ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει η Κίνα ότι γνώριζε, συναίνεσε ή υποστήριξε σιωπηρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Zhao Lijian AP PHOTO

Η Κίνα «δεν θα επιτεθεί ποτέ στην Ουκρανία», τόνισε ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης σε αξιωματούχους τη Δευτέρα, σύμφωνα με δελτίο τύπου της περιφερειακής κυβέρνησης του Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, το οποίο είδε σήμερα, Πέμπτη, το φως της δημοσιότητας.

«Η Κίνα δεν θα επιτεθεί ποτέ στην Ουκρανία. Θα βοηθήσουμε, ειδικά οικονομικά... Σε αυτήν την κατάσταση, που έχετε τώρα, θα ενεργήσουμε υπεύθυνα», είπε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ουκρανία Φαν Σιανρόνγκ στον Μαξίμ Κοζίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης στο Lviv κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

«Η Κίνα είναι μια φιλική χώρα για τον ουκρανικό λαό. Ως πρέσβης, μπορώ να πω υπεύθυνα ότι η Κίνα θα είναι πάντα μια καλή δύναμη για την Ουκρανία τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Φαν είπε ότι η κινεζική πρεσβεία μεταφέρθηκε από το Κίεβο στο Λβιβ και θα παραμείνει εκεί προς το παρόν, σύμφωνα με τον Κοζίτσκι.

Την Τρίτη, ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, Τσιν Γκανγκ, δημοσίευσε ένα άρθρο στην Washington Post, επαναλαμβάνοντας ότι το Πεκίνο ήθελε να τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία και διαλύοντας τις «φήμες» ότι «η Κίνα γνώριζε, συναίνεσε ή υποστήριξε σιωπηρά» τον πόλεμο.

«Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν ωφελεί την Κίνα. Αν η Κίνα γνώριζε για την επικείμενη κρίση, θα είχαμε κάνει ό,τι μπορούσαμε για να την αποτρέψουμε», έγραψε ο Τσιν.

Τα σχόλιά του έγιναν έπειτα από ισχυρισμούς αξιωματούχων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, κάτι που το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν αρνηθεί.

Ειδικότερα, ένα δημοσίευμα των Financial Times αργά το βράδυ της Κυριακής ενέτεινε τις ανησυχίες για ενδεχόμενη εμπλοκή της Κίνας στον πόλεμο. Σύμφωνα με τους FT, που επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους, η Μόσχα ζήτησε από το Πεκίνο στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια από την έναρξη κιόλας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας.

Το Πεκίνο και η Μόσχα απέρριψαν κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ισχυρισμό. «Η αμερικανική πλευρά διαδίδει ψευδείς πληροφορίες εναντίον της Κίνας, τη μία μετά την άλλη για το ζήτημα της Ουκρανίας με απαίσιες προθέσεις» δήλωσε ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ρωσία δεν ζήτησε από την Κίνα στρατιωτική βοήθεια και έχει επαρκή στρατιωτική ικανότητα για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία εγκαίρως και πλήρως» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε απάντηση των αμερικανικών ισχυρισμών που διατυπώθηκαν την Κυριακή.

Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο LIVEBLOG του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης