ΚΟΣΜΟΣ

Βίκτωρ Μέντβεντσουκ: Καταζητούμενος ο Ουκρανός «εκλεκτός» του Βλαντίμιρ Πούτιν

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο άλλοτε ισχυρός Ουκρανός πολιτικός είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ωστόσο, από τις 27 Φεβρουαρίου και μετά κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται. AP Photo / Efrem Lukatsky (File)

Το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης ερήμην για τον επικεφαλής του ουκρανικού κόμματος «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης – Για τη ζωή» και «εκλεκτό» του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, Βίκτωρ Μέντβεντσουκ, όπως ανακοίνωσαν τα ουκρανικά ΜΜΕ.

Παράλληλα, το όνομα του Μέντβεντσουκ φιγουράρει πλέον στη διεθνή λίστα των πλέον καταζητούμενων ατόμων.

Εξάλλου, ουκρανικό δικαστήριο επέλεξε ένα νέο περιοριστικό μέτρο για την κράτηση του Μέντβεντσουκ.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο άλλοτε ισχυρός Ουκρανός πολιτικός είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ωστόσο, από τις 27 Φεβρουαρίου και μετά κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται.

Ο Μέντβεντσουκ μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, βρίσκονται αντιμέτωποι με δίκη για προδοσία σε συνάρτηση με την υπόθεση προμήθειας άνθρακα που προέρχεται από τις κατεχόμενες από τους Ρώσους «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ».

Υποστηρικτής των αυτονομιστών - Τι είχε δηλώσει για την Κριμαία

Ο ολιγάρχης έχει δείξει πολλάκις την συμπάθειά του στη Ρωσία.

Σε συνέντευξη τον Αύγουστο του 2016 με το Radio Svoboda, ο Μέντβεντσουκ δήλωσε ότι από νομική άποψη, η Κριμαία ήταν μέρος της Ουκρανίας, «αλλά, de facto, δυστυχώς ανήκει στη Ρωσία».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μέντβεντσουκ κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι «απομακρύνουν τη χερσόνησο μακριά, απομακρύνοντας τους κατοίκους της», κάτι που φέρεται να τους ώθησε να συμφωνήσουν στην προσάρτηση.

Δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία «εάν η ουκρανική κυβέρνηση ήθελε να επιστρέψει την Κριμαία» θα πρέπει να αποκαταστήσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού μέσω του καναλιού της Βόρειας Κριμαίας και θα πρέπει να σταματήσει τον οικονομικό αποκλεισμό της.

Ακόμη είχε δηλώσει ότι η σχέση του με τον Πούτιν τον βοήθησε να «βοηθήσει τα συμφέροντα της (Ουκρανίας)».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του το 2018 στην Independent, ο Μέντβεντσουκ ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε τη σχέση του με τον Πούτιν για να βοηθήσει τις ανταλλαγές κρατουμένων στον πόλεμο στο Ντονμπάς .

Δήλωσε επίσης ότι, σε αντίθεση με τον Πούτιν, βλέπει την Ουκρανία και τη Ρωσία ως δύο ξεχωριστά «σλαβικά έθνη, με αλληλένδετες ιστορίες, θρησκεία. Του το λέω όλη την ώρα. Δεν νομίζω ότι είναι ένα έθνος. Απλά δεν μπορείς να το πεις αυτό».

Τέλος, είπε ότι συζητούσε συχνά με τον Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Βίκτωρ Μέντβεντσουκ: Ο ολιγάρχης φίλος του Πούτιν που θεωρείται ο εκλεκτός για τη θέση του Ζελένσκι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης