ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Παράδοση της Μαριούπολης απαιτεί ο Πούτιν - Στόχος επιδρομών κτήριο του Ερυθρού Σταυρού

Αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού, με σαφή σήμανση στην οροφή της, έγινε στόχος τουλάχιστον δύο επιδρομών, όπως καταδεικνύει δορυφορική φωτογραφία της Maxar Technologies που έχει περιέλθει στην κατοχή του CNNi. Maxar Technologies/CNNi

Το σφυροκόπημα της Μαριούπολης θα τερματιστεί μόνο εφόσον οι ουκρανικές δυνάμεις παραδώσουν τα όπλα διαμήνυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Εμανουέλ Μακρόν, βάσει ανακοίνωσης του Κρεμλίνου. Την ίδια στιγμή, καταγγέλλεται εκ μέρους των ουκρανικών αρχών -και επιβεβαιώνεται μέσω δορυφορικής φωτογραφίας της Maxar Technologies- ότι έγινε στόχος βομβαρδισμών κτήριο του Ερυθρού Σταυρού στη μαρτυρική πόλη. Επιπλέον δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής από τις επιδρομές στην πόλη και τον ανθρωπιστικό εφιάλτη των παγιδευμένων αμάχων.

Αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού, με σαφή σήμανση στην οροφή της, έγινε στόχος τουλάχιστον δύο επιδρομών, όπως καταδεικνύει δορυφορική φωτογραφία της Maxar Technologies που έχει περιέλθει στην κατοχή του CNNi.

Επικαλούμενη περισσότερες λήψεις από το σημείο, η Maxar Technologies αναφέρει ότι η βόρεια πλευρά της εγκατάστασης χτυπήθηκε μεταξύ 19ης-22ας Μαρτίου, ενώ ακολούθησε δεύτερο πλήγμα στη νότια πλευρά το διάστημα μεταξύ 23ης-26ης Μαρτίου.

Οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν, διά της αξιωματούχου Λιουντμίλα Ντενίσοβα, «ένα ακόμη έγκλημα πολέμου» των ρωσικών δυνάμεων με σκόπιμο πλήγμα κατά κτηρίου του Ερυθρού Σταυρού. Δεν αποσαφηνίζεται από το Κίεβο εάν υπήρξαν θύματα.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού επιβεβαίωσε στο CNNi και στον Guardian πως φωτογραφία που είχε διακινηθεί νωρίτερα στο Διαδίκτυο -πριν δημοσιοποιηθεί η λήψη της Maxar- δείχνει τις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη. Ο ίδιος επισήμανε πως η οργάνωση δεν διαθέτει πληροφορίες αναφορικά με πιθανές ανθρώπινες απώλειες ή καταστροφές, καθώς δεν διαθέτει αποστολή στη Μαριούπολη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η εικόνα που διακινείται δείχνει την αποθήκη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη. Δεν έχουμε ομάδα στο έδαφος, συνεπώς δεν διαθέτουμε άλλες πληροφορίες για πιθανά θύματα ή καταστροφές. Μπορούμε να πούμε ότι είχαμε ήδη διανείμει όλες τις προμήθειες που βρίσκονταν στην αποθήκη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Τζέισον Στραζιούσο.

Στον βομβαρδισμό κτηρίου της ΔΕΕΣ αναφέρθηκε η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Οι εισβολείς βομβάρδισαν εσκεμμένα κτήριο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη. Μαχητικά και πυροβολικό του εχθρού στόχευσαν κτήριο που είχε σήμανση με έναν κόκκινο σταυρό σε λευκό φόντο, καταδεικνύοντας την παρουσία τραυματιών, αμάχων ή [προμηθειών] ανθρωπιστικής βοήθειας» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Telegram.

Δεν διευκρίνισε πότε έλαβε χώρα η επίθεση· ως προς το εάν υπήρξαν θύματα, η ίδια ανέφερε πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες.

«Πρόκειται για άλλο ένα έγκλημα πολέμου του ρωσικού στρατού βάσει του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και κατάφωρη παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949. Μέχρι τώρα, οι μόνοι που βομβάρδιζα κτήρια και οχήματα με τη σήμανση του ερυθρού σταυρού ήταν τα στρατεύματα της χιτλερικής Γερμανίας» ανέφερε καλώντας τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις «βάρβαρες ενέργειες της κατοχικών δυνάμεων».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δεν μπορεί να προσεγγίσει τη Μαριούπολη για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς αμφότερες η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να εγγυηθούν ασφαλή διέλευση.

Η Μαριούπολη, με πληθυσμό 400.000 κατοίκων -περιλαμβανομένων Ελλήνων- προ της ρωσικής εισβολής, είναι πλέον μία πόλη σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη, παραδομένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη. Σχεδόν το 90% των κτηρίων της πόλης έχει καταστραφεί από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς.

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar Technologies που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη, αποτυπώνουν την κλίμακα της καταστροφής, καθώς και εκατοντάδες αμάχους να σχηματίζουν ουρές έξω από σούπερ μάρκετ της πόλης.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, έχει προειδοποιήσει με απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή απευθύνοντας δραματική έκκληση για βοήθεια προς απομάκρυνση των 160.000 έως 170.000 αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη. Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς -ανάμεσά τους 210 παιδια- στη μακρά πολιορκία της πόλης.

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, που εκδόθηκε κατόπιν της νέας, ωριαία τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της Τρίτης οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος διαμήνυσε πως οι επιδρομές δεν θα σταματήσουν εάν τα ουκρανικά στρατεύματα δεν παραδώσουν τα όπλα.

Από την πλευρά του Μεγάρου των Ηλυσίων γνωστοποιήθηκε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε «θα εξετάσει» το σχέδιο που έχουν υποβάλλει η Γαλλία από κοινού με την Ελλάδα, την Τουρκία και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων. Όμως, στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου δεν διαφαίνεται ότι δόθηκαν σχετικές εγγυήσεις, επισημαίνει σχετικά το BBC.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ο Πούτιν μετέφερε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι «προκειμένου να επιλυθεί η δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη, Ουκρανοί εθνικιστές πρέπει να σταματήσουν να αντιστέκονται και να παραδώσουν τα όπλα».

Η κατάληψή της Μαριούπολης έχει στρατηγική σημασία για το Κρεμλίνο, καθώς θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

CNN Greece Liveblog: Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης