ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ζητά από την Ινδία να πληρώνει σε ευρώ για το φυσικό αέριο

To Reuters αναφέρει ότι η Gazprom έχει ζητήσει από την ινδική Gail να καταβάλλονται σε ευρώ, αντί σε δολάρια AP Photo/Michael Sohn, File

Η Μόσχα αναζητά τρόπους είτε να παρακάμψει, είτε να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση και σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε πριν από λίγα 24ωρα ότι θα δέχεται μόνο ρούβλια για τις προμήθειες φυσικού αερίου -κάτι που ευρωπαϊκές χώρες απορρίπτουν. Μια άλλη σκέψη είναι να ζητήσει από την Ινδία να πληρώνει σε ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

Συγκεκριμένα, το Reuters αναφέρει ότι η Gazprom έχει ζητήσει από την ινδική Gail να καταβάλλονται σε ευρώ, αντί σε δολάρια, τα ποσά για τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Παράλληλα, αναλυτές σχολιάζουν ότι η Μόσχα χρειάζεται ακόμη περισσότερο πλέον την ινδική αγορά φυσικού αερίου, μετά τη Συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν μια μεγάλη συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια. Βάσει αυτής, οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την ΕΕ με επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου - γνωστού και ως LNG - έως τα τέλη του 2022.

Η Ευρώπη των 27 έχει ήδη ανακοινώσει πως θα περικόψει τη χρήση του ρωσικού φυσικού αερίου, ως απάντηση στην εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Παράλληλα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη Γαλλία να αποδεχθεί το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει σε ρωσικά ρούβλια για το ρωσικό αέριο.

Ο Μακρόν είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι «κείμενα δείχνουν ότι απαγορεύεται» να υπάρχουν τέτοιες απαιτήσεις για πληρωμές σε ρούβλια.

Αποφασιστική απάντηση έναντι του αιτήματος της Μόσχας για πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια έχει δώσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό το αίτημα και πως πλέον έχει παρέλθει ο χρόνος που η Ρωσία μπορούσε να εκβιάζει την Ευρώπη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στην Ρωσία να απαιτήσει πληρωμή σε ρούβλια για το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα ότι θα πράξει, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με παράκαμψη των κυρώσεων.

«Αυτό θα ήταν μια μονομερής απόφαση και μια σαφής παραβίαση της σύμβασης», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Θα ήταν μια προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων. Δεν θα επιτρέψουμε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις μας. Η εποχή που η ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μας εκβιάσει έχει τελειώσει».

Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει αρνηθεί να πληρώσει για την ενέργεια σε ρούβλια, λέγοντας ότι το νόμισμα για τις πληρωμές είχε ήδη καθοριστεί στα συμβόλαια και είναι είτε το δολάριο, είτε το ευρώ.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ευρώπη δεν θα πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια. «Δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη γνωρίζει ούτε πώς μοιάζουν τα ρούβλια, κανείς δεν θα πληρώσει σε ρούβλια».

Την Τετάρτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας μία εβδομάδα στις ρωσικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν το νέο σύστημα σε ρούβλια.

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν «μέσα σε μία εβδομάδα» το νέο σύστημα που πρέπει να είναι «σαφές, διαφανές» και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης «της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος».

Η ανακοίνωση αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισ. δολάρια ρωσικών αποθεματικών στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα «κλοπή».

«Είναι σαφές πως το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα για εμάς», είπε ο Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης