ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής στις Βερσαλλίες: Στήριξη στην Ουκρανία, «όχι» σε fast – track ένταξη

Nα διακόψει άμεσα τις στρατιωτικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας κάλεσαν οι «27» τη Ρωσία AP Photo/Michel Euler

Την ανάγκη άμεσης επιβεβαίωσης της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία υπογραμμίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι έλαβε γνώση του αιτήματος ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και ότι ζήτησε από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή να γνωμοδοτήσει επί του θέματος. Οι «27» αναφέρουν ότι εν αναμονή της γνωμοδότησης της Επιτροπής θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Ευρώπης με την Ουκρανία.

Οι «27» επιβεβαιώνουν επίσης την πρόθεσή τους να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν αυτό απαιτηθεί, κατά της Ρωσίας.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καταδικάζουν απερίφραστα την ρωσική εισβολή -σε συνεργασία με τη Λευκορωσία- στην Ουκρανία, στηλιτεύουν τις επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και χαιρετίζουν την απόφαση του εισαγγελέα του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου να ξεκινησει έρευνα ως προς τις ευθύνες των προσώπων που ενέχονται σε αυτές.

Οι «27» καλούν τη Ρωσία να διακόψει άμεσα τις στρατιωτικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ χαιρετίζουν επίσης το θάρρος του ουκρανικού λαού που, όπως αναφέρουν, «προστατεύει τη χώρα του, αλλά και τις κοινές μας αξίες για ελευθερία και δημοκρατία».

Επιπλέον βοήθεια

Οι «27» δεσμεύονται επίσης ότι θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην Ουκρανία πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική βοήθεια. Αναφέρουν ακόμη ότι είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση μίας δημοκρατικής Ουκρανίας, όταν η ρωσική επίθεση σταματήσει. Οι «27» αναφέρουν επίσης ότι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν προσωρινή προστασία σε όλους τους πρόσφυγες, καλώντας εκ παραλλήλου τη Ρωσία να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές Δίκαιο και να εγγυηθεί την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα θύματα της στρατιωτικής της επέμβασης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με tweet στα ουκρανικά ενημέρωσε για βοήθεια 300 εκατ. ευρώ στο Κίεβο:

«Ο πόλεμος του Πούτιν ασκεί σοβαρή στρατιωτική και οικονομική πίεση στον γενναίο λαό της Ουκρανίας. Η Ευρώπη τους υποστηρίζει πάντα. Σήμερα δώσαμε 300 εκατομμύρια ευρώ έκτακτης μακροοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πρώτη πληρωμή από το πακέτο των 1,2 δισ. ευρώ».

Ο Μπορέλ πρότεινε επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για όπλα στην Ουκρανία

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε να δοθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα το πρωί από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες.

«Πρότεινα στους ευρωπαίους ηγέτες να διπλασιάσουμε το ποσό για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ και παράλληλα να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε για νέες κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας και των ρώσων ολιγαρχών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εγκρίνουν αυτό το ποσό και μάλιστα πολύ γρήγορα. «Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να πειστούν», ανέφερε.

Ο Μπορέλ σημείωσε επίσης ότι «τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε στρατιωτικά την Ουκρανία και να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης