ΚΟΣΜΟΣ

ΙΕΑ: Δέσμη δέκα μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου

Μείωση της ταχύτητας στον δρόμο, τηλεργασία, ποδήλατα - αυτά είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) AP Photo/Damian Dovarganes

Μια δέσμη δέκα μέτρων, ανάμεσά τους η μείωση της ταχύτητας στο δρόμο, η τηλεργασία, η χρήση ποδηλάτων και πιο φθηνά δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, για ραγδαία μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, απέναντι στον κίνδυνο ενός σοκ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πρότεινε σήμερα, Παρασκευή, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ο Οργανισμός δήλωσε πρόσφατα πως φοβάται ένα «σοκ» στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα μπορέσει να αντικατασταθεί εύκολα άμεσα.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από τις μεταφορές, το σχέδιο, που αποτελείται από δέκα σημεία και είναι συνέχεια ενός άλλου για μείωση της εξάρτησης από το αέριο εστιάζει στο «πώς να χρησιμοποιούμε λιγότερο πετρέλαιο κατά τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών από το σημείο Α στο Β» σχεδιάζοντας «συγκεκριμένα μέτρα» που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε πολλές χώρες και πόλεις.

Προτείνει ως εκ τούτου να μειωθεί κατά τουλάχιστον 10 χλμ. την ώρα η επιτρεπόμενη ταχύτητα στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, την εργασία από το σπίτι έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα αν είναι δυνατό, τη μεταφορά με το ίδιο αυτοκίνητο για τη μείωση των εξόδων (carpooling) ή ακόμη την καθιέρωση ημερών χωρίς αυτοκίνητο στις πόλεις.

Μεταξύ των υπόλοιπων μέτρων: να μειωθεί η τιμή της χρήσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς και να ενθαρρυνθεί η αγορά και η χρήση ποδηλάτων, να προτιμάται το τρένο αντί το αεροπλάνο αν είναι δυνατό ή ακόμη να ενισχυθεί η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Η δέσμη δέκα μέτρων που προτείνει θα επιτρέψει τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα σε τέσσερις μήνες, ισοδύναμη με την κατανάλωση όλων των αυτοκινήτων στην Κίνα, σύμφωνα με τον IEA, τον διεθνή οργανισμό που έχει την έδρα του στο Παρίσι και αποτελείται από 31 μέλη στα οποία δεν περιλαμβάνεται η Ρωσία.

Ο IEA καλεί τις κυβερνήσεις να καταστήσουν τις αλλαγές μόνιμες όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Η Μπαρμπαρά Πομπιλί, η Γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, η χώρα της οποίας ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, χαιρέτισε τις «ενδιαφέρουσες ιδέες» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης