ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Πολύ νωρίς για αποφάσεις σχετικά με τις προμήθειες όπλων από τη Ρωσία

Ερντογάν: Πολύ νωρίς για αποφάσεις σχετικά με τις προμήθειες όπλων από τη Ρωσία
«Φυσικά, υπάρχουν όπλα που έχουμε ήδη αγοράσει, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν νωρίς να μιλήσουμε για το τι θα συμβεί στο μέλλον», δήλωσε ο Ερντογάν AP Photo/Burhan Ozbilici

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με νέα αγορά ρωσικών όπλων από την Άγκυρα.

«Φυσικά, υπάρχουν όπλα που έχουμε ήδη αγοράσει, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν νωρίς να μιλήσουμε για το τι θα συμβεί στο μέλλον», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς τη Δευτέρα. «Πρέπει να δούμε τι θα μας φέρει το μέλλον» δήλωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά Τούρκων αξιωματούχων και απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, μετά την προμήθεια από την Άγκυρα, το 2019, του προηγμένου ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία έχει ρίξει βαριά σκιά στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία σκοπεύει να αλλάξει την προσέγγισή της σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, από την αρχή του οποίου επιδίωξε να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, ο Ερντογάν είπε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. «Πρέπει να διατηρήσουμε τη φιλία μας τόσο με τον κ. Ζελένσκι όσο και με τον κ. Πούτιν», είπε.

Η Τουρκία έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Ερντογάν όταν ρωτήθηκε εάν θα συμμετάσχει μαζί με τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Έχει προμηθεύσει επίσης στην Ουκρανία τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Παράλληλα, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αναπτύξει στενούς πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία τα τελευταία επτά χρόνια, συνεργαζόμενη μαζί της στη Συρία και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον Καύκασο. Έχει αντιταχθεί ωστόσο στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τήρησε διαφορετική στάση στον πόλεμο της Λιβύης.