Πρόεδρος της Βραζιλίας: Θα στεναχωρηθώ αν χάσω τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Η Ντίλμα Ρούσεφ ήταν παρούσα από την αρχή της διαδικασίας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, από τη Βραζιλία.
Ωστόσο, σήμερα με τις πρόσφατες κατηγορίες που δέχεται η Πρόεδρος, πιθανόν να παραιτηθεί από την θέση της. Αν οι γερουσιαστές περάσουν το σχέδιο μομφής, η Ρούσεφ θα πρέπει να δηλώσει την παραίτησή της εντός 180 ημερών.
«Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, πραγματικά θα στεναχωρηθώ πολύ. Επιθυμώ πραγματικά να είμαι μέλος αυτής της διοργάνωσης, γιατί βοήθησα στην πρόοδο των υποδομών, παρακολουθώντας τα έργα κάθε μέρα», δήλωσε σε συνέντευξή της στο CNN.
Οι Αγώνες έχουν ήδη προγραμματιστεί για το καλοκαίρι, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Την ίδια ώρα, ενδέχεται να γίνουν και πρόωρες εκλογές.
Το μεγάλο αθλητικό ραντεβού επρόκειτο να αναδείξει τη Βραζιλία ως μια ανερχόμενη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, η Πρόεδρος υπερασπίστηκε τη θέση της και δήλωσε πρόθυμη να συνεχίσει να αγωνίζεται και να υποστηρίζει τα έργα που έχει κάνει για τη χώρα.
«Πιστεύω ότι όλη η ιστορία σχετίζεται και με το γεγονός ότι είμαι γυναίκα. Συχνά αναφέρονται στο όνομά μου λέγοντας ότι είμαι σκληρή. Ναι είμαι μια δυνατή γυναίκα που περιβάλλεται από χαριτωμένους, ευγενικούς και καλούς άντρες», δήλωσε με ένα ειρωνικό χαμόγελο. «Μόνο οι γυναίκες περιγράφονται με αυτό τον τρόπο, όταν καταλαμβάνουν μια θέση γραφείου», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ρούσεφ είχε υψηλά ποσοστά αποδοχής, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας ,το 2010. Πλέον είναι μια εξαιρετικά μη δημοφιλής Πρόεδρος, με ποσοστό αποδοχής κοντά στο 10 % χάρη στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών και ένα σκάνδαλο δωροδοκίας που αφορά κρατική εταιρεία πετρελαίου «Petrobras» και δεκάδες πολιτικούς στο κόμμα και του κυβερνητικού συνασπισμού της να φαίνεται ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
Η ίδια η Πρόεδρος, υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στο σκάνδαλο, αλλά εκατομμύρια βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας την αποπομπή της.
Την περασμένη εβδομάδα, η βουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση μομφής, καθώς η Ρούσεφ έχει κατηγορηθεί για παραβίαση νόμων που αφορούν τον προϋπολογισμό.
Υποστηρίζοντας τη θέση της ενώπιον της Βουλής, η Ρούσεφ δήλωσε ότι και άλλοι ηγέτες έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια λογιστική προσέγγιση, και πως δεν έκανε τίποτα που αντιτίθεται στο Σύνταγμα.
«Στη Βραζιλία, συμβαίνει ακριβώς αυτό που γίνεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε διαδικασίες μομφής, καθαρά και μόνο λόγω έλλειψης της δημοτικότητας του Προέδρου. Γιατί, αν δούλευαν έτσι τα πράγματα, τότε όλοι οι πρωθυπουργοί στην Ευρώπη θα έπρεπε να περάσουν από ανάλογη διαδικασία, λόγω της πτώσης δημοτικότητάς τους. Θα αγωνιστούμε όχι μόνο για τη επιβίωσή μας, αλλά θα παλέψουμε και για την υπεράσπιση της δημοκρατικής αρχής που διέπει τη Βραζιλία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Brazilian President Dilma Rousseff: 'I will be very sad' if I miss the Olympics