ΚΟΣΜΟΣ

Ανακάλυψαν το γονίδιο της νεανικής όψης

Pinterest

Σε ένα εργαστήριο της Ολλανδίας, ερευνητές βρήκαν την απάντηση στο ερώτημα: γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνονται μικρότεροι από την ηλικία τους;

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Current Biology", ερευνητές της Ρότερνταμ, ισχυρίζονται ότι έχουν βρει το γονίδιο που επηρεάζει την εμφάνιση του ανθρώπου, κατά το πέρασμα των χρόνων, σύμφωνα με τη Guardian.

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι κάποιοι άνθρωποι που είχαν ένα επιπρόσθετο γονίδιο, φαινόντουσαν δύο, τουλάχιστον, χρόνια μεγαλύτεροι από ότι ήταν.

Το εύρημα, αν επαληθευθεί, θα μπορέσει να βοηθήσει τους επιστήμονες να αφαιρέσουν το γονίδιοπου αλλάζει τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, ώστε να αναπτύξουν μελλοντικά μεθόδους που θα επιβραδύνουν το γήρας.

«Αυτό είναι το πρώτο γονίδιο που έχουμε βρει. Ξέρουμε πως υπάρχουν και άλλα εκεί έξω. Είμαστε μόλις στην αρχή», αναφέρει ο Μάνφρεντ Κάουσερ (Manfred Kayser), ιατροδικαστής μοριακής βιολογίας του Ιατρικού Κέντρου της πόλης Ρότερνταμ.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι μεγαλώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς και ότι τα γονίδια φαίνεται να εμπλέκονται. Το κάπνισμα και η υπερβολική έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία φαίνεται μάλιστα να είναι δύο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το γήρας του δέρματος και την εμφάνιση ρυτίδων.

Οι προσπάθειες για παύση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης, έχουν αποδειχτεί μέχρι στιγμής απατηλοί.

Σε συνεργασία με τους ερευνητές, της Unilever, ο Κάουσερ ζήτησε από μια ομάδα παρατηρητών να εκτιμήσουν την ηλικία 3.000 ανθρώπων, κοιτώντας φωτογραφίες. Όπως αποδείχτηκε, οι γυναίκες φαινόντουσαν μεγαλύτερες από ότι είναι στην πραγματικότητα, ενώ οι άντρες μικρότεροι. Το εύρημα θα μπορούσε να αντανακλά την εμμονή των μέσων για εξιδανίκευση προτύπων, προτείνει ένςν επιστήμονα, που δεν συμμετείχε στις εργασίες .

Το επόμενο βήμα τους ήταν να εστιάσουν πώς δρουν τα γονίδια. Για το κόκκινο χρώμα των μαλλιών, ευθύνεται το γονίδιο MC1R, το οποίο είναι υπεύθυνο και για την άσπρη επιδερμίδα. Γενικά, το λευκό δέρμα, είναι πιο ευαίσθητο και επιρρεπές στις ρυτίδες και τη γήρανση, λόγω έλλειψης μελανίνης. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η επίδραση του γονιδίου παρέμεινε ακόμα και όταν απέκλεισαν το χρώμα του δέρματος, των ρυτίδων, και την έκθεση στον ήλιο.

«Υπάρχουν δύο πράγματα που δεν ξέρουμε: Ποια είναι η πιο ευαίσθητη ηλικία και πως σταματάμε την επίδρασή του. Όπως πάντα, χρειάζεται ακόμα δουλειά», αναφέρει στο Current Biology, ο Κάουσερ.

Οι ερευνητές λοιπόν, έχουν ως στόχο να μάθουν πως ακριβώς δουλεύει το γονίδιο, και πως μπορούν να το απομονώσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης