ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η πολιορκία της Μαριούπολης είναι τρόμος που θα θυμόμαστε για αιώνες

Ζελένσκι: Η πολιορκία της Μαριούπολης είναι τρόμος που θα θυμόμαστε για αιώνες
O Ζελένσκι έκανε λόγο για «πρωτοφανείς απώλειες» της ρωσικής πλευράς και ότι ορισμένες ρωσικές μονάδες έχουν «καταστραφεί κατά 80 έως 90% Ukrainian Presidential Press Office via AP

Η πολιορκία της Μαριούπολης «θα μείνει στην ιστορία της ευθύνης για εγκλήματα πολέμου» είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του, που απηύθυνε στον ουκρανικό λαό.

«Το να το κάνεις αυτό σε μια ειρηνική πόλη… είναι ένας τρόμος που θα θυμόμαστε στους επόμενους αιώνες».

Ωστόσο, είπε, χρειάζονται ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, παρότι δεν είναι «εύκολες και ευχάριστες».

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη για περισσότερες από δύο εβδομάδες, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών που έχουν διακόψει τις κεντρικές παροχές ηλεκτρισμού, θέρμανσης και νερού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Λίγο αργότερα, ο Ζελένσκι διεμήνυσε ότι ο ρωσικός στρατός υπέστη «πρωτοφανείς απώλειες» και ότι ορισμένες ρωσικές μονάδες έχουν «καταστραφεί κατά 80 έως 90%».

«Οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πολεμήσουν πιο επαγγελματικά από έναν στρατό που διεξάγει πολέμους για δεκαετίες σε διάφορες περιοχές και συνθήκες. Απαντούμε με σοφία και θάρρος στον μεγάλο αριθμό του εξοπλισμού και των στρατιωτών τους που στάλθηκαν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι σε νέο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Ιnstragram.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε περιοχές όπου έχουν λάβει χώρα σφοδρές μάχες, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι «γεμάτη με πτώματα Ρώσων στρατιωτών».

«Και αυτά τα πτώματα, δεν τα μαζεύει κανείς. Νέες μονάδες στέλνονται για να προχωρήσουν ακριβώς από πάνω τους», ισχυρίστηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ