ΚΟΣΜΟΣ

Εν αναμονή του τηλεφωνήματος Μπάιντεν-Σι - Προειδοποιήσεις ΗΠΑ σε Κίνα για παροχή βοήθειας σε Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα προειδοποιήσει ευθέως τον Κινέζο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να αντεπιτεθούν εάν το Πεκίνο υποστηρίξει ενεργά τη Ρωσία στην Ουκρανία AP Photo/Susan Walsh

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκφράζουν ανησυχία για πιθανή παροχή στρατιωτικής βοήθειας της Κίνας στη Ρωσία, αναμένεται σήμερα, Παρασκευή, η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ, που θα μπορούσε να αναδειχθεί σε κομβική στιγμή στη διπλωματία γύρω από τον πόλεμο.

Θα είναι η πρώτη συζήτηση των προέδρων Μπάιντεν και Σι από τον Νοέμβριο.

Στόχος της επικοινωνίας των δύο ηγετών είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, στην οποία διευκρινίζεται ότι θα συζητηθεί επίσης ο «ανταγωνισμός» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο. Είναι «μια ευκαιρία για τον πρόεδρο Μπάιντεν να αξιολογήσει τη θέση του προέδρου Σι», δήλωσε η Ψάκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα προειδοποιήσει ευθέως τον Κινέζο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να αντεπιτεθούν εάν το Πεκίνο υποστηρίξει ενεργά τη Ρωσία στην Ουκρανία. Αυτό ειπώθηκε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Ανησυχούμε πως (οι Κινέζοι) σχεδιάζουν να βοηθήσουν άμεσα τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει με τον πρόεδρο Σι αύριο και θα του πει καθαρά ότι η Κίνα θα φέρει ευθύνη για κάθε ενέργεια με σκοπό να υποστηριχθεί η ρωσική επίθεση — και ότι δεν θα διστάσουμε να της επιβάλουμε κόστη», είπε χθες Πέμπτη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Βλέπουμε με ανησυχία το ότι η Κίνα εξετάζει το να προσφέρει στη Ρωσία άμεση στρατιωτική βοήθεια», επέμεινε.

Το Πεκίνο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά πως έχει τέτοια πρόθεση.

Η Ουάσιγκτον λέει πως ανησυχεί επίσης ότι η κινεζική κυβέρνηση θα βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντηση στη Ρώμη, μεταξύ του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, και του κορυφαίου Κινέζου διπλωμάτη Γιανγκ Τζιέτσι. Η συνάντηση των συνεργατών των δύο προέδρων ήταν πολύωρη και περιγράφηκε με όρους όπως «σκληρή» και «τεταμένη». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σάλιβαν προειδοποίησε τον Κινέζο ομόλογό του για «δυνητικές επιπτώσεις και συνέπειες» για την Κίνα, εάν υπάρξει υποστήριξη προς τη Ρωσία, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον βλέπει με δυσπιστία τη σχέση της Κίνας με τη Ρωσία, ο πρόεδρος της οποίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι Μόσχα και Πεκίνο αποκτούν στρατηγική εταιρική σχέση «χωρίς όρια».

Η Κίνα έχει αποφύγει επιμελώς να καταδικάσει την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ακόμη και να μιλήσει για εισβολή. Αν και διαβεβαιώνει πως σέβεται την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, επισημαίνει ότι η Ρωσία είχε θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλειά της που θα όφειλαν να αντιμετωπιστούν και καλεί να εξευρεθεί διπλωματική λύση στη σύρραξη.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι είδους μέτρα θα λάμβαναν σε βάρος της Κίνας αν πράγματι το Πεκίνο προσέφερε υποστήριξη στη Μόσχα, είπε αξιωματούχος ενήμερος για όσα συζητώνται σχετικά. Εάν επιλεγόταν το ίδιο μοντέλο, των εκτενών οικονομικών κυρώσεων, αυτό θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία: η Κίνα άλλωστε είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης