βόρεια ουκρανική πόλη, παρά τη ρητορική της Μόσχας περί «δραστικής μείωσης» των πολεμικών επιχειρήσεών της. Ο Ατροσένκο υπογράμμισε ότι το Τσερνίχιβ βρίσκεται χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ είναι ζήτημα εβδομάδας να ξεμείνει από τρόφιμα και φάρμακα.

Ουκρανία και Δύση προειδοποιούν ότι το Κρεμλίνο δεν αποκλιμακώνει, αλλά ανασυντάσσει και επικεντρώνει τις δυνάμεις της στα ανατολικά της χώρας.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο κυβερνήτης της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο, έκανε λόγο για αιματηρή τριπλή πυραυλική επίθεση σε κατοικημένη περιοχή. «Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση με τρεις πυραύλους εναντίον ενός οικισμού», δήλωσε, χωρίς να αναφέρει εκτίμηση για αριθμό θυμάτων.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

Το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στην ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων με 86 Ουκρανούς στρατιώτες, χωρίς να διευκρινίζεται πόσοι ήταν οι Ρώσοι αιχμάλωτοι που απελευθερώθηκαν.

«Έγινε μια ανταλλαγή, 86 Ουκρανοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων ήταν και 15 γυναίκες, βρίσκονται ήδη σε ασφαλές μέρος» ανέφερε στο Telegram ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Κιρίλο Τιμοσένκο.

Την ίδια ώρα ο Γιούρι Φόμιτσεφ, δήμαρχος του Σλάβουτικ -της πόλης όπου ζουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι του Τσερνόμπιλ- είπε ότι περίπου 200 μέλη της ουκρανικής εθνοφρουράς πιθανότατα έχουν αιχμαλωτιστεί από τα ρωσικά στρατεύματα καθώς αποσύρθηκαν από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο Φόμιτσεφ είπε στο BBC ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εγκαταλείψει ολόκληρη τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ ή απλώς την άμεση περιοχή γύρω από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

«Ολόκληρη η ζώνη του Τσερνομπίλ είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε όλα - γνωρίζουμε μόνο τι συμβαίνει ακριβώς γύρω από τον σταθμό παραγωγής ενέργειας όπου βρίσκονται οι εργαζόμενοί μας» εξήγησε.

Απελπιστικές οι συνθήκες στη Μαριούπολη, στο κενό η προσπάθεια εκκένωσης αμάχων

«Η πόλη έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, είναι ερείπια. Η Ρωσία δεν επιτρέπει καμία ανθρωπιστική βοήθεια» είπε ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ, στο CNNi.

«Είμαστε αναστατωμένοι, όχι για τις υποδομές αλλά για τους ανθρώπους. Δεν ξέρουμε πώς να βοηθήσουμε τους πολίτες μας που υποφέρουν μέσα στην πόλη» είπε ο Ορλόφ, υπογραμμίζοντας ότι οι εγκλωβισμένοι της Μαριούπολης λόγω της έλλειψης τροφίμων και προμηθειών έχουν μόλις τρία γεύματα την εβδομάδα.

Περίπου 3.000 άμαχοι εκτιμάται ότι κατάφεραν να διαφύγουν από το νότιο λιμάνι της Μαριούπολης σήμερα, όπως δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, αλλά η προσπάθεια του Ερυθρού Σταυρού να ενορχηστρώσει μια μαζική εκκένωση και να παραδώσει βοήθεια στην πόλη απέτυχε.

Συγκεκριμένα, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως η ομάδα που εστάλη στη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, καθώς η προβλεπόμενη εκκένωση χιλιάδων αμάχων από την πόλη, που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, ήταν «αδύνατη».

«Η ομάδα του Ερυθρού Σταυρού, αποτελούμενη από τρία οχήματα και εννέα άτομα προσωπικό, δεν έφτασε στη Μαριούπολη ούτε μπόρεσε να εξασφαλίσει ασφαλές πέρασμα για πολίτες σήμερα. Θα προσπαθήσει ξανά το Σάββατο» σημείωσε η διεθνής οργάνωση, υπογραμμίζοντας:

«Είναι κομβικής σημασίας οι δύο πλευρές να σεβαστούν τις συμφωνίες και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες και εγγυήσεις ασφαλείας».

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά τις δηλώσεις του κυβερνήτη της περιοχής, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβίασε τις δικές της υποσχέσεις για ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη.

Η στρατηγική πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα έχει μετατραπεί σε σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου, μετά από εβδομάδες σφοδρών μαχών και ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα. Περίπου 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη των από 430.000 κατοίκων πριν από τη ρωσική εισβολή.

Δείτε πώς κάλυψε σε liveblog το CNN Greece την 38η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης