ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόλεις στα δυτικά χτυπά για πρώτη φορά η Ρωσία - Πιο κοντά η μάχη του Κιέβου

Εντείνονται οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί καθώς ο στρατός πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο AP Photo/Efrem Lukatsky

Διευρύνουν οι ρωσικές δυνάμεις την επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας χτυπώντας για πρώτη φορά μεγάλες πόλεις στα δυτικά, περιλαμβανομένων των Ντίπρο και Λουτς από όπου και φθάνουν αναφορές για θύματα. O ρωσικός στρατός φθάνει σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο και οι μάχες εντείνονται στα βορειοδυτικά και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή μαίνεται ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Μαριούπολη, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο ρωσικός στρατός κινείται προς περικύκλωση της Οδησσού.

Με τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει εισέλθει στην 16η ημέρα, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής το θάνατο 564 αμάχων -ανάμεσά τους 41 παιδιά- στην Ουκρανία. Ο πραγματικός αριθμός όμως εκτιμάται είναι κατά πολύ υψηλότερος.

Ρωσικές επιδρομές προκάλεσαν κατά πληροφορίες την Παρασκευή σημαντικές καταστροφές στο αεροδρόμιο του Λουτσκ στη βορειοδυτική Ουκρανία, το οποίο απέχει περίπου 112 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα. Τοπικός περιφερειάρχης έκανε λόγο εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων από ρωσικό βομβαρδιστικό και τουλάχιστον δύο νεκρούς.

Στήλες καπνού υψώνονταν και από βάση της ουκρανικής αεροπορίας στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ στα δυτικά της Ουκρανίας έπειτα από αεροπορική επιδρομή. Επιδρομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και στα περίχωρα του Ντίπρο οδηγώντας στο θάνατο δύο ανθρώπων και την καταστροφή σχολικού συγκροτήματος, πολυκατοικιών και ενός εργοστασίου υποδηματοποιίας.

Από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εκδόθηκε την Παρασκευή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Όπλα μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας στόχευσαν στη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας. Τα στρατιωτικά αεροδρόμια στο Λουτσκ και στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ τέθηκαν εκτός δράσης».

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να βρίσκονται πλέον σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το Κίεβο, το οποίο οχυρώνεται για να αποκρούσει μεγάλη ρωσική επίθεση, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να αναφέρει σε νέο διάγγελμά του προς οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν «φθάσει σε ένα στρατηγικό σημείο καμπής», δίχως να είναι σαφές από τις δηλώσεις ακριβώς υπό ποια έννοια.

Οι μάχες έχουν ενταθεί στα βορειοανατολικά και ανατολικά της πρωτεύουσας, μετά την επιτυχή αναχαίτιση και επίθεση από τους Ουκρανούς σε μια προκεχωρημένη πομπή ρωσικών αρμάτων την Πέμπτη.

Οι δυνάμεις του στρατιωτικού κονβόι μήκους 64 χλμ που επί δύο εβδομάδες παρέμενε καθηλωμένο φέρεται να ανασυντάσσονται, όπως καταδεικνύουν νέες δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar Technologies, και οι φόβοι εντείνονται για επικείμενη μεγάλη επίθεση στο Κίεβο.

Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε σήμερα στο Reuters πως πιστεύει ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απομείνει στην πόλη των 3,5 εκατ. κατοίκων. Ανέφερε ότι το Κίεβο έχει αρκετές προμήθειες ζωτικής σημασίας που μπορούν να κρατήσουν περίπου δύο εβδομάδες και ότι οι γραμμές εφοδιασμού από και προς την πόλη παραμένουν προς το παρόν ανοικτές.

Αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Μπρόβαρι στα ανατολικά του Κιέβου δεν προκάλεσε θύματα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν επίσης επίθεση με πυραύλους στην πόλη Μπαρίσιφκα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε απόσταση περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις αρχές, 60 διαμερίσματα υπέστησαν ζημιές μαζί με τέσσερις πολυκατοικίες και δέκα σπίτια.

Παγιδευμένοι οι άμαχοι της Μαριούπολης - Aγωνία για την Οδησσό

Οι άμαχοι της Μαριούπολης παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς πόσιμο νερό και τα τρόφιμα πλέον εξαντλούνται στην πόλη των 450.000 κατοίκων -η οποία και διαθέτει συμπαγή ελληνικό πληθυσμό. Προσπάθειες απομάκρυνσης των αμάχων αποτυγχάνουν διαρκώς, με την ουκρανική και ρωσική πλευρά να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος της Οδησσού αναφέρει ότι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν τη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι από τρεις πλευρές.

Ο δήμαρχος, Γκενάντι Τρουχνάνοφ, εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιδιώξουν να προελάσουν από εδάφη που έχουν καταλάβει στην περιοχή Μικολάγιφ της Ουκρανίας προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας που ελέγχεται από αυτονομιστές της Μολδαβίας, όπου εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα.

Ανάλογη κίνηση μπορεί να αποκόψει την Οδησσό από την υπόλοιπη Ουκρανία.

«Επίσης, πιστεύουμε ότι ενώ αυτό συμβαίνει, ρωσικά αποβατικά πλοία ενδέχεται να μας περικυκλώσουν από τη θάλασσα» ανέφερε ο Γκενάντι Τρουχνάνοφ.

Η Μαριούπολη βομβαρδίζεται επί μέρες ανηλεώς, αλλά δεν έχει παραδοθεί. Η κατάληψη του στρατηγικής σημασίας λιμανιού στη Θάλασσα του Αζόφ θα αποτελέσει σημείο καμπής στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

CNN Greece

Με τη Μαριούπολη υπό ρωσικό έλεγχο θα καθίστατο δυνατή η διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, και οι οποίες έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων του Ντονμπάς.

Και εναπόκειται σε αυτές τις ενοποιημένες δυνάμεις να κινηθούν βόρεια και να ωθήσουν τα στρατεύματά τους ακόμη πιο μακριά προς το κέντρο και τον βορρά, όπου μαίνονται οι μάχες, ειδικά στο Κίεβο και το Χάρκοβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης