ΚΟΣΜΟΣ

Επιταχύνει το ΝΑΤΟ την προσαρμογή του σε περιβάλλον αναβαθμισμένου στρατηγικού κινδύνου

Άμυνα και αποτροπή: ΝΑΤΟϊκή στήριξη στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία υπό τη σκιά πυρηνικών απειλών. Ο Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Brendan Smialowski, Pool via AP

Η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με τη δημιουργία τεσσάρων νέων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, καθώς και η διάθεση περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, επικυρώθηκε κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Συμμαχία ενισχύει παράλληλα τα μέσα ετοιμότητας και προστασίας έναντι χημικών, βιολογικών και πυρηνικών απειλών, ενώ στέλνει και «μήνυμα» προς την Κίνα να μην παράσχει στρατιωτική ή οικονομική υποστήριξη προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ΝΑΤΟ επιταχύνει πλέον το μετασχηματισμό του προκειμένου να προσαρμοστεί σε «μία πιο επικίνδυνη πραγματικότητα σε στρατηγικό επίπεδο»...

Η δημιουργία των μονάδων μάχης αποτελεί «ισχυρό μήνυμα ότι θα υπερασπιστούμε και θα υποστηρίξουμε συλλογικά κάθε σπιθαμή ΝΑΤΟϊκής επικράτειας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε ανακοίνωσή του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι έως την επόμενη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου στη Μαδρίτη θα έχουν καταρτιστεί «σχέδια για επιπρόσθετες δυνάμεις και ικανότητες προς ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να πραγματοποιήσει την Παρασκευή επίσκεψη στην Πολωνία, με ζητούμενο να καθησυχάσει εκ νέου τους εταίρους της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ενώπιον των φόβων ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιζητά την ανάκτηση της σοβιετικής σφαίρας επιρροής.

«Παράσχουμε υποστήριξη στους εταίρους που επηρεάζονται από ρωσικές απειλές και παρεμβάσεις και θα εντείνουμε τη στήριξή μας για να βοηθήσουμε να αντισταθούν στην κακή ρωσική επιρροή και να ενισχύσουμε το σθένος τους, στη βάση των αιτημάτων των εταίρων μας και τα μακροχρόνια προγράμματα συνεργασίας μας» αναφέρουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου.

Υπογραμμίζουν ότι ως απάντηση στις ρωσικές ενέργειες ήδη έχουν ενεργοποιηθεί τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ και η δύναμη ταχείας αντίδρασης, με την ανάπτυξη 40.000 στρατιωτών στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία των τεσσάρων νέων μονάδων μάχης σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία.

«Τώρα θα επιταχύνουμε το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ για μία πιο επικίνδυνη στρατηγική πραγματικότητα, και μέσω της υιοθέτησης της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης [σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής] στη Μαδρίτη» τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Επ' αυτού η Συμμαχία αναφέρει: «Υπό το πρίσμα της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, θα ενισχύσουμε επίσης σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική μας στάση και θα αναπτύξουμε περαιτέρω όλο το φάσμα των δυνάμεων σε ετοιμότητα και δυνατοτήτων που απαιτούνται για τη διατήρηση αξιόπιστης αποτροπής και άμυνας».

Statement by NATO Heads of State and Government

Έναντι της ρωσικής απειλής και επιρροής, το NATO σημειώνει πως ενισχύει τις άμυνες του στο μέτωπο της κυβερνοασφάλειας και είναι έτοιμο να απαντήσει σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων· ενισχύσει επίσης την ανταλλαγή πληροφοριών και την ετοιμότητά του να αντιδράσει σε εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Και, στη σκιά της ολοένα και πιο επικίνδυνης ρητορικής της Ρωσίας, η οποία εισάγει πλέον ανοιχτά την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου στην «εξίσωση» του πολέμου στην Ουκρανία, η Συμμαχία αναφέρει πως «θα ενισχύσει επίσης την προετοιμασία και ετοιμότητά της έναντι χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών και πυρηνικών απειλών».

Περαιτέρω αποφάσεις ως προς αυτό θα ληφθούν στη σύνοδο της Μαδρίτης.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επισημαίνουν στο ανακοινωθέν πως τα μέτρα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ «παραμένουν προληπτικά και αναλογικά», ενώ ο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα δεν πρόκειται να αναπτυχθούν στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας σε στρατιωτικό επίπεδο -η οποία έγκειται σε ασκήσεις ισορροπίας προς αποφυγή ευθείας σύγκρουσης με τη Ρωσία-, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία για τη διάθεση περαιτέρω βοήθειας με σημαντικές προμήθειες στρατιωτικού υλικού, περιλαμβανομένων αντιαρματικών και αντιαεροπορικών συστημάτων.

Εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε επίσης η παράταση της θητείας του Γενς Στόλτενμπεργκ στα ηνία του ΝΑΤΟ κατά ένα έτος, έως το Σεπτέμβριο του 2023.

«Απειλείται η παγκόσμια ασφάλεια»

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 30 μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας καταδικάζουν στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ζητούν εκ νέου την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων, και καλούν επίσης τη Λευκορωσία να πάψει να στηρίζει την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια» αναφέρουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ· χαρακτηρίζουν «ανεύθυνη» και «αποσταθεροποιητική» τη ρητορική κλιμάκωσης εκ μέρους του Ρώσου προέδρου και επαναλαμβάνουν με το βλέμμα στο Κρεμλίνο την «ακλόνητη» δέσμευση της Συμμαχίας στο Άρθρο 5 της συλλογικής άμυνας.

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τις επιθέσεις κατά αμάχων· κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου και καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει την ασφαλή και απρόσκοπτη απομάκρυνση πολιτών από τις ζώνες του πυρός και να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις.

«Θα συνεργαστούμε με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις του ανθρωπιστικού και Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου» τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τις επιθέσεις και πολιτικών υποδομών, περιλαμβανομένων όσων θέτουν σε κίνδυνο πυρηνικούς σταθμούς, και ως προς τους φόβους για πιθανή χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων, προειδοποιεί πως οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες.

«Θα συνεχίσουμε να αντικρούουμε τα ψεύδη τςη Ρωσίας για την επίθεση στην Ουκρανία και να εκθέτουμε κατασκευασμένα αφηγήματα ή επιχειρήσεις προβοκάτσιας που προετοιμάζουν το έδαφος για περαιτέρω κλιμάκωση, σε βάρος του άμαχου πληθυσμού. Οποιαδήποτε χρήση χημικού ή βιολογικού όπλου από τη Ρωσία θα ήταν απαράδεκτη και θα είχε σοβαρές συνέπειες» διαμηνύουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία καλείται να αποδείξει ότι λαμβάνει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις εφαρμόζοντας άμεσα κατάπαυση του πυρός και προχωρώντας προς την πλήρη απόσυρση των δυνάμεών της από το ουκρανικό έδαφος, ενώ ταυτόχρονα χαιρετίζεται η «ηρωική αντίσταση» του ουκρανικού λαού.

Το ΝΑΤΟ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τη στήριξή του «προς την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της που εκτείνονται στα χωρικά της ύδατα», επισημαίνοντας πως θα συνεχίσει να συνεχίσει να παρέχει «πολιτική και πρακτική υποστήριξη» στο Κίεβο.

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η προστασία από απειλές χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής και πυρηνικής φύσεως» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα συζητηθεί περαιτέρω στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο σε επίπεδο επικεφαλής διπλωματίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ απευθύνθηκε και ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζαλένσκι. «Διαθέστε μας έστω το 1% της δύναμης πυρός που διαθέτετε» δήλωσε προς τους συμμάχους, ζητώντας τη διάθεση αρμάτων μάχης και μαχητικών προς το Κίεβο -χωρίς εντούτοις να επαναλάβει το αίτημα για την εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

O Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ «βοήθεια χωρίς περιορισμούς» προειδοποιώντας παράλληλα πως η Πολωνία θα είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας. Απευθυνόμενος στους ηγέτες του ΝΑΤΟ κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις ότι έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες φωσφόρου στο έδαφος της χώρας του.

ΝΑΤΟϊκό «μήνυμα» στην Κίνα

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ απευθύνθηκαν μέσω του κοινού ανακοινωθέντος και στην Κίνα, εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να παράσχει στρατιωτική ή/και οικονομική συνδρομή προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέροντας:

«Καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη, περιλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απόσχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο, και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις».

«Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της Κίνας και την καλούμε να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μία ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης» σημειώνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης