ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Ρωσικά άρματα περικυκλώνουν το Κίεβο - Παρατείνεται το μαρτύριο στη Μαριούπολη

Εκκλησία κατεστραμμένη από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε συνοικία της Μαριούπολης AP Photo/Vadim Ghirda

Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν σήμερα, Πέμπτη, στις βορειοανατολικές παρυφές του Κιέβου, το οποίο απειλούν πλέον να περικυκλώσουν καθώς βρίσκονται ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους έχουν φύγει, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο. Την ίδια στιγμή, ο ανθρωπιστικός εφιάλτης εντείνεται στην πολιορκημένη Μαριούπολη, όπου απέτυχε μία ακόμη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων.

Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει σήμερα, Πέμμπτη, από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά, καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Δραματικά είναι τα όσα μεταφέρει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός από την πόλη.

«Ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα. Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη», λέει ο εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Σάσα Βολκόφ, σε ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης.

«Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους» συνεχίζει.

Πολιορκημένοι εδώ και πολλές ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα, οι κάτοικοι της πόλης δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο. Οι απόπειρες εκκένωσης της πόλης και απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών έχουν αποτύχει κατ' επανάληψη με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τσακώνονται για το φαγητό. Κάποιοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου για να του πάρουν τη βενζίνη» αναφέρει ο Σάσα Βαλχόφ. Έχει ήδη οργανωθεί μια «μαύρη αγορά» όπου μπορεί κανείς να βρει λαχανικά, όχι όμως και κρέας, προσθέτει.

Οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην πόλη επισκέφθηκαν τα κατεστραμμένα σπίτια για να δώσουν τρόφιμα στους ενοίκους τους, για να επιβιώσουν για λίγες ημέρες. «Πολλοί από εμάς αρρωστήσαμε εξαιτίας του κρύου και της υγρασίας», ανέφερε ο Βαλκόφ.

Περίπου 65 άνθρωποι κρύβονται στο κτίριο όπου βρίσκεται ο ίδιος «Το καταφύγιο στο υπόγειο είναι αποκλειστικά για τα παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι άλλοι, άνω των 12 ετών, κοιμούνται στα γραφεία» εξήγησε.

Εν μέσω της μακράς ρωσικής πολιορκίας που έχει βυθίσει τη Μαριούπολη σε ανθρωπιστική κρίση, οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν χθες, Τετάρτη, τις στρατιωτικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου στο κέντρο της πόλης.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν πως βάσει του αρχικού απολογισμού υπάρχουν συνολικά 17 τραυματίες και σε αυτούς δεν περιλαμβάνοναι παιδιά. Οι τραυματίες είναι όλοι μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου.

Προσοχή, ακολουθεί σκληρό περιεχόμενο

Σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες και η καταστροφή στο παιδιατρικό νοσοκομείο είναι κολοσσιαία».

Η Ρωσία παραδέχθηκε, διά στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ότι ο στρατός της έπληξε το νοσοκομείο, υποστηρίζοντας ότι εκεί είχαν καταφύγει τάγματα ουκρανικών δυνάμεων.

Ο βομβαρδισμός καταδικάστηκε ομόθυμα από δυτικές κυβερνήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη και το Βατικανό.

Από την έναρξη της εισβολής η στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας μετρά τουλάχιστον 1.170 νεκρούς σύμφωνα με τον αντιδήμαρχό της, Σεργκέι Ορλόφ.

Πλέον θάβει σε μαζικούς τάφους τους νεκρούς της, αμάχους και στρατιώτες, με τις εικόνες που φθάνουν από την πολιορκημένη πόλη να είναι συνταρακτικές.

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Περικυκλώνεται το Κίεβο

AP Photo/Vadim Ghirda

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) είδαν στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

«Στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη στο Σκιμπίν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατιώτης ονόματι Σεργκίι, ο οποίος είπε πως μια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης καταστράφηκε εν μέρει.

Σήμερα προς το μεσημέρι, βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χλμ. από τα όρια του Κιέβου, μερικοί από τους οποίους προσγειώθηκαν καμιά εικοσαριά μέτρα από την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πύραυλοι έπληξαν πολλά σπίτια του χωριού, στο οποίο πλησίαζαν τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα και όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν μόνο ελάχιστη παρουσία.

«Οι Ρώσοι μπήκαν σήμερα το πρωί στο χωριό» δήλωσε ένας 38χρονος κάτοικος, ο Βασίλ Ποπόφ. «Είναι τρομακτικό, αλλά τι θέλετε να κάνουμε, κατοικούμε εδώ και δεν υπάρχει κάποιο μέρος που να μπορούμε να πάμε ή να καταφύγουμε».

Αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν σε πολλά μέτωπα γύρω από το Κίεβο, προκαλώντας στους Ουκρανούς φόβους ότι αργά ή γρήγορα θα περικυκλώσουν την πρωτεύουσά τους.

Από τις πρώτες μέρες κατάφεραν να φθάσουν μέχρι τις βορειοανατολικές παρυφές της πρωτεύουσας, κυρίως κοντά στις πόλεις Ιρπίν και Μπούτσα, που βομβαρδίζονται εντατικά εδώ και πάνω από μία εβδομάδα και απ' όπου οι κάτοικοι έφυγαν μαζικά.

Βορειοανατολικά του Κιέβου, τα ρωσικά άρματα μάχης προωθήθηκαν μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα τουλάχιστον 80 χλμ. για να φθάσουν τις τελευταίες ημέρες στα χωριά που βρίσκονται δίπλα στο Κίεβο όπως η Βελίκα Ντιμέρκα.

Γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα του Κιέβου, που είχε πριν από τον πόλεμο σχεδόν 3,5 εκατ. κατοίκους, οι ουκρανικές αρχές δεν διαθέτουν πλέον σήμερα παρά μόνο δρόμους που πηγαίνουν προς τον νότο για την απομάκρυνση των αμάχων και τον ανεφοδιασμό της πόλης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο μισός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Κιέβου έχει φύγει αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ένας στους δύο κατοίκους του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη. Σήμερα, κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται εδώ» δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση.

«Ωστόσο το Κίεβο έχει μετατραπεί σε φρούριο», είπε ο Κλίτσκο, κατά τη 15η ημέρα της ρωσικής εισβολής: «Κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε σημείο ελέγχου, έχει οχυρωθεί» ανέφερε.

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ουκρανικού εδάφους στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία χαρακτηρίζει "ειδική στρατιωτική επιχείρηση", αναγκάζοντας περισσότερους από 2,3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Δεν μπορούν να φύγουν οι άμαρχοι από το Ιζιούμ

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εμπόδισαν σήμερα αμάχους που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους στην πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές κατάφεραν να βοηθήσουν περίπου 1.600 πολίτες να φύγουν από το τμήμα της πόλης που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου, ανέφερε ο ίδιος σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Η ανατολική Ευρώπη ετοιμάζεται σήμερα για αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τις βομβαρδισμένες πόλεις της Ουκρανίας, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μετά την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πάνω από 2,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης