ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η ΕΕ ενισχύει σε 1 δισ. ευρώ την στρατιωτική βοήθεια - Γερμανία και Βρετανία στέλνουν όπλα

Δύο Ουκρανοί στρατιώτες πεσμένοι στο έδαφος, προφυλάσσονται από πυρά πυροβολικού στο Ίρπιν στα περίχωρα του Κιέβου AP Photo/Felipe Dana

Πράσινο φως για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 500 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία έδωσαν οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ Γερμανία και Βρετανία ετοιμάζονται να στείλουν οπλισμό στην πολιορκημένη χώρα. 

Η ΕΕ θα συνεχίσει θα υποστηρίζει την Ουκρανία καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί δεινά «στον ουκρανικό πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Προηγούμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που εγκρίθηκε είχε αξία άλλων 500 εκατ. ευρώ. Η αποστολή όπλων σε κράτος-μη μέλος της ΕΕ που υφίσταται επίθεση αποτελεί ιστορική πρωτιά.

Η απόφαση ωστόσο δεν λήφθηκε τόσο ομαλά, παρότι ο κ. Μπορέλ την είχε αναγγείλει προτού την εγκρίνουν οι κυβερνήσεις.

Οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη χρήση κεφαλαίων του προϋπολογισμού της ΕΕ για στρατιωτικούς σκοπούς. Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας πήρε έτσι τη μορφή μηχανισμού που χρηματοδοτείται χωριστά από τα κράτη μέλη.

Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα όπλα που δόθηκαν σε διμερές επίπεδο.

Στη σημερινή σύνοδο της ΕΕ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει με τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τις εξελίξεις στον πόλεμο και την αντίδραση της Δύσης. Θα έχει προηγηθεί η σύνοδος του NATO, ενώ θα διεξαχθεί επίσης σύνοδος της G7 στις Βρυξέλλες.

Στη σύνοδο του NATO αναμένεται να απευθυνθεί ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ θα συνομιλήσει ξανά μαζί τους μέσα στην ημέρα.

Η Γερμανία επιταχύνει τις διαδικασίες για τις παραδόσεις όπλων

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Γερμανίας θα υιοθετήσει ταχύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στην εφημερίδα Die Welt.

Οι παραδόσεις όπλων πρέπει να εγκρίνονται από διάφορα υπουργεία, με τον συντονισμό της ομοσπονδιακής καγκελαρίας.

Οι αιτήσεις που αφορούν την Ουκρανία θα έχουν πλέον την «υψηλότερη προτεραιότητα» σε ό,τι αφορά την επεξεργασία τους και το υπουργείο Οικονομίας θα τις εγκρίνει άμεσα, ανέφερε η Βελτ, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

«Όταν πήραμε την απόφαση να προμηθεύσουμε όπλα στην Ουκρανία, πήραμε έναν δρόμο που ελπίζω πως όλοι κατανοούσαν πως θα πρέπει να ακολουθήσουμε με συνέπεια», τόνισε ο κ. Χάμπεκ στην εφημερίδα.

«Για μένα και το υπουργείο αυτό σημαίνει ότι ασφαλώς θα εγκρίνουμε όλες τις παραδόσεις όπλων στον συμφωνημένο διάδρομο. Αυτό θα γίνεται χωρίς καθυστέρηση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξώθησε τη Γερμανία να προχωρήσει σε ιστορική στροφή της πολιτικής της να μη στέλνει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας υπέβαλε αίτημα την Τετάρτη για την αποστολή ακόμη 2.000 αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία από τα αποθέματα της Μπούντεσβερ, ανέφερε η Βελτ.

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι επιπλέον αντιαεροπορικοί πύραυλοι Strela από τα αποθέματα του στρατού της πάλαι ποτέ ΓΛΔ βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ουκρανία, έπειτα από καθυστερήσεις.

Η Βρετανία στέλνει χιλιάδες αντιαρματικούς πυραύλους

Και το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, διπλασιάζοντας τις παραδόσεις όπλων μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Παρά την «εξαιρετικά θαρραλέα» αντίσταση των Ουκρανών, «δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να μην αντιδράσουμε και να αφήσουμε τους Ρώσους να κονιορτοποιούν ουκρανικές πόλεις», ανέφερε ο κ. Τζόνσον πριν από τις συνόδους του NATO και της G7 στις Βρυξέλλες, έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

«Το Ηνωμένο Βασίλιο θα συνεργαστεί με τους συμμάχους (του) για να αυξηθεί η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, να ενισχυθούν οι άμυνές της καθώς αντιστρέφει τον ρου αυτής της μάχης», πρόσθεσε.

Τα 6.000 αντιαρματικά θα αυξήσουν στα 10.000 τον αριθμό των όπλων αυτού του τύπου τα οποία διατέθηκαν στην Ουκρανία. Το Λονδίνο έχει ήδη παραδώσει στο Κίεβο πάνω από 4.000 αμερικανικούς πυραύλους, ανάμεσά τους NLAW και Javelin, καθώς και φορητούς πυραύλους Starstreak.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανήγγειλε επίσης τη χορήγηση βοήθειας 25 εκατομμυρίων λιρών (30 εκατ. ευρώ) στον ουκρανικό στρατό, πέρα από τα 400 εκατ. λίρες οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε ήδη υποσχεθεί το Λονδίνο.

«Έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με μια επιλογή», έκρινε ο συντηρητικός πρωθυπουργός. «Μπορούμε να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τη φλόγα της ελευθερίας στην Ουκρανία, ή να διακινδυνεύσουμε να τη δούμε να σβήνει στην Ευρώπη και στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η κυβέρνησή του θα αποδεσμεύσει ακόμη 4,1 εκατ. λίρες για το World Service, την διεθνή υπηρεσία του BBC, της βρετανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να «αγωνιστεί εναντίον της παραπληροφόρησης στη Ρωσία και στην Ουκρανία» και να παρασχεθεί υποστήριξη στην έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης