Γαλλία: Αντιμέτωπη με τα «φαντάσματα» της Κορσικής και των Ερυθρών Ταξιαρχιών
Ανανεώθηκε:
Με τα φαντάσματα της απόσχισης της Κορσικής και των ιταλικών Ερυθρών Ταξιαρχιών βρίσκεται η κοινή γνώμη στην Γαλλία.
Το πρώτο εισήλθε ορμητικά και τραγικά στο προσκήνιο της επικαιρότητας, με αφορμή τον θάνατο χθες Δευτέρα του 60χρονου Κορσικανού αυτονομιστή Υβάν Κολονά, ο οποίος ήταν εγκεφαλικά νεκρός από τις 2 Μαρτίου, οπότε έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης από συγκρατούμενό του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Γαλλίας.
Ο τριανταπεντάχρονος θύτης είναι ισλαμιστής βαρυποινίτης και σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο απολογήθηκε λέγοντας ότι ο Κολονά «έβρισε τον Προφήτη».
Ο Κολονά ήταν χωρίς αμφιβολία ο διασημότερος φυλακισμένος Κορσικανός αυτονομιστής.
Γιος σοσιαλιστή βουλευτή της περιόδου Μιτεράν, μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Κορσικής, κατηγορήθηκε το 1999 για τη δολοφονική επίθεση που έγινε το 1998 κατά του νομάρχη της Κορσικής Κλοντ Ερινιάκ. Πέρασε στην παρανομία, οι φήμες τον ήθελαν άλλοτε στη Σαρδηνία και άλλοτε στη Βενεζουέλα ως το 2003 όποτε συνελήφθη σε μια στάνη στην Κορσική, όπου διέμενε όλα αυτά τα χρόνια έχοντας γίνει βοσκός. Αρνήθηκε τις κατηγορίες, το 2011 καταδικάστηκε οριστικά και αμετάκλητα σε ισόβια φυλάκιση και έκτοτε απερρίφθησαν όλα τα αιτήματά του για σχετικώς ευνοϊκή μεταχείριση, ως πατέρας ανηλίκου τέκνου.
Ο θάνατός του έφερε πάντως στην προεκλογική συζήτηση το πρόβλημα της αυτονομίας της Κορσικής, υποχρεώνοντας όλους λίγο πολύ τους υποψήφιους προέδρους να λάβουν θέση επί του θέματος και να προτείνουν λύσεις.
«Ηρεμία και υπευθυνότητα» ζητά από τους Κορσικανούς ο Μακρόν
«Ηρεμία και υπευθυνότητα» ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τον θάνατο του Κορσικανού αυτονομιστή Υβάν Κολονά, ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας φυλάκισης για την δολοφονία του νομάρχη της Κορσικής.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί και θα εξαχθούν όλα τα αναγκαία συμπεράσματα.
Στο μεταξύ, δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου κάνουν λόγο για τεταμένο κλίμα στην Κορσική, όπου ο Κολονά ήταν δημοφιλής και ο ισχυρισμός του ότι ήταν αθώος πιστευτός. Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει στο Παρίσι είναι άλλωστε και η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να μεταβεί και να παραμείνει για τρεις μέρες στην Κορσική.
Το «φάντασμα» των Ερυθρών Ταξιαρχιών
Το δεύτερο φάντασμα που στοιχειώνει τη Γαλλία είναι και αυτό τρομοκρατικού χαρακτήρα και εισήλθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας μετά την απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης να ανοίξει εκ νέου από αύριο τον φάκελο της απέλασης δέκα Ιταλών, που έχουν καταδικαστεί στη χώρα τους για τρομοκρατικές ενέργειες που έγιναν μεταξύ 1970 και 1980.
Έξι εξ αυτών ήταν τότε μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών, οι τρεις είναι γυναίκες και όλοι κατοικούν πάνω από τριάντα χρόνια στη Γαλλία, η οποία το 1985, διά στόματος Φρανσουά Μιτεράν, τους είχε διαβεβαιώσει πως αν «ξεκόψουν από το παρελθόν τους» δεν θα απελαθούν.
Άποψη που ωστόσο δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προ ενός έτους είχε υποσχεθεί στον Μάριο Ντράγκι ότι τα ιταλικά αιτήματα έκδοσης των 10 θα επαναξιολογηθούν.
Αύριο έχει κληθεί να καταθέσει ο γηραιότερος εξ αυτών, ο 78χρονος Τζόρτζιο Πιετροστέφανι, ο οποίος, κατά τη δικηγόρο του, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που δεν του επιτρέπουν να μετακινηθεί.