ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικός Iron Dome: Αντιπυραυλική ασπίδα εξετάζει το Βερολίνο ενώπιον της ρωσικής απειλής

O ισραηλινός Σιδηρούς Θόλους «εν δράσει» για την αναχαίτιση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας

Στη φάση «προβληματισμού», χωρίς να έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, βρίσκεται το Βερολίνο σχετικά με το ενδεχόμενο εγκατάστασης ειδικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χεμπεστράιτ. Πληροφορίες του γερμανικού Τύπου αναφέρουν πως εξετάζεται η δημιουργία υπερσύχγρονης ασπίδας πυραυλικής προστασίας στο πρότυπο του ισραηλινού συστήματος Σιδηρούς Θόλους (Ιron Dome).

Κληθείς να σχολιάσει σχετική δήλωση του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, κατά τη συνέντευξή του στο ARD, ο κ. Χεμπεστράιτ επισήμανε ότι «πρόκειται για προβληματισμούς, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε συγκεκριμένη απόφαση», ενώ δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες ούτε για το είδος του συστήματος που εξετάζουν οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο», τόνισε και προσέθεσε ότι «αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση, στην οποία ένας από τους γείτονές μας δεν φαίνεται διατεθειμένος να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και άρα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα», τα οποία παλαιότερα δεν ήταν αναγκαία.

«Είναι ένα από τα πράγματα που συζητούμε», παραδέχθηκε χθες, Κυριακή, ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας:

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι υπάρχει ένας γείτονας που είναι πρόθυμος να καταφύγει στη βία προκειμένου να επιβάλει τα συμφέροντά του».

Αντιπυραυλικό σύστημα στο πρότυπο του Ισραήλ;

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Bild, το σύστημα που εξετάζεται είναι ο Σιδηρούς Θόλους (Iron Dome) που χρησιμοποιείται στο Ισραήλ.

Η Deutsche Welle αναφέρει σχετικά πως βάσει του δημοσιεύματος της Bild am Sonntag η Γερμανία φαίνεται ότι επιδιώκει να ενισχύσει τη δική της αεράμυνας, υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και με τον φόβο πιθανής ρωσικής απειλής, με πρότυπο το πολυεπίπεδο ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα προστασίας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία υπερσύχγρονης ασπίδας πυραυλικής προστασίας πάνω από τη γερμανική επικράτεια με χρήματα που πρόκειται να προέλθουν από το νεοσύστατο ειδικό Ταμείο για τον γερμανικό στρατό ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ -χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος «Arrow 3»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη επαφές για το θέμα με τον Γενικό Επιθεωρητή του Γερμανικού Στρατού Έμπερχαρντ Τσορν και πιο συγκεκριμένα για την αγορά του ισραηλινού, αντιβαλλιστικού συστήματος «Arrow 3», το οποίο αφορά την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλων βεληνεκούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς η Μπούντσερβερ διαθέτει ήδη πυραύλους πάτριοτ, οι οποίοι επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες με το πολυσυζητημένο σύστημα «Iron Dome» (Σιδερένιος Θόλος) του Ισραήλ -το οποίο επίσης αφορά την αναχαίτιση πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς. Η καινοτομία και το μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματος «Arrow 3» είναι ότι μπορεί να καταστρέψει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους σε μεγάλο ύψος πάνω από τη γη έως τη στρατόσφαιρα.

«Πρέπει να προστατευθούμε καλύτερα από τη ρωσική απειλή»

Οι Σοσιαδλημοκράτες φαίνεται ότι στηρίζουν πάντως μια τέτοια αγορά. «Πρέπει να προστατευθούμε καλύτερα από τη ρωσική απειλή. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια αντιπυραυλική προστασία πάνω από τη Γερμανία.Το ισραηλινό σύστημα 'Arrow 3' είναι μια λύση», δήλωσε στην Bild am Sonntag, ο Αντρέας Σβαρτς, βασικός εισηγητής στην Επιτροπή Άμυνας της γερμανικής βουλή από το SPD. Bάσει μάλιστα πληροφοριών της Bild η αγορά ενός τέτοιου συστήματος θα ανερχόταν στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Προς το παρόν το γερμανικό υπουργείο Άμυνας τηρεί σιγή ιχθύος, με εκπρόσωπό του να δηλώσει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για το περιεχόμενο των προτάσεων που εξετάζονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του γερμανικού στρατιού. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες και του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, μέλη της γερμανικής Βουλής φέρονται να έχουν μεταβεί ήδη από σήμερα στο Ισραήλ για να ενημερωθούν σχετικά το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης