Ουκρανία: Ελπίδες για απομάκρυνση των αμάχων στη Μαριούπολη - Η Ρωσία στοχεύει το Ντονμπάς
Τη στιγμή που οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις διαφαίνεται ότι επανεστιάζονται στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας -γεγονός το οποίο οδηγεί αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου να μιλούν για την προοπτική παρατεταμένου πολέμου-, η Μόσχα επιβεβαιώνει ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος την Παρασκευή για την εκκένωση της Μαριούπολης. Κονβόι με 45 λεωφορεία για την παραλαβή των αμάχων βρίσκεται καθ' οδόν προς τη μαρτυρική πόλη, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για το συντονισμό της επιχείρησης.
Η Μαριούπολη, με πληθυσμό 400.000 κατοίκων -περιλαμβανομένων Ελλήνων- προ της ρωσικής εισβολής, είναι πλέον μία πόλη σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη, παραδομένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη. Στην πόλη εκτιμάται ότι παραμένουν σήμερα παγιδευμένοι έως 170.000 άμαχοι.
Σε συνέχεια προσωρινής κατάπαυσης του πυρός το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε με νεότερη ανακοίνωσή του το βράδυ της Πέμπτης πως αύριο, Παρασκευή, θα ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Ζαπορίζια, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Το ρωσικό πρακτορείο επικαλείται τον αντισυνταγματάρχη Μιχαΐλ Μιζίντεφ, διευθυντή του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι η Μόσχα ανταποκρίνεται στο αίτημα που διατύπωσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, ανέφερε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις το βράδυ της Πέμπτης ότι το κονβόι λεωφορείων είναι καθ' οδόν προς τη Μαριούπολη. Κατά τις πληροφορίες που διέθετε την ώρα των δηλώσεών του τα λεωφορεία βρίσκονταν στο Μπερνιάνσκ.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έχει δηλώσει έτοιμη να συντονίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκημένη Μαριούπολη, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού.
«Είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσουν να γίνουν οι επιχειρήσεις αυτές. Από αυτό εξαρτώνται οι ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Μαριούπολη» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΔΕΕΣ, η οποία έχει ήδη προσπαθήσει επανειλημμένως να διοργανώσει την απομάκρυνση αμάχων, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να την υλοποιήσει λόγω προβλημάτων ασφάλειας.
«Οι ομάδες μας βρίσκονται καθ' οδόν μαζί με εξοπλισμό και ιατρικό υλικό ώστε να είναι έτοιμες να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων έξω από την Μαριούπολη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
«Για επιμελητειακούς λόγους και λόγους ασφάλειας θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την διεύθυνση των επιχειρήσεων αυτών ασφαλούς διέλευσης αύριο, Παρασκευή, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν στους ακριβείς όρους, συμπεριλαμβανομένου του δρομολογίου, της ώρας έναρξης και της διάρκειας» διευκρινίζει η ΔΕΕΣ στην ανακοίνωσή της.
Το Πεντάγωνο προβλέπει έναν «παρατεταμένο» πόλεμο
Ως προς την εξέλιξη του πολέμου, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε την Πέμπτη ότι η επανεστίαση της Ρωσίας στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν έναν σκληραγωγημένο ουκρανικό στρατό, προμηνύει ένα «παρατεταμένο» πόλεμο.
Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την αποχώρησή τους από το Τσερνόμπιλ (βόρεια) και έχουν αποχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκοστόμελ, βορειοδυτικά του Κιέβου, αλλά «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για αναδιάταξη» ανέφερε σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.
«Δεν έχουμε καμία απολύτως ένδειξη ότι αυτοί οι στρατιώτες επιστρέφουν σπίτια τους ή ότι έχουν αποσυρθεί οριστικά από τις μάχες» επισήμανε.
«Αυτό που συνεχίζουμε να πιστεύουμε είναι ότι αυτές οι δυνάμεις θα επανεξοπλιστούν και θα επιστρέψουν στην Ουκρανία [...] για να συνεχίσουν να πολεμούν σύμφωνα με αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ο στόχος τους, που είναι σε γενικές γραμμές η ανατολική πλευρά της Ουκρανίας», συμπεριλαμβανομένων των αυτονομιστικών περιοχών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, στο Ντονμπάς, προσέθεσε.
Αλλά «οι Ουκρανοί γνωρίζουν πολύ, πολύ καλά την περιοχή», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που μια ένοπλη σύγκρουση έφερε τους αυτονομιστές εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων σε αυτήν την περιοχή. «Επομένως, μόνο και μόνο επειδή δίνουν προτεραιότητα, αυξάνουν τον αριθμό τους και δίνουν περισσότερη ενέργεια σε αυτό, δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο για αυτούς», ανέφερε.
«Θα μπορούσε να προμηνύει έναν μακρύτερης διάρκειας, παρατεταμένο πόλεμο», εκτίμησε.
Οι βομβαρδισμοί των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονται, ιδίως στο Κίεβο, στο Τσερνίχιφ, στο Ιζιούμ, στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη και στο Ντονμπάς, σύμφωνα με αυτόν τον Αμερικανό αξιωματούχο.
Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία δεν υποχωρεί αλλά ανασυντάσσεται
Στις προσπάθειες της Ρωσίας να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Συμμαχίας για το 2021.
Οι ρωσικές δυνάμεις «δεν αποσύρονται αλλά ανασυντάσσονται» στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ αναμένει «πρόσθετες επιθέσεις» από τη Μόσχα, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Όπως είπε, η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις και ως εκ τούτου αναμένονται πρόσθετες επιθετικές ενέργειες που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη οδύνη.
«Η Ρωσία λέει συνεχώς ψέματα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να τερματίσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο. Να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της. Και να συμμετάσχει σε συνομιλίες καλή τη πίστη».
Μετατοπίζονται τα μέτωπα πολέμου
Η Μαριούπολη και ένας «διάδρομος» μεταξύ δύο ανατολικών πόλεων της Ουκρανίας, του Ιζιούμ και της Βολνοβάχα , γίνονται τα βασικά μέτωπα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο.
«[Η Ρωσία] αποσύρει δυνάμεις στην περιοχή του Κιέβου, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το ίδιο συμβαίνει στην περιοχή του Τσερνίχιφ» επισήμανε.
Παράλληλα, ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Γκρούζεβιτς, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν χάσει την επιθετική ικανότητά τους και αλλάζουν τακτικές για να ευνοήσουν επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις παρά τις απευθείας συγκρούσεις.
Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη σχετικά με την άμυνα στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Ολεξάντρ Γκρούζεβιτς είπε: «Ο εχθρός έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιθετικές δυνατότητές του, όμως οι δυνάμεις που παραμένουν περιμετρικά του Κιέβου δεν είναι μικρές».
Ο ρωσικός στρατός «ανασυντάσσει» αυτή τη στιγμή «τις δυνάμεις του για να επιτεθεί» στην ανατολική και νότια Ουκρανία, εκτίμησε ταυτόχρονα ο επικεφαλής της 92ης ταξιαρχίας, που υπερασπίζεται το Χάρκοβο (βορειοανατολικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας όπου η κατάσταση είναι «σταθερή».
Η Ρωσία έχει κάνει λόγο για εν εξελίξει «προγραμματισμένη αναδιατάξη» των δυνάμεων γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ και επικέντρωση «στο τελικό στάδιο της επιχείρησης για την απελευθέρωση» του Ντονμπάς.
Μετά το πέρας των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, η Μόσχα είχε επίσης εκδώσει ανακοίνωση περί «δραστικής μείωσης της στρατιωτικής δραστηριότητας» στον ουκρανικό Βορρά. Ωστόσο, το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίστηκε χθες, Τετάρτη, τόσο στο Κίεβο, όσο και στο Τσερνίχιβ, με τον δήμαρχο της πόλης να κάνει μάλιστα λόγο για «κολοσσιαία» επίθεση.
Αγωνία για τους άμαχους του Τσερνίχιβ
Για έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες από ρωσικά πυρά που έπληξαν ανθρωπιστικό κονβόι πέντε λεωφορείων, που μετέφεραν εθελοντές προς το Τσερνίχιβ, κάνουν λόγο οι ουκρανικές αρχές. Στην υπό πολιορκία πόλη του ουκρανικού βορρά εξελίσσεται η δεύτερη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τη Μαριούπολη, με δεκάδες χιλιάδες αμάχους να παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς τρόφιμα, νερό και θέρμανση.
«Οι Ρώσοι μαχητές πυροβόλησαν εναντίον ενός κονβόι εθελοντών κοντά στο Τσερνίχιβ. Πέντε λεωφορεία που κατευθύνονταν προς την πόλη για να απομακρύνουν αμάχους βρέθηκαν στο στόχαστρο των πυρών» δήλωσε η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επιφορτισμένη με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.
«Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά», ανέφερε η ίδια.
Η Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι «δεν αφήνουν την παραμικρή πιθανότητα να απομακρυνθούν άμαχοι από το υπό πολιορκία Τσερνίχιβ, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι να έχουν απομείνει χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό και χωρίς θέρμανση».
Μετά τη Μαριούπολη στον νότο, το Τσερνίχιβ, με πληθυσμό 280.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από βομβαρδισμούς, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24 Φεβρουαρίου.
Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece σε Liveblog την 36η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία