ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Κίνα στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να μας αναγκάσετε να διαλέξουμε πλευρά

Πόλεμος Ουκρανία - Κίνα στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να μας αναγκάσετε να διαλέξουμε πλευρά
Ο ΟΗΕ αξιώνει από τη Ρωσία τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία AP Photo/Seth Wenig

Ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Τσανγκ Τζουν, είπε στις χώρες μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή, αλλά ότι οι χώρες δεν πρέπει να αναγκάζουν άλλες χώρες να «διαλέξουν πλευρά στη σύγκρουση».

«Η εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία στο παρόν στάδιο έχει προκαλέσει ευρείες διεθνείς ανησυχίες, και είναι επίσης κάτι που η Κίνα δεν θέλει να δει. Όσον αφορά την Ουκρανία, η Κίνα πάντα υποστήριζε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές», είπε ο Τσανγκ Τζουν.

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες, που αποτελούν την πλειοψηφία του κόσμου, δεν συμμετέχουν σε αυτή τη σύγκρουση. Δεν πρέπει να παρασυρθούν και να αναγκαστούν να υποστούν τις συνέπειες των γεωπολιτικών συγκρούσεων και του ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων. Οι σχετικές χώρες (σ.σ. με τον πόλεμο) δεν πρέπει να υιοθετήσουν μια απλοϊκή προσέγγιση είτε φίλου είτε εχθρού, μαύρου ή λευκού, και δεν πρέπει να αναγκάσουν καμία χώρα να διαλέξει πλευρά», συμπλήρωσε.

«Η Κίνα θα παίξει ένα εποικοδομητικό ρόλο στη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών», πρόσθεσε ο Τσανγκ Τζουν.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου συμμετέχουν 193 κράτη, υιοθέτησε σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία 140 ψήφων υπέρ, ένα νέο, μη δεσμευτικό, ψήφισμα που «αξιώνει» από τη Ρωσία τον «άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία», ενώ ζητάει την πρόσβαση βοήθειας και την προστασία των αμάχων στην Ουκρανία, κατακρίνοντας τη Ρωσία καθώς δημιουργεί μια «δεινή ανθρωπιστική κατάσταση», μετά την εισβολή της στη γειτονική χώρα της πριν από έναν μήνα.

Στη ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης, που συνεδριάζει από χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, 140 χώρες ψήφισαν υπέρ, 38 απείχαν και πέντε καταψήφισαν το κείμενο (Ρωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία και Λευκορωσία).

Ο πρεσβευτής της Κίνας είπε ότι το Πεκίνο αναγνωρίζει τον σκοπό του σχεδίου ψηφίσματος.

«Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι ορισμένα στοιχεία του σχεδίου ψηφίσματος υπερβαίνουν το ανθρωπιστικό πλαίσιο», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτικό βάρος.

Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τσανγκ Τζουν είπε:

«Οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης πρέπει να υποστηριχθούν».

«Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, καθώς και τις απώλειες αμάχων και τις μαζικές εκτοπίσεις ανθρώπων που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση. Η κορυφαία προτεραιότητα τώρα είναι για τα ενδιαφερόμενα μέρη να διατηρήσουν τους μέγιστους περιορισμούς, να αποφύγουν περισσότερες απώλειες αμάχων και να επιτύχουν μια κατάπαυση του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, ειδικά για να αποτρέψουν μια μεγαλύτερης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση», πρόσθεσε.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο LiveBlog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ