Κοινό μέτωπο Ρωσίας - Κίνας κατά της Δύσης: Καταδικάζουν τις κυρώσεις, συνεχίζουν τη συνεργασία τους
Ανανεώθηκε:
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι είχε διμερή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην επαρχία Ανχούι, ανατολικά της χώρας.
Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ πραγματοποιήθηκε ενώ έχει συμπληρωθεί ήδη ένας μήνας από τότε που η Ρωσία έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία, πυροδοτώντας πρωτόγνωρες κυρώσεις από την πλευρά της Δύσης.
Η Ρωσία στρέφει το βλέμμα προς την Κίνα αναζητώντας στήριξη και συνεργασίες καθώς απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Οι δύο χώρες καταδίκασαν από κοινού τις «παράνομες και αντιπαραγωγικές», όπως τις χαρακτήρισαν, κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας λόγω της Ουκρανίας.
«Οι υπουργοί είχαν μια διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του για την πρόοδο της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" και τη δυναμική της διαπραγματευτικής διαδικασίας με το καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.
«Οι πλευρές σημείωσαν τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα των παράνομων μονομερών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους».
Το υπουργείο ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τη στρατηγική τους συνεργασία και να μιλούν για τις διεθνείς υποθέσεις «με μία φωνή».
«Συμφωνήθηκε να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός εξωτερικής πολιτικής και να διευρυνθεί η συνεργασία στο διμερές πεδίο και σε διάφορες πολυμερείς δομές».
Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας έχουν «αντέξει τη δοκιμασία της διεθνούς αναταραχής» και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά.
«Δεν υπάρχει όριο στη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας, δεν υπάρχει όριο στις προσπάθειές μας να πετύχουμε ειρήνη, να προστατεύσουμε την ασφάλεια και να αντιταχθούμε στην ηγεμονία», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.
Γιατί είναι στην Κίνα ο Λαβρόφ
Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισκέπτεται την Κίνα καθώς διεξάγεται ως αύριο Πέμπτη, Σύνοδος των επτά χωρών που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν (εκτός της Ρωσίας και της Κίνας: του Πακιστάν, του Ιράν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν).
Ο επικεφαλής της διπλωματίας του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που κατέλαβαν εκ νέου την εξουσία στο Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο, ο Αμίρ Χαν Μουτακί, αναμένεται επίσης να πάρει μέρος στη σύνοδο, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Παράλληλα, πρόκειται να διεξαχθεί σύνοδος του «μηχανισμού διαβούλευσης» για το Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή διπλωματών της Κίνας, της Ρωσίας, του Πακιστάν, καθώς και των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεκίνο.
Οι συνομιλίες αυτές θα διεξαχθούν μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη στην Καμπούλ του κινέζου ΥΠΕΞ, του Ουάνγκ Γι. Ήταν η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα αφότου κατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές πέρυσι.
Η Κίνα μοιράζεται σύνορα περίπου 76 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, σε ορεινή περιοχή με μεγάλο υψόμετρο.
Το Πεκίνο δεν κρύβει πως εδώ και χρόνια ανησυχεί για το ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να μετατραπεί σε βάση μετόπισθεν για τους αυτονομιστές και τους ισλαμιστές της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, της εθνότητας που αποτελεί την πλειονότητα του πληθυσμού στην αχανή κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά).