Ρωσία: Πόλεμος και καταστολή διαφωνούντων από τον Πούτιν
Ενόσω οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις πασχίζουν να κερδίσουν έδαφος στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να «προελαύνει» σε ένα διαφορετικό μέτωπο, αυτό κατά των διαφωνούντων, επεκτείνοντας κατά τους New York Times τη σκληρότερη καταστολή που εφαρμόζεται στα 22 χρόνια της κυριαρχίας του. Παράλληλα, ασκήθηκε η πρώτη δίωξη εναντίον δημοσιογράφου για «ψευδείς πληροφορίες» για τον πόλεμο και συγκεκριμένα για την επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης.
Στο πλαίσιο αυτό διαφαίνεται ότι εντάσσεται η καταδίκη από ρωσικό δικαστήριο του ήδη κρατούμενου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι σε άλλα εννέα χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες για διάπραξη απάτης.
Η ετυμηγορία θεωρήθηκε ευρέως ως μέσο για να παραμείνει ο Αλεξέι Ναβάλνι στην «αφάνεια», ενόσω το Κρεμλίνο επιχειρεί να ελέγξει το «αφήγημα» του πολέμου στο εσωτερικό της Ρωσίας και να σιγήσει τις αντιδράσεις για την εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας.
Από την έναρξη του πολέμου, ο Αλεξέι Ναβάλνι καλεί διαρκώς, διά των συνηγόρων του, τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν.
Η νέα καταδίκη Ναβάλνι ήλθε ταυτόχρονα με τη «διεύρυνση» του ήδη δρακόντειου νόμου περί «προπαγάνδας» ώστε να καθίσταται ποινικό αδίκημα η «διασπορά ψευδών πληροφοριών» για τις δραστηριότητες όλων των κρατικών οργανισμών της Ρωσίας που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, και όχι μόνο του στρατού.
Βάσει του επίμαχου νόμου που ψηφίστηκε στα μέσα Μαρτίου, όσοι διαδίδουν «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με το ρωσικό στρατό και την εισβολή -την οποία το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση- κινδυνεύουν έως και με 15ετή ποινή φυλάκισης. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Τετάρτη από τους Ρώσους βουλευτές είναι συμπληρωματικό αυτού του νόμου.
Βάσει ανακοίνωσης της Δούμας, ο νόμος τιμωρεί «τη διασπορά ψευδών πληροφοριών που γίνεται εν γνώσει και δημοσίως υπό το πρόσχημα αξιόπιστων πληροφοριών» σχετικά με τις «δραστηριότητες ρωσικών κρατικών φορέων εκτός ρωσικού εδάφους».
Ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης τριών ετών, αλλά αν η παράβασή του έγινε με κίνητρα ιδιοτελή, πολιτικά, ιδεολογικά, ρατσιστικά ή με κίνητρα εθνικού ή θρησκευτικού μίσους και έχθρας, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών, ενώ αν η διασπορά «ψευδών πληροφοριών» επιφέρει σοβαρές συνέπειες η ποινή μπορεί να φθάσει τα 10-15 χρόνια κάθειρξης.
Για τον έλεγχο των πληροφοριών που αφορούν στον πόλεμο, η Ρωσία έχει απαγορεύσει αρκετά τοπικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και Twitter, ενώ χθες χαρακτήρισε την εταιρεία Meta platforms «εξτρεμιστική».
Μέχρι στιγμής έχουν υποστεί τις συνέπειες του νόμου αυτού τουλάχιστον τρία άτομα για αναρτήσεις που έκαναν στο Διαδίκτυο κατά της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Πρώτη δίωξη εναντίον δημοσιογράφου
Η Ρωσία άσκησε σήμερα την πρώτη ποινική δίωξη και κατά δημοσιογράφου για δημοσίευση «ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τις ενέργειες του ρωσικού στρατού, η οποία τιμωρείται σύμφωνα με τον νέο νόμο με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.
Η Ανακριτική Επιτροπή, αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι «άσκησε ποινική δίωξη κατά του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Νεβζόροφ» ο οποίος «δημοσίευσε εν γνώσει του ψευδείς πληροφορίες περί σκόπιμου βομβαρδισμού ενός μαιευτηρίου στην Μαριούπολη [νοτιοανατολικά της Ουκρανίας] από τον ρωσικό στρατό».