ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον: Εξετάζεται εάν μπορούμε να εμποδίσουμε τον Πούτιν να έχει πρόσβαση σε χρυσό

Τζόνσον: Εξετάζεται εάν μπορούμε να εμποδίσουμε τον Πούτιν να έχει πρόσβαση σε χρυσό
«Όσο μεγαλύτερη πίεση ασκήσουμε τώρα, ιδιαίτερα σε πράγματα όπως ο χρυσός, τόσο περισσότερο πιστεύω ότι μπορούμε να συντομεύσουμε τον πόλεμο», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός AP Photo/Alastair Grant

Η Βρετανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι θα αυξήσουν τις οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία εξετάζοντας αν μπορούν να γίνουν περισσότερα για να εμποδίσουν την πρόσβαση του Βλαντίμιρ Πούτιν στα αποθέματα χρυσού, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Οι δυτικές κυρώσεις οδήγησαν στο πάγωμα μεγάλου μέρους από τους ύψους 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων πόρους της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, στον αποκλεισμό ορισμένων τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και στην πρόκληση πλήγματος στο ρούβλι.

Ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες, ο Τζόνσον δήλωσε στον Ραδιοσταθμό LBC ότι ο Πούτιν πέρασε ήδη μια κόκκινη γραμμή και ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα», σημείωσε. «Και ως εκ τούτου χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα οικονομικά. Για παράδειγμα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ώστε να τον σταματήσουμε να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του χρυσού, επιπροσθέτως των αποθεμάτων του σε ρευστό;», συνέχισε.

«Όσο μεγαλύτερη πίεση ασκήσουμε τώρα, ιδιαίτερα σε πράγματα όπως ο χρυσός, τόσο περισσότερο πιστεύω ότι μπορούμε να συντομεύσουμε τον πόλεμο», τόνισε.

Ο Τζόνσον σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σωστά ότι η Ρωσία είναι ένοχη για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

«Είναι σωστό ότι η Ρωσία θα πρέπει τώρα να κληθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και σωστό ο πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά που κάνουν συνιστούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Έκακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωσε: «Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας».

«Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευτούν», προσέθεσε.