ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πόλεμο «φθοράς» διεξάγει η Ρωσία - Στην Ευρώπη o Τζο Μπάιντεν

Ουκρανία: Πόλεμο «φθοράς» διεξάγει η Ρωσία - Στην Ευρώπη o Τζο Μπάιντεν
Ρωσικό τεθωρακισμένο φλέγεται έπειτα από μάχες στο Χάρκοβο P Photo/Marienko Andrew

Σε στρατηγική «φθοράς», με συνέπειες δραματικές για τον άμαχο πληθυσμό, έχει στραφεί πλέον η Ρωσία στην Ουκρανία αδυνατώντας να επιτύχει τη γρήγορη επικράτηση που διαφαίνεται ότι υπολόγιζε. Ακριβώς έναν μήνα από την έναρξη του πολέμου, την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση και G7 «συναντώνται» σε επίπεδο κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες προς περαιτέρω συντονισμό κινήσεων απέναντι στη μεγαλύτερη κρίση από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Στις παράλληλες Συνόδους Κορυφής επιδιώκεται η εδραίωση του ενιαίου μετώπου της Δύσης κατά της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων και αυστηροποίηση όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί, η περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο -εν μέσω ασκήσεων ισορροπίας προς αποφυγή ευθείας σύγκρουσης με τη Ρωσία-, η χάραξη πολιτικών για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης καθ' οδόν προς την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και δράσεις προς αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής εξόδου που «ζει» μεταπολεμικά η Ευρώπη.

Στο πεδίο της ασφάλειας και της άμυνας, το ΝΑΤΟ αναμένεται να επικυρώσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής την ενίσχυση της παρουσίας των δυνάμεών του στην ανατολική πτέρυγα με την ανάπτυξη νέων τεσσάρων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Η Συμμαχία θα αναπτύξει συνολικά οκτώ πολυεθνικές μονάδες μάχης, κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της «νέας πραγματικότητας ασφαλείας».

Κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να επισφραγιστεί εξίσου από τους «27» η «Στρατηγική Πυξίδα», η νέα στρατηγική ασφαλείας της Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας συγκροτείται στρατιωτική δύναμη με τη Γερμανία στον πυρήνα της. Η δύναμη ταχείας αντίδρασης αναμένεται να είναι επιχειρησιακή έως το 2025, δίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την απαραίτητη εργαλειοθήκη για να έχει λόγο σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Το σχέδιο του ευρωπαϊκού στρατού υπήρχε μόνο στα χαρτιά από το 2007, όμως τόσο η χαοτική απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, όσο και τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία, επισπεύδουν πλέον τη δημιουργία του.

Πριν τις κρίσιμες Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν και επίσημα τις ρωσικές δυνάμεις για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο μέτωπο της Ουκρανίας. Η σχετική έρευνα έχει ήδη «ανοίξει» από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν επισημάνει πως οι επιθέσεις που έχουν διεξαχθεί κατά αμάχων αναλογούν σε εγκλήματα πολέμου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από πλευράς του «επιφύλαξε» στη Δύση πριν τις συνομιλίες των Βρυξελλών τη δήλωση ότι η Ρωσία αρνείται πλέον τις πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια για τις προμήθειες φυσικού αερίου, γεγονός που οδήγησε σε «ράλι» στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. Το αίτημα Πούτιν πιθανότατα θα συζητηθεί στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία αναμένεται να εγκριθεί και η σύσταση μίας «task force» που θα αναλάβει την κοινή αγορά φυσικού αερίου σε επίπεδο Ένωσης -στο πρότυπο της κοινής αγοράς των εμβολίων κατά της Covid-19.

Φόβοι ρωσικής επίθεσης με χημικά όπλα - Η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου

biden-12.jpg
O Αμερικανός πρόεδρος αποβιβάζεται από το Air Force One στο στρατιωτικό αεροδρόμιο των ΒρυξελλώνAP Photo/Olivier Matthys

Στις διπλωματικές διεργασίες στις Βρυξέλλες θα «ζυγιστεί» και η αντίδραση της Δύσης σε πιθανή χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, ενώ σαφώς θα τεθεί και το ζήτημα της Κίνας υπό το πρίσμα των ανησυχιών ότι μπορεί να παράσχει στρατιωτική ή/και οικονομική συνδρομή προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, αναχώρησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την προειδοποίηση ότι είναι «πραγματικός ο κίνδυνος» μίας ρωσικής επίθεσης με χημικά όπλα στην Ουκρανία. Ο ίδιος έχει ήδη εκτιμήσει ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας πως το Κίεβο διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα καταδεικνύουν ακριβώς ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσανατολίζεται να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή απτές ενδείξεις ότι επίκειται άμεσα ανάλογη επίθεση, ωστόσο τελούν υπ' ατμόν συλλέγοντας στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από πλευράς του προειδοποίησε την παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας «θα άλλαζε πλήρως τη φύση της σύγκρουσης». Υπογράμμισε ότι θα επρόκειτο για «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίουμε εκτεταμένες συνέπειες».

Κάλεσε ταυτόχρονα τη Ρωσία να θέσει τέλος στην «επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική» περί χρήσης πυρηνικών όπλων, τονίζοντας ότι το μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τη Μόσχα είναι ξεκάθαρο:

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατ' ουσίαν έθεσε το διακύβευμα σε αυτό τον πόλεμο, αρνούμενος να απορρίψει την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας εφόσον, κατά δήλωσή του, «αντιμετωπίσει υπαρξιακή απειλή». Οι δηλώσεις Πεσκόφ στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNNi καταγγέλθηκαν ως «απερίσκεπτες» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καθώς η Ρωσία έχει εισάγει πλέον ανοιχτά την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου στην «εξίσωση» της σύγκρουσης με την Ουκρανία, τη «σκυτάλη» έλαβε την Τετάρτη ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας σε μακροσκελή ανακοίνωσή του τις ΗΠΑ ότι απεργάζονται τη διάλυση της Ρωσίας και σκιαγραφώντας ένα «σκοτεινό» σενάριο που οδηγεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Ως προς την παρούσα κατάσταση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε ότι η Συμμαχία δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, όπως έχει καταστήσει σαφές εξ αρχής, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντική η στήριξη προς την Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή και η αποφυγή του ενδεχόμενου να μετεξελιχθεί η σύγκρουση σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ (εξ ου και η Συμμαχία έχει απορρίψει τα πιεστικά αιτήματα του Κιέβου για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων).

Αναφορικά με την Κίνα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι παράσχει πολιτική στήριξη στον Βλαντιμίρ Πούτιν και «διασπείρει κραυγαλέα ψέματα και παραπληροφόρηση», επισημαίνοντας ότι ο ρόλος του Πεκίνου θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία προ ημερών με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, για το περιεχόμενο της οποίας αναμένεται να ενημερώσει τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις κατά βουλευτών της ρωσικής Δούμας, πολιτικών και ολιγαρχών πριν συναντηθεί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρουσία του στην Ευρώπη θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στην Πολωνία, με ζητούμενο να καθησυχάσει εκ νέου τους εταίρους της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ενώπιον των φόβων ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιζητά την ανάκτηση της σοβιετικής σφαίρας επιρροής.

Πόλεμος «φθοράς» της Ρωσίας στην Ουκρανία

Στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, πασχίζοντας να κερδίσουν έδαφος στα μέτωπα της χερσαίας προέλασης και με τα ουκρανικά στρατεύματα να αντεπιτίθενται προς ανάκτηση εδάφων, οι ρωσικές δυνάμεις στρέφονται σε μπαράζ επιδρομών με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά στρατιωτικών και πολιτικών στόχων.

Αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο επικεφαλής της βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών MI-6, Τζιμ Χόκενχουλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία διεξάγει πλέον έναν πόλεμο «φθοράς» στην Ουκρανία που θα αυξήσει τις καταστροφές και τις απώλειες αμάχων.

«Οι ρωσικές επιχειρήσεις άλλαξαν» ανέφερε ο Τζιμ Χόκενχουλ σε ενημέρωση του Τύπου, τονίζοντας ότι το Κρεμλίνο «επιδιώκει τώρα μια στρατηγική φθοράς» αφού δεν κατάφερε να επιτύχει τους «αρχικούς του στόχους».

«Αυτό θα περιλαμβάνει την ανεύθυνη και αδιάκριτη χρήση δύναμης πυρός και θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες απώλειες αμάχων, την καταστροφή ουκρανικών υποδομών και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης», προειδοποίησε.

Διαβάστε επίσης

Φόβοι για τους παγιδευμένους αμάχους του Τσερνίχιβ - Σφυροκοπείται το Κίεβο

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece σε Liveblog την 28η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία