ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στο CNNi: Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος εάν αποτύχει η διαπραγμάτευση με τον Πούτιν

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν έλθει για να μας εξοντώσουν» δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Screengrab / CNN

Την ετοιμότητά του να διαπραγματευτεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τη λήξη του πολέμου επαναλαμβάνει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας από τη συχνότητα του CNNi, όμως προειδοποιεί ότι εάν η διαπραγμάτευση αυτή αποτύχει θα σημαίνει ότι πλέον αυτός είναι «ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος».

«Είμαι έτοιμος να διαπραγματευτώ μαζί του. Είμαι έτοιμος τα τελευταία δύο χρόνια. Και πιστεύω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτό τον πόλεμο» δήλωσε ο Ζελένσκι σε αποκλειστική συνέντευξή του στον Φαρίντ Ζακάρια του CNNi.

«Εάν υπάρχει έστω και 1% πιθανότητα για εμάς να σταματήσουμε τον πόλεμο, νομίζω ότι πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία. Σε κάθε περίπτωση χάνουμε ανθρώπους σε καθημερινή βάση, αθώους ανθρώπους» επισήμανε.

«Όμως εάν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα σήμαινε ότι αυτός είναι ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Οι ρωσικές δυνάμεις ήρθαν να μας εξοντώσουν, να μας σκοτώσουν. Και μπορούμε να αποδείξουμε ότι με την αξιοπρέπεια του λαού μας και του στρατού μας είμαστε σε θέση να καταφέρουμε ένα ισχυρό πλήγμα, είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε. Όμως, δυστυχώς, η αξιοπρέπειά μας δεν πρόκειται να διαφυλάξει τις ζωές» ανέφερε.

«Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μορφή, οποιαδήποτε ευκαιρία για να έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε, τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον Πούτιν. Αλλά αν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα σήμαινε ότι πρόκειται για έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ίδιος επισήμανε πως εάν το ΝΑΤΟ είχε δεχθεί στους κόλπους του την Ουκρανία νωρίτερα, η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει στη χώρα του.

«Εάν ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα είχε ξεκινήσει πόλεμος. Θέλω να λάβω εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα μου, το λαό μου» είπε ο Ζελένσκι.

Δήλωσε ευγνώμων για τη βοήθεια που έχει παράσχει η Συμμαχία από την έναρξη της εισβολής, όμως καυτηρίασε τα αμφίσημα μηνύματα που έχει λάβει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ. «Εάν τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να μας δουν στη Συμμαχία, τότε κάντε το άμεσα γιατί άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά» είπε.

«Αλλά εάν δεν είστε έτοιμοι να διασφαλίσετε τις ζωές των ανθρώπων μας, εάν θέλετε να μας βλέπετε σε αυτή την αμφίβολη θέση όπου δεν καταλαβαίνουμε εάν μπορείτε να μας δεχθείτε ή όχι [...] δεν μπορείτε να μας βάζετε σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορείτε να μας αναγκάζετε να είμαστε μετέωροι» συνέχισε.

Οι όροι που θέτει ο Πούτιν για να συναντηθεί με τον Ζελένσκι

Την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί σε απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες τον Ρώσο πρόεδρο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει θέσει την ικανοποίηση τεσσάρων όρων ως προαπαιτούμενο οποιασδήποτε συνάντησης σε επίπεδο κορυφής, σύμφωνα με την Άγκυρα, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει αναβαθμισμένο διαμεσολαβητικό ρόλο, φιλοξενώντας την συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε πολλά ζητήματα για την επίτευξη εκεχειρίας με την Ουκρανία στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη.

Ο Ερντογάν προσφέρθηκε να φιλοξενήσει στην Τουρκία συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι, προκειμένου να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, σημείωσε ο Καλίν και πρόσθεσε πως ενώ ο Ζελένσκι ήταν έτοιμος να συναντηθεί, ο Πούτιν έθεσε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν γίνουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγεσίας.

«Το πρώτο είναι η ουδετερότητα της Ουκρανίας, δηλαδή η αποκήρυξη της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, ο αφοπλισμός και οι αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας στο πλαίσιο του αυστριακού μοντέλου. Τρίτον, η διαδικασία που η ρωσική πλευρά αναφέρει ως "αποναζιστικοποίηση". Τέταρτον, άρση των εμποδίων για την ευρεία χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία. Είναι κατανοητό ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στα τέσσερα πρώτα άρθρα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία ή ότι πρόκειται να υπογραφεί κάποια συμφωνία», δήλωσε ο Καλίν στην εφημερίδα.

Ο Καλίν πρόσθεσε ότι ο Πούτιν διατύπωσε ακόμη δύο αιτήματα που ήταν «τα πιο δύσκολα ζητήματα», το ένα ήταν η αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και των δύο «λαϊκών δημοκρατιών» στο Ντονμπάς. Ο Καλίν τόνισε ότι αυτά τα δύο τελευταία ζητήματα «δεν είναι αποδεκτές απαιτήσεις για την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα».

«Εάν υπάρξει σύγκλιση στα πρώτα τέσσερα άρθρα και επιτευχθεί συμφωνία, μπορεί να γίνει συζήτηση σε επίπεδο ηγετών σχετικά με το πέμπτο και το έκτο άρθρο», υποστήριξε ο Καλίν στη συνέντευξη, προσθέτοντας εάν γίνουν οι διαπραγματεύσεις, «μπορεί να είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας και ο τερματισμός του πολέμου». Ο Καλίν δήλωσε, ακόμη, ότι ο Ερντογάν προέτρεψε τον Πούτιν η κατάπαυση του πυρός να γίνει μόνιμη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε από πλευράς του την Κυριακή ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία επί «κρίσιμων» ζητημάτων.

Αλλά και ο Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας στο δίκτυο Al Jazeera, επανέλαβε ότι υπάρχει προσέγγιση προς τέσσερα βασικά σημεία -την απαίτηση της Μόσχας από την Ουκρανία να εγκαταλείψει την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, την αποστρατιωτικοποίηση, αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «αποναζιστικοποίηση» και την προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης