ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα και Ουάσιγκτον ρίχνουν το βάρος τους για την αποκατάσταση της εκεχειρίας στο Χαλέπι

«Το Χαλέπι φλέγεται» γράφει ο τοίχος σε κτίριο του ανατολικού τομέα της πολύπαθης πόλης, σε φωτογραφία που τραβήχτηκε την Παρασκευή 29 Απριλίου 2016 REUTERS/Abdalrhman Ismail TPX IMAGES OF THE DAY

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα (1/5) ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στη Συρία, προκειμένου να συμπεριληφθεί το Χαλέπι στην προσωρινή εκεχειρία που εφαρμόζει από το Σάββατο ο συριακός στρατός στη Λαττάκεια, τη Δαμασκό και άλλες δυτικές περιοχές της χώρας.

Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, δεν διευκρινίστηκε ποιοι συμμετέχουν στον νέο αυτό γύρο διαπραγματεύσεων.

Στον απόηχο του εγκληματικού βομβαρισμού του νοσοκομείου στο Χαλέπι την περασμένη Τετάρτη και με τον πόλεμο της προπαγάνδας να βρίσκεται παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη, Μόσχα και Ουάσιγκτον διαμηνύουν ότι η κατάπαυση πυρός που είχαν οργανώσει στις 17 Φεβρουαρίου πρέπει να αποκατασταθεί.

Με τη βοήθεια των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο μέτωπο του Χαλεπίου με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για περικύκλωση και πολιορκία της πόλης από αυτές. Σύσσωμος ο διεθνής Τύπος καταγγέλλει τον συριακό στρατό ως υπεύθυνο του μακελειού στο απροστάτευτο νοσοκομείο Αλ Κουντς (Al Quds - Ιερουσαλήμ), που βρίσκεται στον ανατολικό τομέα της πόλης, ενώ από την πλευρά τους οι Κούρδοι καταγγέλλουν επιθέσεις τόσο από τους σιίτες του Άσαντ όσο και από τους σουνίτες της αντιπολίτευσης και τους τζιχαντιστές.

Το λεγόμενο Κέντρο Συμφιλίωσης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε χθες Σάββατο ότι επετεύχθη κατάπαυση του πυρός από αντιπροσώπους τριών περιοχών –μία στην επαρχία Χάμα και δύο στο Χαλέπι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιοχών στις οποίες υπεγράφη τέτοια συμφωνία σε 83. Οι παραπάνω συμφωνίες έγιναν με στρατιωτικό διοικητή της αντιπολίτευσης που δρα στην επαρχία Χομς, ανέφερε το σχετικό δελτίο, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ένοπλων οργανώσεων που έχουν προσχωρήσει στην εκεχειρία αυτή παραμένει στις 52.

Την Παρασκευή ο συριακός στρατός είχε ανακοινώσει μερική εκεχειρία –η οποία επικοινωνείται ως «regime of calm» («καθεστώς ηρεμίας»)– στη Δαμασκό και μερικά από τα περίχωρα της πρωτεύουσας, καθώς και σε μέρη της βορειοδυτικής επαρχίας της Λαττάκειας. Το Χαλέπι δεν συμπεριλήφθηκε στην εκεχειρία αυτή.

Το Interfax επικαλείται πηγή, σύμφωνα με την οποία, η ειρηνευτική διαδικασία δεν δύναται να προχωρήσει, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα του Χαλεπίου. Υπενθυμίζεται ότι η άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα τη Συρίας είναι διχοτομημένη με τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Σύρο πρόεδρο να ελέγχουν το δυτικό τμήμα της πόλης, τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και πολυάριθμες δυνάμεις σουνιτικών οργανώσεων ένα 60% περίπου στον ανατολικό τομέα, ενώ οι Κούρδοι είναι οχυρωμένη στη βόρεια συνοικία του Σείχ Μακσούντ (Sheikh Maqsoud) με το Ισλαμικό Κράτος και την Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα να διατηρούν θύλακες βορείως και ανατολικώς της πόλης, σε μια αδιέξοδη αναμέτρηση όπου όλοι βάλουν εναντίον όλων.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο που μίλησε στο Interfax, το «καθεστώς ηρεμίας» έχει επεκταθεί για 24 ώρες στη Δαμασκό, ενώ στη Λαττάκεια θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα, χωρίς επιπλέον επέκταση.

Αργά το Σάββατο, ομάδες ανταρτών απέρριψαν τη μερική εκεχειρία στη Δαμασκό και τη Λαττάκεια, επιμένοντας ότι η εκεχειρία θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις εμπόλεμες ζώνες, όπως προβλέπει η συμφωνία του Φεβρουαρίου.

«Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση κατάπαυση του πυρός ανά περιφέρεια», διακηρύττοντας ότι θα απαντήσουν ως «ένα μπλοκ» στις επιθέσεις που δέχονται, όπως μετέδωσε σήμερα το Reuters.

Η ρωσική πλευρά αναφέρει ότι μέχρι στιγμής η εκεχειρία αυτή έχει τηρηθεί από όλες τις πλευρές, που περιμένουν πως θα εξελιχθεί το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο μετά και την τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι (John Kerry), ο οποίος θα έχει σήμερα και αύριο επείγουσες συνομιλίες στη Γενεύη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα (Staffan de Mistura) και τους ομολόγους του Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας, Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ (Adel al-Jubeir) και Νάσερ Τζουντέχ (Nasser Judeh).

Το Σάββατο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε να αποκατασταθεί η κατάπαυση του πυρός σε όλη τη συριακή επικράτεια και, κυρίως, στο Χαλέπι. Την Παρασκευή και το Σάββατο, ο Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Στάφαν ντε Μιστούρα, αλλά και τον επικεφαλής της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεωνς (High Negotiations Committee – HNC) της συριακής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό του Άσαντ το κρίσιμο καλοκαίρι του 2012, Ριάντ Φαρίντ Χιτζάμπ (Riyad Farid Hijab).

«Ο τερματισμός των βιαιοτήτων στο Χαλέπι και η επιστροφή σε μια διαρκή αναστολή των εχθροπραξιών αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στους συνομιλητές του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του State Department Τζον Κίρμπι (John Kirby), η αμερικανική πλευρά επιθυμεί από τη Μόσχα να ασκήσει πιέσει στην κυβέρνηση της Δαμασκού, ώστε να παύσουν οι «αεροπορικές επιθέσεις που εξαπολύονται αδιακρίτως» στην πρωτεύουσα του συριακού Βορρά.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ως αποφασιστικής σημασίας την κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι, προκειμένου να εδραιωθούν συνθήκες γενικότερης εκεχειρίας, που θα δώσουν θετική διπλωματική προοπτική στον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ (Geneva III), αλλά καρκινοβατούν με κίνδυνο νέα γενικευμένη ανάφλεξη σε ένα, όμως, αυτή τη φορά ιδιαίτερα αρνητικό διεθνοπολιτικό σκηνικό μετά και τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε Τουρκία και Ευρώπη, αλλά και την επικράτηση στο πεδίο των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ.

Όπως υπενθυμίζει σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν τη ζωή τους κατά το τελευταίο δεκαήμερο στο Χαλέπι με τη διεθνή κοινότητα να συγκινείται ιδιαίτερα από τον χαμό του παιδιάτρου Μοχάμαντ Ουασίμ Μάαζ (Mohammad Wassim Maaz). Ο Μάαζ εργαζόταν στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Χαλεπίου και τα βράδια έσπευδε στο νοσοκομείο Al Quds, για να προσφέρει και εκεί τις υπηρεσίες του. Ένα τέτοιο βράδυ τον βρήκε ο θάνατος μαζί με τον οδοντίατρο Μοχάμεντ Αχμάντ (Mohammed Ahmad) –έναν από τους μόλις δέκα που υπάρχουν στο ανατολικό Χαλέπι–, τρεις νοσοκόμες και 22 πολίτες.

Στο νοσοκομείο Al Quds, που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières) και τη διεθνή επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ο Μάαζ είχε μεταφέρει τις θερμοκητίδες των νεογνών στο υπόγειο, εξαιτίας της κλιμάκωσης των αεροπορικών επιδρομών στην πόλη.

Αντίστοιχη κατακραυγή είχε προκληθεί τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το μοναδικό νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο βόρειο Αφγανιστάν είχε βομβαρδιστεί από την αμερικανική αεροπορία. Τότε, η διεθνής οργάνωση είχε κάνει λόγο για έγκλημα πολέμου. Το Πεντάγωνο είχε ζητήσει συγγνώμη με καθυστέρηση αρκετών ημερών.

Στο μεσοδιάστημα –και με την εμπειρία της ανεπανάληπτης προσφυγικής κρίσης που έφτασε στα σύνορα της Ευρώπης– ο τραγικός απολογισμός στα μεγάλα πολεμικά μέτωπα του πλανήτη αυξάνει.

Τουλάχιστον 730 Σύροι ιατροί έχουν σκοτωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή συναδέλφων του Μάαζ, που προσπάθησαν με αυτόν τον τρόπο να αποτίσουν φόρο τιμής στους χαμένους συναδέλφους τους και να κάνουν έκκληση για παύση των εχθροπραξιών, με το αγωνιώδες ερώτημα «που θα στραφούν οι πολίτες για φροντίδα και προσοχή, όταν σύντομα δεν θα έχουν μείνει γιατροί στο Χαλέπι;»

Το Al Quds λειτουργεί με 34 κλίνες, όπου αρχικά εργάζονταν οκτώ γιατροί και 28 νοσοκόμες. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία, Μισκίλντα Ζανκάντα (Miskilda Zancada), ανέφερε ότι το 95% των γιατρών στο ανατολικό τομέα του Χαλεπίου έχουν φύγει, με συνέπεια να έχουν απομείνει 70-80 γιατροί για 250.000 κατοίκους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης