ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Αμφισβητεί την πολεμική στροφή της Ρωσίας και αποκαλεί τον Πούτιν «χασάπη»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ποκάλεσε «χασάπη» τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία AP Photo/Evan Vucci

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, καθώς και με Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στη χώρα είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λίγο πριν ολοκληρώσει την τριήμερη επίσκεψή του στην Ευρώπη με μια σημαίνουσα ομιλία - όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «χασάπη», απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά από συνάντηση με Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από τη Μαριούπολη, την πόλη που ισοπεδώθηκε από πολυήμερους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ερωτηθείς τι πιστεύει για τον Ρώσο πρόεδρο και για το τι συνέβη στη Μαριούπολη, ο Μπάιντεν απάντησε:

«Είναι χασάπης».

Σε ερώτηση κατά πόσο η Ρωσία έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αμφιβολία του.

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες, ότι πάντα εκπλήσσεται από «το βάθος και τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος». «Είναι απίστευτο, δείτε όλα αυτά τα μικρά παιδιά, θέλω απλώς να τα αγκαλιάσω, απλά θέλω να πω ευχαριστώ. Σε κάνουν τόσο πολύ περήφανο», είπε.

AP Photo/Evan Vucci

«Ιερή υποχρέωση των ΗΠΑ η υπεράσπιση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν το καθήκον τους να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ ως ιερή υποχρέωση. Η ικανότητα της Αμερικής να ανταποκριθεί στον ρόλο της σε άλλα μέρη του κόσμου βασίζεται σε μια ενωμένη Ευρώπη», είπε ο Μπάιντεν στον Ντούντα καθώς οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο της Πολωνίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Πολωνία που δέχτηκε πρόσφυγες από την Ουκρανία, αναγνωρίζοντας ότι έχει αναλάβει μια σημαντική ευθύνη.

«Έχουμε μάθει από τη θλιβερή εμπειρία σε δύο παγκόσμιους πολέμους, όταν μείναμε έξω και δεν αναμειχθήκαμε στη σταθερότητα της Ευρώπης, αυτό πάντα γυρίζει πίσω και στοιχειώνει εμάς, τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Έτσι, λέω εδώ και πολύ καιρό, ως γερουσιαστής που επισκέφθηκα εδώ, ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, ως αντιπρόεδρος για οκτώ χρόνια, τώρα ως πρόεδρος, ότι η σταθερότητα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα συμφέροντά μας. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο», συνέχισε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πίστευε ότι θα μπορούσε να διχάσει τις χώρες του ΝΑΤΟ με την εισβολή του στην Ουκρανία.

«Το πιο σημαντικό κριτήριο σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει εποχή είναι το ΝΑΤΟ να παραμείνει απόλυτα ενωμένο. Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας διαχωρισμός στις απόψεις μας. Ό,τι κι αν κάνουμε, να το κάνουμε ενωμένοι και όλοι να συμπορεύονται», είπε.

Ο Τζο Μπάιντεν με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι ΝτούνταAP Photo/Czarek Sokolowski

Ο Πολωνός πρόεδρος δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό, τον ρώτησε για την πιθανότητα επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού. Οπως διευκρίνισε ο Ντούντα αναφερόταν στην αγορά πυραυλικών συστημάτων Patriot, υψηλής κινητικότητας πυραυλικού συστήματος πυροβολικού HIMARS, αεροσκαφών F-35 και αρμάτων μάχης Abrams.

«Η Πολωνία θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια», είπε στον Μπάιντεν ο Πολωνός πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι μαζί με αμερικανικές εταιρείες, υπό την αυστηρή αιγίδα του Λευκού Οίκου, μπορούμε στο εγγύς μέλλον να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα γιατί είναι επειγόντως απαραίτητο για την Πολωνία», δήλωσε ο Ντούντα μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

«Η Πολωνία χρειάζεται αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της και να διασφαλίσει μια σύγχρονη πηγή προμήθειας ενέργειας», σημείωσε ο Ντούντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης