Ο Ρώσος νικητής του Νόμπελ Ειρήνης θα δημοπρατήσει το βραβείο του για τους Ουκρανούς πρόσφυγες
Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta θα δημοπρατήσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που κέρδισε ο αρχισυντάκτης της Ντμίτρι Μουράτοφ για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες.
Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας την Τρίτη, ο Μουράτοφ είπε ότι τα πλήθη των «τραυματισμένων και άρρωστων παιδιών» που απαιτούσαν «επείγουσα θεραπεία» τον ανάγκασαν να προσφέρει το πολύτιμο βραβείο.
Ο Μουράτοφ, συνιδρυτής της Novaya Gazeta, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης τον περασμένο Οκτώβριο για την ακούραστη υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου στη Ρωσία.
Ο αρχισυντάκτης τόνισε στη δήλωσή του την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή αιχμαλώτων και παροχή ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Τα έσοδα από την πώληση του βραβείου θα διατεθούν στο The Foundation of Assistance to the Ukrainian Refugees, μια μη κυβερνητική οργάνωση που προσπαθεί να «παρέχει ηθική και υλική υποστήριξη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία».
Σύμφωνα με τον Μουράτοφ, έκανε αίτηση σε οίκους δημοπρασιών για μια «απάντηση που θα προσφέρει αυτό το βραβείο που είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο».
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο του στο Δημαρχείο του Όσλο τον Δεκέμβριο του 2021, ο Μουράτοφ είχε πει πως άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας στη Ρωσία προωθούσαν ενεργητικά την ιδέα του πολέμου, και η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι τώρα μια ευδιάκριτη πιθανότητα. «Οι ισχυροί προωθούν ενεργητικά την ιδέα του πολέμου. Επιπλέον, στα μυαλά ορισμένων τρελών γεωπολιτικών, ένας πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία δεν είναι κάτι αδύνατο πλέον» είχε χαρακτηριστικά αναφέρει.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του τότε, στη Ρωσία είναι σύνηθες να θεωρούνται αδύναμοι οι πολιτικοί που απέτρεψαν την αιματοχυσία, ενώ το να απειλείται ο κόσμος με πόλεμο θεωρείται «καθήκον των αληθινών πατριωτών».
Ο Μουράτοφ είχε πει ακόμα πως η δημοσιογραφία στη Ρωσία περνάει «μέσα από μια σκοτεινή κοιλάδα», με πάνω από εκατό δημοσιογράφους, μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπέρμαχους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μη κυβερνητικές οργανώσεις να χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες».
«Στη Ρωσία αυτό σημαίνει 'εχθροί του λαού'», σημείωσε, αφιερώνοντας το βραβείο του «σε ολόκληρη την κοινότητα των ερευνητικών δημοσιογράφων» και στη μνήμη των συναδέλφων του στη Νόβαγια Γκαζέτα που έχασαν τη ζωή τους.
Ο Μουράτοφ τιμήθηκε με το βραβείο για το 2021 από κοινού με τη Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες, συνιδρύτρια του ενημερωτικού ιστότοπου Rappler, σε αναγνώριση της μάχης τους για την ελευθερία της έκφρασης.