ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρό μήνυμα Σολτς σε Πούτιν: Οι εταιρείες φυσικού αερίου θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ

«Είδαμε τις συμβάσεις. Ορίζουν ότι οι πληρωμές γίνονται κατά κανόνα σε ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις σε δολάρια. Κατέστησα σαφές στον Ρώσο πρόεδρο ότι έτσι θα παραμείνει», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος AP Photo / Annegret Hilse via Pool Reuters

Σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος ήρθε την Πέμπτη η απάντηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο τελεσίγραφο που είχε θέσει νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι οι πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια να γίνονται στο εξής σε ρούβλια.

«Οι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», τόνισε ο κ. Σολτς και ζήτησε για ακόμη μία φορά από τη Μόσχα να προχωρήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, να παράσχει διευκόλυνση για την ανθρωπιστική βοήθεια καθώς κι έντιμες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Είδαμε τις συμβάσεις. Ορίζουν ότι οι πληρωμές γίνονται κατά κανόνα σε ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις σε δολάρια. Κατέστησα σαφές στον Ρώσο πρόεδρο ότι έτσι θα παραμείνει. Οι εταιρείες θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αυστριακό ομόλογό του Καρλ Νεχάμερ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ωστόσο ότι η εξάρτηση τόσο των χωρών τους όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από τη ρωσική ενέργεια δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή ένα εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία, ενώ όταν ρωτήθηκαν αν είναι απαίσιο το συναίσθημα να εξαρτάται κανείς από το ρωσικό αέριο, απάντησαν «ναι». Ο γερμανός καγκελάριος εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα του πιθανότατα θα έχει απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και τον λιγνίτη έως το τέλος του έτους, αλλά για το αέριο απαιτείται, παραδέχτηκε, περισσότερος χρόνος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Αυστρία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο ουδέτερης χώρας για την Ουκρανία, ο Καρλ Νεχάμερ επισήμανε ότι η χώρα του είναι στρατιωτικά ουδέτερη, αλλά έχει θέση και άποψη και είναι αλληλέγγυα όταν υπάρχει διεθνής ανάγκη.

«Είμαστε μέλος της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ», δήλωσε ο αυστριακός Καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, «πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό της τι θα σήμαινε η ουδετερότητα για τα δικά της εδάφη».

Ο κ. Σολτς ανέφερε από την πλευρά του σημείωσε ότι οι ανατολικές χώρες έχουν μέλλον στην ΕΕ, αναφερόμενος όμως στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία «χρειάζονται σαφή ευρωπαϊκή προοπτική». Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση, πρόσθεσε, τα καθιστά ευάλωτα στην επιρροή τρίτων», υπογράμμισε, ζητώντας να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Νεχάμερ και υπό το πρίσμα της μακράς κοινής ιστορίας και παράδοσης με τις χώρες της περιοχής, τόνισε ότι «δεν χρειαζόμαστε μόνο λόγια περί ενδεχόμενης ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά και πράξεις», διαφορετικά, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι εκτεθειμένες σε άλλες σφαίρες επιρροής, όπως της Ρωσίας, ή της Κίνας.

«Είναι σημαντικό για τα γεωστρατηγικά μας συμφέροντα να δοθεί ευρωπαϊκή προοπτική σε αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ανασυντάσσεται ο ρωσικός στρατός - Τελεσίγραφο Πούτιν για το φυσικό αέριο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης