ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ ΚΟΣΜΟΣ

Το CNN Greece στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας: Η ελπίδα ζωντανεύει στον σταθμό της Μεντίκα

Το CNN Greece στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας: Η ελπίδα ζωντανεύει στον σταθμό της Μεντίκα
Η στήριξη και η βοήθεια εκ μέρους των Πολωνών προς τους Ουκρανούς γείτονές τους είναι συγκινητική CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Κατά χιλιάδες συνεχίζουν να συρρέουν οι πρόσφυγες στα ουκρανο-πολωνικά σύνορα. Στον συνοριακό σταθμό της Μεντίκα έχουν στηθεί σκηνές για την υποδοχή και προσωρινή διαμονή των προσφύγων, με τη συνδρομή των δυνάμεων ασφαλείας της Πολωνίας, της Πολιτικής Προστασίας της χώρας και εθελοντών.

Οι σταθμοί είναι γεμάτοι κόσμο και τα τρένα φεύγουν από την εμπόλεμη ζώνη με προορισμό... την ασφάλεια από τους βομβαρδισμούς.

Ο ξεριζωμός προκαλεί πόνο, αλλά την ίδια ώρα η ελπίδα πλημμυρίζει τις καρδιές των Ουκρανών που φθάνουν στα σύνορα με την Πολωνία.

Στο σταθμό της Μεντίκα, οι πρόσφυγες βρίσκουν προσωρινό κατάλυμα σε σκηνές. Τυλιγμένοι σε κουβέρτες και φορώντας ό,τι πιο ζεστό έχουν για να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Με τα κινητά τους προσπαθούν να διατηρήσουν επικοινωνία με τους αγαπημένους τους που έχουν μείνει πίσω, ή με εκείνους που έχουν ξεκινήσει νωρίτερα το ταξίδι της προσφυγιάς.

Στο πλευρό τους, υπάρχουν πολλοί ακούραστοι εθελοντές, καθώς και μέλη των σωμάτων ασφαλείας της Πολωνίας - άγρυπνοι φρουροί για τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Η στήριξη και η βοήθεια εκ μέρους των Πολωνών προς τους Ουκρανούς γείτονές τους είναι συγκινητική.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε μια ιστοσελίδα όπου οι πρόσφυγες μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους στην ΕΕ και το καθεστώς προσωρινής προστασίας: EU Solidarity with Ukraine

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες στα ουκρανικά και σε άλλες γλώσσες, σχετικά με τη διέλευση των συνόρων, τα δικαιώματα των Ουκρανών προσφύγων κατά την άφιξή τους στην ΕΕ, τις δυνατότητες ταξιδιών εντός της ΕΕ, καθώς και χρήσιμες διευθύνσεις στα διάφορα κράτη-μέλη.

«Μέχρι στιγμής, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναγκάσει πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια, προστασία και βοήθεια. Πολλοί περισσότεροι εκτοπισμένοι μετακινούνται εντός και εκτός της χώρας και χρειάζονται καταφύγιο και βασικές πληροφορίες για τα δικαιώματά τους όταν έρχονται στην ΕΕ», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το καθεστώς προσωρινής προστασίας, το οποίο οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν με άνευ προηγουμένου ταχύτητα να δώσουν στους Ουκρανούς πρόσφυγες, ισχύει για τουλάχιστον ένα έτος, με τη δυνατότητα να ανανεωθεί για δύο επιπλέον χρόνια, αν χρειαστεί. Η ΕΕ παραχωρεί στους ουκρανούς υπηκόους και τις οικογένειές τους που εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων, άδεια διαμονής στην ΕΕ καθώς και πρόσβαση στις υπηρεσίες στέγασης, υγείας, εκπαίδευσης και εργασίας.