ΚΟΣΜΟΣ

FT: «Στροφή» της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις - «Ναι» υπό όρους για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

AP / Efrem Lukatsky

Η Ρωσία δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να «αποναζιστικοποιηθεί» και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν παραμείνει στρατιωτικά αδέσμευτη, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλούνται δηλώσεις τεσσάρων διαφορετικών ατόμων που έχουν γνώση των συνομιλιών.

Η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν μια παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα συνεπαγόταν τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ από πλευράς Ουκρανίας, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το προσχέδιο κατάπαυσης του πυρός δεν περιέχει καμία αναφορά για τρία από τα αρχικά βασικά αιτήματα της Ρωσίας — «απαζωτικοποίηση», «αποστρατιωτικοποίηση» και «νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία», υποστηρίζουν οι πηγές των FT.

Οι διαπραγματευτές Ρωσίας - Ουκρανίας συναντώνται στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη σε έναν τέταρτο διά ζώσης γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών, που αποσκοπούν στον τερματισμό της πλήρους κλίμακας εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Οι παραχωρήσεις από την πλευρά της Ρωσίας έρχονται καθώς η χερσαία επίθεσή της έχει σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιηθεί, ως αποτέλεσμα της σκληρότερης ουκρανικής αντίστασης από την αναμενόμενη και των ρωσικών επιχειρησιακών ελλείψεων.

Όμως η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της παραμένουν δύσπιστοι για τις προθέσεις του Πούτιν, ανησυχώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να κερδίζει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και ενδεχομένως να προχωρήσει σε νέα επίθεση.

Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, είπε στους FT ότι οι δύο πλευρές ήταν κοντά σε συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά συνέστησε προσοχή σχετικά με τις προοπτικές προόδου.

«Όλα τα θέματα είναι "στο τραπέζι" από την αρχή των διαπραγματεύσεων, αλλά σε κάθε μεμονωμένο θέμα υπάρχουν άλυτα σημεία», είπε ο Αραχαμία.

Η Ρωσία «δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μιλήσει για πρόοδο» επειδή «θα μπορούσε μόνο να βλάψει τη διαπραγματευτική διαδικασία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Interfax τη Δευτέρα. «Προς το παρόν, δυστυχώς, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για σημαντικά επιτεύγματα και πρόοδο», πρόσθεσε.

Ως μέρος της υπό εξέταση συμφωνίας, η Ουκρανία θα απέχει επίσης από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων, πέραν της μη ενταξής της στο ΝΑΤΟ.

Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα πάρει αυτό που ο Αραχαμία αποκάλεσε «διατύπωση κοντά στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» - σύμφωνα με το οποίο τα μέλη των συμμαχιών πρέπει να βοηθήσουν το ένα το άλλο σε περίπτωση επίθεσης - για εγγυήσεις ασφαλείας από χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς , Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Ιταλία, Πολωνία, Ισραήλ και Τουρκία.

«Οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία, ωστόσο, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους εγγυητές και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιά τους», είπε ο Ζελένσκι την Κυριακή.

Οι υποψήφιοι εγγυητές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει να υποστηρίξουν την ασφάλεια της Ουκρανίας, είπε η ίδια πηγή στους FT.

«Δεν έχουμε απορριπτικές απαντήσεις μέχρι στιγμής», είπε ο Αραχαμία.

«Η Ουκρανία θα θέσει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα πριν αλλάξει το σύνταγμά της», είπε ο Ζελένσκι κατά τη συνέντευξή του σε Ρώσους δημοσιογράφους - μια διαδικασία που θα μπορούσε να απαιτήσει τουλάχιστον έναν χρόνο.

«Το μόνο σημείο που επιλύθηκε είναι το είδος των διεθνών εγγυήσεων που αναζητά η Ουκρανία, αλλά (...) πρέπει να λάβουμε την έγκριση από τις εγγυήτριες δυνάμεις, διαφορετικά η συμφωνία δεν θα υλοποιηθεί», είπε ο Αραχαμία.

Το υπό εξέταση προσχέδιο αφήνει εκτός τις προσπάθειες της Ουκρανίας να διεκδικήσει εκ νέου τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία το 2014 και μεταθέτει τη διευθέτηση σε μια μελλοντική συζήτηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Μόσχα, είπε ο Αραχαμία, απαιτούσε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει τον έλεγχο της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, καθώς και στα εδάφη που ελέγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο Ντονμπάς.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ κανένα είδος συνόρων παρά μόνο όπως είναι στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας μας. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο σημείο», είπε ο Αραχαμία.

Προς το παρόν, η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει ορισμένα ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η αποκατάσταση της παροχής νερού της Κριμαίας και η δέσμευση ότι δεν θα προσπαθήσει ποτέ να ανακαταλάβει τη χερσόνησο με τη βία, συμπλήρωσε.

Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν στη συνέχεια για να συντάξουν χωριστά έγγραφα για την οριστικοποίηση των εγγυήσεων ασφαλείας και περαιτέρω συμφωνίες για κοινωνικά ζητήματα όπως η προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν προσπάθειες να κανονιστεί μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, αν και ο Πεσκόφ τη Δευτέρα είπε ότι δεν υπήρξε «καμία κίνηση» για την οργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης