Το Λονδίνο ενώνει τη φωνή του με Βερολίνο και Παρίσι απορρίπτοντας τον «εκβιασμό» Πούτιν
Μετά την απόρριψη από τη Γερμανία και τη Γαλλία της απαίτησης του Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμές του φυσικού αερίου -μέσω ρωσικών τραπεζών- σε ρούβλια, το Λονδίνο ανακοίνωσε επίσης ότι δεν προτίθεται να πληρώσει σε ρωσικο νόμισμα.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συνθήκες βάσει των οποίων η Βρετανία θα πλήρωνε με ρούβλια το ρωσικό αέριο, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, είπε σε δημοσιογράφους ότι «αυτό δεν είναι κάτι το οποίο σχεδιάζουμε».
Ο ίδιος διευκρίνισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις από την απαίτηση Πούτιν, μετά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν σε απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.
Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι η απόφαση Πούτιν αποτελεί ένδειξη της οικονομικής και χρηματοοικονομικής «απελπισίας» της Μόσχας που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις.
Σολτς: Οι εταιρείες φυσικού αερίου θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ
Γερμανία και Γαλλία, που βασίζονται κατά μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο, απέρριψαν την απαίτηση Πούτιν.
«Οι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», τόνισε ο κ. Σολτς και ζήτησε για ακόμη μία φορά από τη Μόσχα να προχωρήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, να παράσχει διευκόλυνση για την ανθρωπιστική βοήθεια καθώς κι έντιμες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
«Είδαμε τις συμβάσεις. Ορίζουν ότι οι πληρωμές γίνονται κατά κανόνα σε ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις σε δολάρια. Κατέστησα σαφές στον Ρώσο πρόεδρο ότι έτσι θα παραμείνει. Οι εταιρείες θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αυστριακό ομόλογό του Καρλ Νεχάμερ.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ωστόσο ότι η εξάρτηση τόσο των χωρών τους όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από τη ρωσική ενέργεια δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή ένα εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία, ενώ όταν ρωτήθηκαν αν είναι απαίσιο το συναίσθημα να εξαρτάται κανείς από το ρωσικό αέριο, απάντησαν «ναι».
Ο γερμανός καγκελάριος εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα του πιθανότατα θα έχει απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και τον λιγνίτη έως το τέλος του έτους, αλλά για το αέριο απαιτείται, παραδέχτηκε, περισσότερος χρόνος.
«Ισοδυναμεί με εκβιασμό»
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υποστήριξε η απόφαση Πούτιν ισοδυναμεί με «εκβιασμό» και προσέθεσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο κ. Χάμπεκ είπε ότι προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τη Δύση απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, τονίζοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λεμέρ, επισήμανε επίσης ότι Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν την απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πούτιν: Πληρωμές σε ρούβλια, αλλιώς η στρόφιγγα κλείνει
Μιλώντας για «οικονομικό πόλεμο» σε βάρος της Ρωσίας που μαίνεται ήδη εδώ και χρόνια και αντεπιτιθέμενος στις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν -μέσω ρωσικών τραπεζών- σε ρούβλια τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Παρασκευή 1η Απριλίου, ειδάλλως προειδοποίησε ότι τα συμβόλαια πρόκειται να ανασταλλούν.
Από 1ης Απριλίου ο Ρώσος πρόεδρος απαιτεί οι ξένοι αγοραστές να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς στην Gazprombank για να καταβάλλονται στο εξής οι πληρωμές για τις προμήθειες φυσικού αερίου, με τη ρωσική τράπεζα -που εξαιρείται από το καθεστώς των κυρώσεων- να αναλαμβάνει εν συνεχεία τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.
«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε και εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία. Αυτό σημαίνει ότι τα ισχύοντα συμβόλαια θα σταματήσουν» προειδοποίησε.
«Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από αύριο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατόπιν της υπογραφής του διατάγματος.
Το διάταγμα καθορίζει το μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα, η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει για το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια.
Με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν.
Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ». Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom.
Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.
Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Πούτιν μίλησε για «οικονομικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας που διεξάγεται εδώ και χρόνια, λέγοντας ότι η Δύση θα προσπαθήσει να βρει και νέους λόγους για την επιβολή ακόμη περισσότερων κυρώσεων, στο πλαίσιο προσπάθειας υπονόμευσης της ρωσικής ανάπτυξης.
Στρεφόμενος κατά της Ουάσινγκτον ανέφερε πως αποκομίζει κέρδη από την παγκόσμια αστάθεια, συμπληρώνοντας πως η στροφή της Ευρώπης στο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα οδηγήσει στην απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Γερμανία και Αυστρία ενεργοποιούν σχέδια έκτακτης ανάγκης
Μετά τη Γερμανία και η Αυστρία ενεργοποίησε ήδη από χθες, Τετάρτη, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο έλλειψης σε φυσικό αέριο, όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος της χώρας Καρλ Νεχάμερ. Σε στάση αναμονής βρίσκεται ακόμη η Ολλανδία.
«Θα κάνουμε το παν προκειμένου να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Αυστρίας», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ, ανακοινώνοντας ότι έχει ενεργοποιηθεί το α' επίπεδο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το οποίο αφορά την έγκαιρη προειδοποίηση του συστήματος.
Η Γερμανία κατάφερε τις τελευταίες εβδομάδες να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο από 55% σε 40%, αλλά η Αυστρία, όπου η εξάρτηση φθάνει το 80%, δεν κατόρθωσε κάτι ανάλογο, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) για θέματα ενέργειας Αλόις Σρολ κατηγόρησε τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι προχωρά «χωρίς σχέδιο, αλλά μόνο με διαβεβαιώσεις, οι οποίες, λόγω της τρέχουσας εκρηκτικής φάσης, δεν αρκούν».
Αυτή τη στιγμή, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στη Γερμανία είναι κατά 25% πλήρεις, ενώ στην Αυστρία μόνο κατά 12%. Στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Μπούντεσταγκ σχετικά με το ανώτατο όριο αποθήκευσης αερίου, η πληρότητα θα φθάσει στο 90% την 1η Δεκεμβρίου, εφόσον δεν υπάρξει κάποια διακοπή στην παροχή. Στην Αυστρία, μόλις την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στρατηγικό απόθεμα φυσικού αερίου.