Επανακαθορίζεται η Δύση έναντι της ρωσικής απειλής και ενισχύει τις δυνάμεις του το ΝΑΤΟ
Οι ηγέτες σχεδόν ολόκληρου του δυτικού κόσμου συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες σε μία σπάνια στα χρονικά επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας προς συντονισμό των κινήσεών τους έναντι της Ρωσίας, εν μέσω κλιμακούμενων φόβων ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να καταφύγει στη χρήση μη συμβατικών όπλων στην Ουκρανία.
Ακριβώς ένα μήνα από την έναρξη της εισβολής, και με τη ρωσική οικονομία να ασφυκτιά υπό το βάρος των διεθνών κυρώσεων, οι σχέσεις της Δύσης με το Κρεμλίνο ακροβατούν σε μία «ισορροπία τρόμου».
Υπό το πρίσμα των εξελίξεων, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία μετασχηματισμού του για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον αναβαθμισμένου στρατηγικού κινδύνου· ενισχύει περαιτέρω την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας και αυξάνει το βαθμό ετοιμότητας έναντι χημικών, βιολογικών και πυρηνικών απειλών, ενώ στέλνει και «μήνυμα» προς την Κίνα να μην παράσχει στρατιωτική ή οικονομική υποστήριξη προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τη στιγμή που η Δύση επιδίδεται σε ασκήσεις ισορροπίας για να στηρίξει κατά το δυνατόν πολιτικά και στρατιωτικά την Ουκρανία, αλλά να μην ωθήσει στα άκρα τη Ρωσία και ενισχύσει τον κίνδυνο διάχυσης του πολέμου, η Μόσχα έχει εισάγει πλέον ανοιχτά στην «εξίσωση» ακόμη και την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, «εάν απειληθεί η ύπαρξή της» κατά τη δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Θα απαντήσουμε» δήλωσε καθαρά ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, από τις Βρυξέλλες αναφορικά με το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι «η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης». Ήδη ο Λευκός Οίκος έχει συγκροτήσει, κατά πληροφορίες, ομάδα εμπειρογνωμόνων για να χαράξει τη στρατηγική των ΗΠΑ έναντι πιθανής επίθεσης με όπλα μαζικής καταστροφής από τη Ρωσία.
Ενώπιον των συμμάχων και εταίρων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε σε περαιτέρω διεθνή απομόνωση της Ρωσίας με την αποπομπή της από την G20, ενώ προέταξε εκ νέου την ενότητα έναντι του αυταρχισμού προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου και τέθηκε επί τάπητος η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, καθώς και η ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως.
Ο Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόκειται να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση την Παρασκευή επί αμερικανικού σχεδίου για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, προτού ο Αμερικανός πρόεδρος κατευθυνθεί στην Πολωνία, με ζητούμενο να καθησυχάσει εκ νέου τους εταίρους της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ενώπιον των φόβων ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιζητά την ανάκτηση της σοβιετικής σφαίρας επιρροής.
Μετά το μπαράζ διπλωματικών διεργασιών στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της G7, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκτίμησε μιλώντας στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNNi ότι το ενδεχόμενο ευθείας αντιπαράθεσης της Συμμαχίας με τη Ρωσία είναι απομακρυσμένο, επισημαίνοντας ότι η επίδειξη ενότητας των συμμάχων υποβαθμίζει την πιθανότητα διευρυμένου πολέμου.
Εντούτοις, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι η κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία παραμένει «εξαιρετικά απρόβλεπτη» και ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται ενώπιον νέας πραγματικότητας και πρέπει να προετοιμαστεί σε μακροπρόθεσμη προοπτική.
Το ΝΑΤΟ ενώπιον της νέας πραγματικότητας
Το ΝΑΤΟ ήδη επιταχύνει την προσαρμογή του σε περιβάλλον αναβαθμισμένου στρατηγικού κινδύνου.
Κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας επικυρώθηκε η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με τη δημιουργία τεσσάρων νέων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, καθώς και η διάθεση περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Η Συμμαχία ενισχύει παράλληλα τα μέσα ετοιμότητας και προστασίας έναντι χημικών, βιολογικών και πυρηνικών απειλών, ενώ στέλνει και «μήνυμα» προς την Κίνα να μην παράσχει στρατιωτική ή οικονομική υποστήριξη προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η δημιουργία των μονάδων μάχης αποτελεί «ισχυρό μήνυμα ότι θα υπερασπιστούμε και θα υποστηρίξουμε συλλογικά κάθε σπιθαμή ΝΑΤΟϊκής επικράτειας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι έως την επόμενη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου στη Μαδρίτη θα έχουν καταρτιστεί «σχέδια για επιπρόσθετες δυνάμεις και ικανότητες προς ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ».
«Παράσχουμε υποστήριξη στους εταίρους που επηρεάζονται από ρωσικές απειλές και παρεμβάσεις και θα εντείνουμε τη στήριξή μας για να βοηθήσουμε να αντισταθούν στην κακή ρωσική επιρροή και να ενισχύσουμε το σθένος τους, στη βάση των αιτημάτων των εταίρων μας και τα μακροχρόνια προγράμματα συνεργασίας μας» αναφέρουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου.
Υπογραμμίζουν ότι ως απάντηση στις ρωσικές ενέργειες ήδη έχουν ενεργοποιηθεί τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ και η δύναμη ταχείας αντίδρασης, με την ανάπτυξη 40.000 στρατιωτών στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία των τεσσάρων νέων μονάδων μάχης σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία.
«Τώρα θα επιταχύνουμε το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ για μία πιο επικίνδυνη στρατηγική πραγματικότητα, και μέσω της υιοθέτησης της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης [σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής] στη Μαδρίτη» τονίζεται στο ανακοινωθέν.
Επ' αυτού η Συμμαχία αναφέρει: «Υπό το πρίσμα της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, θα ενισχύσουμε επίσης σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική μας στάση και θα αναπτύξουμε περαιτέρω όλο το φάσμα των δυνάμεων σε ετοιμότητα και δυνατοτήτων που απαιτούνται για τη διατήρηση αξιόπιστης αποτροπής και άμυνας».
Έναντι της ρωσικής απειλής και επιρροής, το NATO σημειώνει πως ενισχύει τις άμυνες του στο μέτωπο της κυβερνοασφάλειας και είναι έτοιμο να απαντήσει σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων· ενισχύσει επίσης την ανταλλαγή πληροφοριών και την ετοιμότητά του να αντιδράσει σε εκστρατείες παραπληροφόρησης.
Και, στη σκιά της ολοένα και πιο επικίνδυνης ρητορικής της Ρωσίας, η οποία εισάγει πλέον ανοιχτά την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου στην «εξίσωση» του πολέμου στην Ουκρανία, η Συμμαχία αναφέρει πως «θα ενισχύσει επίσης την προετοιμασία και ετοιμότητά της έναντι χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών και πυρηνικών απειλών». Περαιτέρω αποφάσεις ως προς αυτό θα ληφθούν στη σύνοδο της Μαδρίτης.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επισημαίνουν στο ανακοινωθέν πως τα μέτρα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ «παραμένουν προληπτικά και αναλογικά», ενώ ο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα δεν πρόκειται να αναπτυχθούν στο έδαφος της Ουκρανίας.
Ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας σε στρατιωτικό επίπεδο -η οποία έγκειται σε ασκήσεις ισορροπίας προς αποφυγή ευθείας σύγκρουσης με τη Ρωσία-, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία για τη διάθεση περαιτέρω βοήθειας με σημαντικές προμήθειες στρατιωτικού υλικού, περιλαμβανομένων αντιαρματικών και αντιαεροπορικών συστημάτων.
Προειδοποιεί η Δύση ενάντια στη χρήση μη συμβατικών όπλων - Στέλνει «μήνυμα» στην Κίνα
Στην ακόλουθη Σύνοδο Κορυφής της G7, οι ηγέτες των πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών προειδοποίησαν «ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων» στην Ουκρανία. «Υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει των διεθνών συνθηκών, των οποίων είναι υπογράφουσα, και οι οποίες μας προστατεύουν όλους», υπογραμμίζουν στο κοινό ανακοινωθέν.
«Στοχεύοντας» ταυτόχρονα την Κίνα, η G7 εξέφρασε ανησυχία για «για άλλες χώρες και παράγοντες που έχουν ενισχύσει την εκστρατεία παραπληροφόρησης» του Κρεμλίνου και διαμηνύουν πως «επαγρυπνούν» για κινήσεις προς στρατιωτική ή οικονομική στήριξη της Μόσχας.
Στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της G7 που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες κατόπιν της διάσκεψης του ΝΑΤΟ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των επτά πλέον προηγμένων βιομηχανικών χωρών καταδικάζουν τις ρωσικές απόπειρες παραπληροφόρησης περί υποτιθέμενης πρόθεσης της ίδιας της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει χημικά ή πυρηνικά όπλα.
«Καταγγέλλουμε κατηγορηματικά την κακόβουλη και παντελώς ανυπόστατη εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ενός κράτους σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς συνθήκες μη διασποράς» αναφέρουν, και προσθέτουν με το βλέμμα στην Κίνα: «Εκφράζουμε ανησυχία για άλλες χώρες ή παράγοντες που έχουν ενισχύσει τη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης».
Χωρίς ρητή αναφορά, αλλά και πάλι με «στόχευση» το Πεκίνο, οι ηγέτες της G7 τονίζουν ότι θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται στενά με ζητούμενο να ακολουθήσουν και άλλες χώρες στην κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας και προκειμένου να εμποδιστούν κινήσεις προς καταστρατήγηση ή περιορισμού των επιπτώσεων των κυρώσεων.
Στη σκιά ανησυχιών για τις προθέσεις του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, αλλά απευθυνόμενοι και στη Λευκορωσία, προειδοποιούν: «Καλούμε όλες τις χώρες να μην παράσχουν στρατιωτική ή άλλη στήριξη προς τη Ρωσία για να βοηθήσουν να συνεχιστεί η επιθετικότητά της στην Ουκρανία. Θα επαγρυπνούμε σε ό,τι αφορά ανάλογη συνδρομή».
Η Κίνα έλαβε «μήνυμα» και από το ΝΑΤΟ:
«Καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη, περιλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απόσχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο, και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις» ανέφεραν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ.
«Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της Κίνας και την καλούμε να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μία ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης» σημείωσαν στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου.
Διαβάστε επίσης
Στόλντεμπεργκ στο CNNi: Απίθανο να υπάρξει ευρείας κλίμακας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ
Επιταχύνει το ΝΑΤΟ την προσαρμογή του σε περιβάλλον αναβαθμισμένου στρατηγικού κινδύνου
Η G7 προειδοποιεί Ρωσία για χημικά και πυρηνικά όπλα και στέλνει «μήνυμα» στην Κίνα
Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece σε Liveblog την 28ή ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία