ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ προς Ρωσία: Να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου και η στοχοποίηση αμάχων

ΕΕ προς Ρωσία: Να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου και η στοχοποίηση αμάχων
Στο στόχαστρο ρωσικού βομβαρδισμού ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Μικολάιβ AP Photo/Petros Giannakouris

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του διεθνούς δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία κάλεσε τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τεράστιες απώλειες ζωής και τραυματισμούς σε αμάχους», ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Η Ρωσία στρέφει επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού και στοχεύει μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ανέφεραν.

Υπενθυμίζεται ότι στην κορυφή της λίστας των δεδομένων που συγκεντρώνονται για την στοιχειοθέτηση των εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι τα γεγονότα στην πολιορκιμένη Μαριούπολη.

Ομαδικοί τάφοι στη Μαριούπολη - Τουλάχιστον 300 νεκροί στο θέατρο

Σε τουλάχιστον 300 ανέρχονται οι νεκροί στο θέατρο της Μαριούπολης, που βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις στις 16 Μαρτίου, ενώ εκεί είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι, ανακοίνωσαν σήμερα οι δημοτικές αρχές της πόλης αυτής, επικαλούμενες αυτόπτες μάρτυρες.

«Αυτόπτες μάρτυρες έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο θέατρο της Μαριούπολης έπειτα από βομβαρδισμό από ρωσικό αεροσκάφος. Ως το τέλος δεν θέλουμε να πιστέψουμε αυτήν την φρίκη. Ως το τέλος θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλος ο κόσμος είναι ασφαλής. Όμως οι μαρτυρίες αυτών που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο την ώρα αυτής της τρομοκρατικής πράξης λένε το αντίθετο», γράφουν οι δημοτικές αρχές της πόλης στον λογαριασμό τους στο Telegram.

Ο Πέτρο Αντριούστσενκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης με τον οποίο επικοινώνησε το AFP, αρνήθηκε να σχολιάσει προς το παρόν την είδηση αυτή, προσθέτοντας ότι μάλλον θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες ως το βράδυ.

Η είσοδος του θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει περισσότεροι από 1.000 άμαχοι, είχε αποκλειστεί από τα συντρίμμια και οι επιχειρήσεις διάσωσης ήταν αδύνατες, λόγω των αδιάκοπων βομβαρδισμών.

Πριν από μια εβδομάδα, έγινε γνωστό περισσότεροι από 130 άνθρωποι που βρίσκονταν στο κτίριο διασώθηκαν, αλλά ότι εκατοντάδες άλλοι παρέμεναν κάτω από τα ερείπια.

Η αμερικανική εταιρεία διαστημικών τεχνολογιών Maxar Technologies, η οποία εξειδικεύεται κυρίως στις δορυφορικές εικόνες, είχε δημοσιεύσει φωτογραφία του Θεάτρου της Μαριούπολης, όπου η λέξη «παιδιά» φαινόταν καθαρά να είναι γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στα ρωσικά, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Περισσότεροι από 2.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των δημοτικών της αρχών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, περίπου 100.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

ΟΗΕ: Ομαδικοί τάφοι στη Μαριούπολη

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε σήμερα, Παρασκευή, την ύπαρξη τουλάχιστον ενός ομαδικού τάφου στην Μαριούπολη. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στον συγκεκριμένο ομαδικό τάφο φαίνεται πως υπάρχουν 200 σοροί.

Ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός.

Η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της Αποστολής Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η ομάδα της προσπαθούσε να εκτιμήσει την κλίμακα των απωλειών αμάχων.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια συγκέντρωσης πληροφοριών και για άλλους ομαδικούς τάφους, ενώ επιβεβαίωσε ότι για έναν «μπορέσαμε να λάβουμε δορυφορικές πληροφορίες και υπολογίζουμε ότι εκεί υπάρχουν περίπου 200 σοροί».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 1.035 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, αν και εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός νεκρών αμάχων είναι «σημαντικά υψηλότερος», λόγω της δυσκολίας επαλήθευσης των αναφορών και της λήψης πληροφοριών από περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τοπικοί διοικητές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μόνο ο αριθμός των νεκρών στη Μαριούπολη μπορεί να ξεπεράσει τους 3.000.

Οι σοροί συχνά εγκαταλείπονται στους δρόμους επειδή είναι πολύ επικίνδυνο να ανασυρθούν την ώρα που συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι μάχες, με αποτέλεσμα πολλές από τις σορούς να καταλήγουν αργότερα σε ομαδικούς τάφους.