Πόλεμος στην Ουκρανία - Ελβετία: «Πρέπει να υπερασπισθούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία»
Ανανεώθηκε:
«Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα μιας καταστροφικής παράνοιας που καταστρέφει όλες τις αξίες του πολιτισμού», υποστηρίζει με άρθρο του στην εφημερίδα Le Temps, ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Ιγκνάσιο Κασίς.
Η Ελβετία «είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα για να υπερασπισθεί θαρραλέα και με προσήλωση την ελευθερία και την δημοκρατία», δήλωσε σήμερα Σάββατο 19 Μαρτίου, ο Ιγκνάσιο Κασίς.
«Ο πόλεμος αυτός είναι αποτέλεσμα μίας καταστροφικής παράνοιας που θρυμματίζει όλες τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας», λέει σε ένα σημείο του άρθρου ενώ παρακάτω, σημειώνει:
«Στις 24 Φεβρουαρίου, το πρόσωπο του κόσμου άλλαξε και όχι κατά τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει να υπερασπισθούμε με θάρρος και προσήλωση την ελευθερία και την δημοκρατία. Αυτό έχει ένα τίμημα. Ένα τίμημα που η Ελβετία είναι έτοιμη να πληρώσει».
«Κανένα μαγικό ραβδί δεν θα βοηθήσει την Ελβετία από τις επερχόμενες συνέπειες»
«Η Ρωσία παραβίασε κατάφωρα την απαγόρευση προσφυγής στην βία, μία αρχή που είναι θεμελιωμένη στο διεθνές δίκαιο. Παραμένοντας αδρανής, η Ελβετία θα έπαιζε το παιγνίδι του επιτιθέμενου», γράφει.
«Ουδετερότητα δεν σημαίνει αδιαφορία» και «την ώρα που η σύγκρουση ανάμεσα στην δημοκρατία και την βαρβαρότητα κορυφώνεται», η Ελβετία «δεν μπορεί να ανεχθεί αυτόν τον πόλεμο χωρίς να αντιδράσει».
Για τον λόγο αυτόν η Ελβετία υιοθέτησε καθ' ολοκληρίαν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης «με πλήρη σεβασμό του δικαιώματος στην ουδετερότητα», που σημαίνει ότι «δεν υποστηρίζει καμία εμπόλεμη πλευρά σε στρατιωτικό επίπεδο, είτε με την διάθεση στρατιωτικών δυνάμεων είτε με την αποστολή όπλων».
«Ακόμη και αν, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα οικονομικής επιβράδυνσης και ακόμη λιγότερο οικονομικής κρίσης», η σύρραξη θα έχει οικονομικές επιπτώσεις για την χώρα, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και αναφέρεται στον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και το καθεστώς του ελβετικού φράγκου ως ασφαλούς καταφυγίου που θα πλήξει τις εξαγωγές. Θα πρέπει επίσης «να αντιμετωπίσουμε ροή προσφύγων και να διασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».