ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις έξω από το συνέδριο του AfD στην Στουτγκάρδη

REUTERS/Wolfgang Rattay

Σε εκατοντάδες συλλήψεις, 400 μέχρι στιγμής, έχει προχωρήσει η αστυνομία έξω από το συνεδριακό κέντρο της Στουτγκάρδης όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος AfD σήμερα και αύριο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το συνεδριακό κέντρο κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά του ρατσισμού και υπέρ των προσφύγων ενώ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία. Αρκετοί μασκοφόροι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος.

Πάνω από 1.000 αστυνομικοί βρίσκονται έξω από το συνεδριακό κέντρο για την αποφυγή κλιμάκωσης των επεισοδίων

Το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία, στο συνέδριό του αναμένεται να υιοθετήσει ένα αντί-ισλαμιστικό μανιφέστο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει αίτημα για απαγόρευση των μιναρέδων και του καλέσματος του ιμάμη για προσευχή.

REUTERS/Wolfgang Rattay

Το AfD, που είδε τους υποστηρικτές του να πολλαπλασιάζονται ταχύτατα λόγω της προσφυγικής κρίσης, μετά τα αυξημένα ποσοστά του στις περιφερειακές εκλογές, στοχεύει τώρα στις να μπει στο γερμανικό κοινοβούλιο και να γίνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, που θα το καταφέρει.

Τα κορυφαία στελέχη του κόμματος επιθυμούν να διευρύνουν την απήχηση του κόμματος αγγίζοντας μια ευρεία γκάμα συντηρητικών θεμάτων, όπως η υποστήριξη της γερμανικής κουλτούρας και της παραδοσιακής οικογένειας αλλά και η σαφής θέση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Ωστόσο, οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι η δημοκοπική άνοδος – από σχεδόν 5% το περασμένο καλοκαίρι στο 13% - οφείλεται κατά κύριο λόγο από την ανησυχία του κόσμου που προκλήθηκε από την εισροή προσφύγων και μεταναστών στην χώρα.

Το μανιφέστο των 1.700 σελίδων περιλαμβάνονται προστάσεις και διατυπώσεις που αποτυπώνουν το Ισλάμ ως απειλή, το οποίο μέλος του κόμματος καταδικάζει ως «μια πολιτική ιδεολογία που είναι ασύμβατη με το γερμανικό σύνταγμα».

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του κόμματος Φράουκε Πέτρι επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των μετριοπαθών στελεχών με τους ακραίους, να απομονώσει αυτούς που συνεργάζονται με τους νεοναζί και να εφαρμόσει μια υποτυπώδη πειθαρχία ώστε να συμφωνήσουν σε ένα ενιαίο πρόγραμμα.

REUTERS/Wolfgang Rattay

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη εχθές, η Πέτρι επιχείρησε να παρουσιάσει μια λογική προσέγγιση, καλώντας για καθιέρωση ξεκάθαρων κανονισμών μέσω των οποίων η συμβίωση των μεταναστών και των γερμανών πολιτών θα είναι αρμονική: «Πιστεύουμε ότι ειρηνική συμβίωση με πολίτες από όλο τον κόσμο είναι πιθανή».
Ωστόσο, διαχώρισε σαφώς τα δικαιώματα των μουσουλμάνων από αυτά των υπολοίπων, ισχυριζόμενη πως δεν πρόκειται για προσωπική πίστη αλλά για προσπάθεια εξάπλωσης του Ισλάμ.

REUTERS/Wolfgang Rattay

Την ίδια ώρα, η Πέτρι εμφανίζεται να υπερασπίζεται την παραδοσιακή οικογένεια, αν και θα δυσκολευτεί να πείσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της αφού η ίδια εγκατέλειψε τον σύζυγό της για να συζήσει με τον επικεφαλής του κόμματος στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τον Μάρκους Πρέτσελ.

Αρκετά μετριοπαθή μέλη του κόμματος θεωρούν ότι οι Πέτρι είναι ακραία, ειδικά μετά από τις δηλώσεις της ότι η γερμανική αστυνομία θα έπρεπε να έχει το ελεύθερο να πυροβολεί τους μετανάστες για να τους εμποδίσει να μπουν στην Γερμανία.

Στην οικονομική πολιτική επίσης διατυπώνονται μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις τάσεις του κόμματος. Οι μετριοπαθείς είναι κυρίως νεοφιλελεύθεροι που επιθυμούν χαμηλούς φόρους, μικρό κράτος και ελάχιστη παρέμβαση στην αγορά από την κυβέρνηση ενώ απαιτούν κατάργηση του νόμιμου κατώτατου μισθού. Οι ακραίοι, από την άλλη, επιθυμούν μεγαλύτερη κυβερνητική στήριξη στους ανέργους και τους χαμηλόμισθους και στηρίζουν τον κατώτατο μισθό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης