ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση της Μαριούπολης - Απορρίφθηκε από το Κίεβο

Δραματικές ώρες για τους αμάχους της Μαριούπολης AP Photo/Vadim Ghirda

Ενημερώθηκε: 21 Μαρτίου 2022 04:50

Διεξάγοντας «επιχείρηση τρόμου» εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία βομβαρδίζεται ανελέητα μέσω ξηράς, αέρος και θαλάσσης, η Ρωσία έδωσε το βράδυ της Κυριακής ολιγόωρη διορία στις ουκρανικές αρχές έως τις 04.00 τα ξημερώματα (05.00 ώρα Μόσχας) σήμερα, Δευτέρα 21 Μαρτίου, για την παράδοση της στρατηγικής σημασίας πόλης της Μαύρης Θάλασσας. Το τελεσίγραφο, που πλέον έχει παρέλθει, απορρίφθηκε από το Κίεβο και το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης.

Η διορία δόθηκε ενόσω η χερσαία προέλαση των ρωσικών δυνάμεων σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις έχει «καθηλωθεί»· συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «στρατιωτικό αδιέξοδο», στη σκιά του οποίου η Ρωσία κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο και μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμη και με χρήση υπερηχητικών πυραύλων.

Η Ουκρανία, διά της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο, τονίζοντας ότι «ουδεμία συζήτηση μπορεί να γίνει για παράδοση ή κατάθεση όπλων» στη Μαριούπολη, όπως μετέδωσε η Ukrainska Pravda. H ίδια ανέφερε ότι έχει ήδη ενημερωθεί η ρωσική πλευρά επ' αυτού. To τελεσίγραφο απορρίφθηκε και από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Η Μαριούπολη, σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου, είναι μία πόλη σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη, βυθισμένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη. Μετά το ρωσικό τελεσίγραφο -που συνοδεύτηκε από απειλές κατά των δημοτικών αρχών για «στρατοδικεία»- οι φόβοι για τους αμάχους της πόλης, ανάμεσά τους χιλιάδες ομογενείς, εντείνονται ακόμη περισσότερο.

Γκερνίκα, Κόβεντρι, Χαλέπι, Γκρόζνι, Λένινγκραντ: Είναι οι πόλεις δίπλα στις οποίες θα πάρει τη θέση της η Μαριούπολη στην Ιστορία, σύμφωνα με τα λόγια του Έλληνα πρόξενου, Μανώλη Ανδρουλάκη, που βρίσκεται πλέον στην Αθήνα. «Αυτό που είδα, ελπίζω να μη το δει κανείς ποτέ» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που διέφυγε από την εμπόλεμη ζώνη.

Με τα ρωσικά τανκ και τις μάχες να έχουν φθάσει στο κέντρο της Μαριούπολης, η Μόσχα έδωσε το βράδυ της Κυριακής ολιγόωρη διορία στις δημοτικές αρχές να παραδώσουν την πόλη, βάσει των όσων μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που περιλαμβάνει δηλώσεις του αντιστράτηγου Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διοικητή του Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης της Ρωσίας.

«Καταθέστε τα όπλα σας» αναφέρει ο αντιστράτηγος Μιζίντσεφ απευθυνόμενος στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, και προσθέτει ότι «όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα θα έχουν εγγυημένη ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη».

Απευθυνόμενος στις τοπικές αρχές ο ίδιος δηλώνει:

«Απευθύνουμε έκκληση στους απεχθείς ληστές, που είναι υπεύθυνοι για εκατοντάδες ζωές αθώων ανθρώπων, και τώρα αυτοαποκαλούνται εκπρόσωποι των επίσημων τοπικών αρχών, αυτής της μοναδικής πόλης, της Μαριούπολης: Γνωρίζουμε ότι στην παρούσα κατάσταση λίγα εξαρτώνται από εσάς, αφού είστε υπό τον πλήρη έλεγχο των εθνικιστικών ταγμάτων, αλλά ελπίζουμε ότι εσείς, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της πόλης, έχετε τουλάχιστον κάτι ανθρώπινο μέσα σας, τουλάχιστον ένα αίσθημα συμπόνιας για τους πολίτες που σας εμπιστεύτηκαν».

«Έχετε την ευκαιρία να κάνετε μία ιστορική επιλογή και να πάρετε το μέρος των ανθρώπων, αλλιώς το στρατοδικείο που σας περιμένει είναι το λιγότερο που αρμόζει για τα τρομερά εγκλήματά σας, τα οποία η ρωσική πλευρά καταγράφει πολύ προσεκτικά» προειδοποιεί ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, λέγοντας ότι στη Μαριούπολη εκτυλίσσεται «τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή» και υπαίτια είναι η Ουκρανία.

Στις 9.00 το πρωί της Δευτέρας θα ανοίξουν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» τόσο προς τα δυτικά, όσο και προς τα ανατολικά, της πόλης, κατά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η κατάληψή της Μαριούπολης έχει στρατηγική σημασία για το Κρεμλίνο, καθώς θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Στα έτερα μέτωπα του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι έχουν καθηλωθεί χάνοντας ακόμη και έδαφος γύρω από το Κίεβο. Στρατιωτικοί αναλυτές περιγράφουν την εικόνα επί του πεδίου ως «αιματηρό αδιέξοδο», εν μέσω του οποίου η Ρωσία στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και υπερηχητικά όπλα.

Το μαρτύριο των αμάχων της Μαριούπολης

Στη Μαριούπολη έως και 350.000 κάτοικοι, ανάμεσά τους πολλοί ομογενείς, παραμένουν παγιδευμένοι, με ελάχιστες έως καθόλου προμήθειες σε τρόφιμα, δίχως πρόσβαση σε πόσιμο νερό και φάρμακα, και χωρίς θέρμανση εν μέσω ψύχους.

Οδομαχίες μαίνονται πλέον στο κέντρο της πόλης, η οποία βομβαρδίστηκε πιθανώς για πρώτη φορά την Κυριακή και από θαλάσσης -από πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα, κατά τους New York Times.

Οι άμαχοι στοχοθετούνται· εθελοντές που προσπαθούν να συνδράμουν στην απομάκρυνση αμάχων δέχονται πυροβολισμούς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο.

«Οι βομβαρδισμοί, οι αεροπορικές επιδρομές, και οι πυροβολισμοί είναι συνεχείς. Τώρα σημειώνονται μάχες, πυροβολισμοί, μέσα στην πόλη» δήλωσε ο Πάβλο Κιριλένκο σε επικοινωνία με το BBC το βράδυ της Κυριακής. Η πόλη βάλλεται από κάθε κατεύθυνση και οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν συστηματικά πλέον καταφύγια αμάχων.

Οι προσπάθειες διάσωσης εκατοντάδων ανθρώπων που παραμένουν επί ημέρες παγιδευμένοι στα υπόγεια του βομβαρδισμένου θεάτρου περιορίζονται στις μικρές ανάπαυλες από τις επιδρομές και τα πυρά πυροβολικού, χωρίς ακόμη να υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση των εγκλωβισμένων αμάχων.

Άγνωστη παραμένει η τύχη και των ανθρώπων που είχαν αναζητήσει ασφάλεια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαριούπολης, η οποία επίσης χτυπήθηκε την Κυριακή. Οι δημοτικές αρχές είχαν αρχικά αναφέρει πως ενδεχομένως στο κτήριο βρίσκονταν την ώρα του βομβαρδισμού έως και 400 άνθρωποι. Νεότερα στοιχεία δεν υπήρξαν.

«Κεφάλαιο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

«Τρόμος που θα μείνει στην μνήμη για τους επόμενους αιώνες» είναι η πολιορκία της Μαριούπολης, δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ την ίδια στιγμή ρίγη προκαλούν οι καταγγελίες των δημοτικών αρχών για εξαναγκαστικές απελάσεις πολιτών σε ρωσικό έδαφος.

«Την τελευταία εβδομάδα, πολλές χιλιάδες κάτοικοι έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος» αναφέρε την Κυριακή το δημοτικό συμβούλιο. Ανάμεσά τους φέρονται να βρίσκονται και παιδιά που νοσηλεύονταν σε σανατόριο. Οι καταγγελίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επί του παρόντος από ανεξάρτητες πλευρές.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, δηλώνει ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι βγαλμένες από κεφάλαιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Πρώτα ήρθαν να καταστρέψουν τις πόλεις, βομβαρδίζοντας νοσοκομεία, θέατρα, σχολεία και καταφύγια, σκοτώνοντας πολίτες και παιδιά. Μετά διά της βίας μετέφεραν τους φοβισμένους, εξαντλημένους ανθρώπους στη γη του εισβολέα. Ένα κεφάλαιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου; Όχι. Οι ενέργειες του ρωσικού στρατού, σήμερα στη Μαριούπολη» αναφέρει.

Για «τρομακτικές» αναφορές, εφόσον ευσταθούν, έκανε λόγο η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

«Γνωρίζω ότι οι Ρώσοι επιχείρησαν να ανοίξουν έναν αποκαλούμενο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Λευκορωσία, καθώς και τη Ρωσία, και οι Ουκρανοί ξεκάθαρα αντέδρασαν. Το να εξαναγκάζεις ανθρώπους από την Ουκρανία να μεταβούν στη Ρωσία είναι εντελώς απαράδεκτο, είναι αδιανόητο. Είναι κάτι που πρέπει να επιβεβαιώσουμε, αλλά δεν το θεωρώ απίθανο για τους Ρώσους να έχουν προχωρήσει σε μία τέτοια τρομακτική ενέργεια» δήλωσε σε συνέντευξή της στο δίκτυο MSNBC.

Ανάλογες καταγγελίες έρχονται και από την πόλη Κρεμίνα του Λουχάνσκ.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή πως έπειτα από επιδρομή της 11ης Μαρτίου σε οίκο ευγηρίας της Κρεμίνα -κατά την οποία σκοτώθηκαν 56 ηλικιωμένοι- 15 τρόφιμοι που επέζησαν απήχθησαν από ρωσικές δυνάμεις και μεταφέρθηκαν σε ελεγχόμενη από τους Ρώσους περιοχή του Λουχάνσκ.

Ζελένσκι προς Κνεσέτ: Η ρωσική επίθεση όπως η «Τελική Λύση»

Ενόσω η χώρα του σφυροκοπείται αδιάκοπα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε την Κυριακή στην ισραηλινή Κνεσέτ, συγκρίνοντας τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν με την «Τελική Λύση», το ναζιστικό σχέδιο εξόντωσης των Εβραίων, και καλώντας το Ισραήλ να «κάνει μία επιλογή» υποστηρίζοντας έμπρακτα το Κίεβο με τη διάθεση του ισχυρού αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ζελένσκι, οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας της Κνεσέτ και η αντίστοιχη ισραηλινή εθνική υπηρεσία απέκρουσαν σειρά κυβερνοεπιθέσεων με στόχο να διακοπεί η απευθείας μετάδοση, ανακοίνωσε το ισραηλινό κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει με τις επιλογές που κάνει ως προς το αν θα βοηθήσει στην προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της πριν από 80 χρόνια και έχουμε Δίκαιους που έκρυψαν Εβραίους, ήρθε η ώρα το Ισραήλ να κάνει την επιλογή του [...] Η αδιαφορία σκοτώνει, οι υπολογισμοί σκοτώνουν» είπε ο Ζελένσκι, ο οποίος διαθέτει εβραϊκές ρίζες.

Κάνοντας παραλληλισμούς μεταξύ της ρωσικής επίθεσης και της «Τελικής Λύσης», ο Ζελένσκι καυτηρίασε την απροθυμία του Ισραήλ να πουλήσει το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» την Ουκρανία.

«Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα και ότι σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων» δήλωσε.

«Μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί δεν μπορούμε να λάβουμε όπλα από εσάς, γιατί το Ισραήλ δεν έχει επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στη Ρωσία ή δεν ασκεί πίεση στις ρωσικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι δική σας, αδέλφια και αδελφές, και τότε πρέπει να ζήσετε με την απάντησή σας» σημείωσε.

«Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος εάν αποτύχει η διαπραγμάτευση με τον Πούτιν»

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβε παράλληλα μιλώντας στο δίκτυο CNNi την ετοιμότητά του να διαπραγματευτεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τη λήξη του πολέμου, όμως προειδοποίησε ότι εάν η διαπραγμάτευση αυτή αποτύχει θα σημαίνει ότι πλέον αυτός είναι «ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος».

«Είμαι έτοιμος να διαπραγματευτώ μαζί του. Είμαι έτοιμος τα τελευταία δύο χρόνια. Και πιστεύω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτό τον πόλεμο» δήλωσε ο Ζελένσκι σε αποκλειστική συνέντευξή του στον Φαρίντ Ζακάρια του CNNi.

«Οι ρωσικές δυνάμεις ήρθαν να μας εξοντώσουν, να μας σκοτώσουν. Εάν υπάρχει έστω και 1% πιθανότητα για εμάς να σταματήσουμε τον πόλεμο, νομίζω ότι πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία. Σε κάθε περίπτωση χάνουμε ανθρώπους σε καθημερινή βάση, αθώους ανθρώπους» υπογράμμισε.

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece σε Liveblog την 25η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης