ΚΟΣΜΟΣ

Η G7 προειδοποιεί Ρωσία για χημικά και πυρηνικά όπλα και στέλνει «μήνυμα» στην Κίνα

Οι ηγέτες της G7 δηλώνουν ότι θα εργαστούν από κοινού για τη συγκέντρωση αποδείξεων» για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

Στη σκιά της ολοένα και πιο επικίνδυνης ρητορικής της Ρωσίας, οι ηγέτες των κρατών-μελών της G7 προειδοποιούν «ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων» στην Ουκρανία. «Στοχεύοντας» ταυτόχρονα την Κίνα, η G7 εκφράζει ανησυχία για «για άλλες χώρες και παράγοντες που έχουν ενισχύσει την εκστρατεία παραπληροφόρησης» του Κρεμλίνου και διαμηνύουν πως «επαγρυπνούν» για κινήσεις προς στρατιωτική ή οικονομική στήριξη της Μόσχας.

Στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της G7 που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες κατόπιν της διάσκεψης του ΝΑΤΟ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των επτά πλέον προηγμένων βιομηχανικών χωρών καταδικάζουν τις ρωσικές απόπειρες παραπληροφόρησης περί υποτιθέμενης πρόθεσης της ίδιας της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει χημικά ή πυρηνικά όπλα.

«Καταγγέλλουμε κατηγορηματικά την κακόβουλη και παντελώς ανυπόστατη εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ενός κράτους σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς συνθήκες μη διασποράς» αναφέρουν, και προσθέτουν με το βλέμμα στην Κίνα: «Εκφράζουμε ανησυχία για άλλες χώρες ή παράγοντες που έχουν ενισχύσει τη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης».

Χωρίς ρητή αναφορά, αλλά και πάλι με «στόχευση» το Πεκίνο, οι ηγέτες της G7 τονίζουν ότι θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται στενά με ζητούμενο να ακολουθήσουν και άλλες χώρες στην κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας και προκειμένου να εμποδιστούν κινήσεις προς καταστρατήγηση ή περιορισμού των επιπτώσεων των κυρώσεων.

Στη σκιά ανησυχιών για τις προθέσεις του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, αλλά απευθυνόμενοι και στη Λευκορωσία, προειδοποιούν:

«Καλούμε όλες τις χώρες να μην παράσχουν στρατιωτική ή άλλη στήριξη προς τη Ρωσία για να βοηθήσουν να συνεχιστεί η επιθετικότητά της στην Ουκρανία. Θα επαγρυπνούμε σε ό,τι αφορά ανάλογη συνδρομή».

Με τη Μόσχα να έχει εισάγει ανοιχτά ακόμη και την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου στην «εξίσωση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η G7 «προειδοποιεί ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού».

«Υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει των διεθνών συνθηκών, των οποίων είναι υπογράφουσα, και οι οποίες μας προστατεύουν όλους», αναφέρουν.

Στη σύνοδο της G7 απευθύνθηκε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνοντας πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων σε μεγάλη κλίμακα από τη Ρωσία. Ανάλογη δήλωση περί «πραγματικής απειλής» είχε κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναχωρώντας την Τετάρτη από τις ΗΠΑ για τις Βρυξέλλες.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε επίσης σήμερα από τις Βρυξέλλες πως η Ρωσία ενδέχεται να επιχειρεί να δημιουργήσει πρόσχημα για την χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία απευθύνοντας κατηγορίες στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι προετοιμάζουν ανάλογη επίθεση.

Στο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που προηγήθηκε αυτήν της G7, αναφέρεται πως η Συμμαχία «θα ενισχύσει την προετοιμασία και ετοιμότητά της έναντι χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών και πυρηνικών απειλών».

Οι ηγέτες των «Επτά» καταδίκασαν με τους ισχυρότερους όρους τις επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας. Χαιρέτισαν την έρευνα που έχει «ανοίξει» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και υπογραμμίζουν πως «θα εργαστούν από κοινού για τη συγκέντρωση αποδείξεων» για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

«Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων, και η άρνηση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια από τις ανθρωπιστικές δυνάμεις, είναι απαράδεκτες» αναφέρει η G7 και καλεί στην άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να παραδοθεί βοήθεια στη Μαριούπολη και άλλες πόλεις υπό πολιορκία.

Όλες οι χώρες δήλωνουν παράλληλα έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Στο πεδίο της ενέργειας, οι ηγέτες της G7 κάλεσαν τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό. Προσέθεσαν ότι θα αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγής τροφίμων.

Διαβάστε επίσης

Ζελένσκι σε G7: Πραγματικός ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία

Επιταχύνει το ΝΑΤΟ την προσαρμογή του σε περιβάλλον αναβαθμισμένου στρατηγικού κινδύνου

Δείτε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο LiveBlog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης