Ουκρανία: Τη φρίκη του πολέμου έζησε η Μαριούπολη - Στο μέτωπο της διπλωματίας τώρα τα βλέμματα
Ανανεώθηκε:
Απόγνωση και καμμένη γη, εκατοντάδες νεκρούς αμάχους και ήδη δύο εκατομμύρια πρόσφυγες «μετρά» ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τρεις εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή, και στη σκιά των συνταρακτικών εικόνων που φθάνουν από την πολιορκημένη Μαριούπολη, οι ελπίδες για διπλωματική λύση προς τερματισμό του πολέμου στρέφονται στη συνάντηση των Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα σήμερα, Πέμπτη, στην Αττάλεια.
Οι επικεφαλής διπλωματίας Ρωσίας και Ουκρανίας έρχονται ενώπιος ενωπίω, με τη διαμεσολάβηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου από τις 24 Φεβρουαρίου και ενώ έχουν ήδη προηγηθεί τρεις γύροι άκαρπων διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Αμφότεροι έχουν φθάσει ήδη στην Τουρκία.
Οι συνομιλίες Λαβρόφ-Κουλέμπα θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, και θα ακολουθήσει το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν -η πρώτη μεταξύ των προέδρων Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος- καθώς και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Καθ' οδόν» προς την Αττάλεια ο Ντμίτρο Κουλέμπα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής διπλωματίας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προς συντονισμό εν όψει της κρίσιμης συνάντησης, η έκβαση της οποίας θα «βρει» τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βερσαλλίες, όπου λαμβάνει χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή η άτυπη Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανική Κρίση και το συνολικό φάσμα των διαστάσεων αυτής, σαφώς περιλαμβανομένου του ενεργειακού.
Στην Αττάλεια θα βρίσκεται την Πέμπτη και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, εν μέσω των ανησυχιών που επικρατούν διεθνώς για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, ειδικά με το παρ' ολίγον πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια, αλλά και το μπλακ-άουτ στο σταθμό του Τσερνόμπιλ που εξίσου πυροδότησε φόβους για διαρροή ραδιενέργειας, αλλά τελικώς η ΙΑΕΑ καθησύχασε πως δεν υπήρξε κάποια κρίσιμη επίπτωση από τη διακοπή της ηλεκτρόδότησης.
Κραυγή αμάχων στη Μαριούπολη
Εν μέσω της μακράς ρωσικής πολιορκίας που έχει βυθίσει τη Μαριούπολη σε ανθρωπιστική κρίση, οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν την Τετάρτη τις στρατιωτικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου στο κέντρο της πόλης.
Οι τοπικές αρχές ανέφεραν πως βάσει του αρχικού απολογισμού υπάρχουν συνολικά 17 τραυματίες και σε αυτούς δεν περιλαμβάνοναι παιδιά. Οι τραυματίες είναι όλοι μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου.
Προσοχή, ακολουθεί σκληρό περιεχόμενο
Σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες και η καταστροφή στο παιδιατρικό νοσοκομείο είναι κολοσσιαία».
Η Ρωσία παραδέχθηκε, διά στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ότι ο στρατός της έπληξε το νοσοκομείο, υποστηρίζοντας ότι εκεί είχαν καταφύγει τάγματα ουκρανικών δυνάμεων.
Ο βομβαρδισμός καταδικάστηκε ομόθυμα από δυτικές κυβερνήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη και το Βατικανό.
Από την έναρξη της εισβολής η στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας μετρά τουλάχιστον 1.170 νεκρούς σύμφωνα με τον αντιδήμαρχό της, Σεργκέι Ορλόφ.
Πλέον θάβει σε μαζικούς τάφους τους νεκρούς της, αμάχους και στρατιώτες, με τις εικόνες που φθάνουν από την πολιορκημένη πόλη να είναι συνταρακτικές.
Απευθύνοντας δραματική έκκληση για βοήθεια, τόσο ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ, όσο και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσαν ότι η πόλη βομβαρδίζεται αδιάκοπα και η Ρωσία «κρατά ομήρους» τους κατοίκους της.
Στη Μαριούπολη -όπου και κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός- δεν υπάρχει εδώ και ημέρες νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. Οι κάτοικοι λιώνουν το χιόνι για πιουν νερό και καίνε ξύλα για να ζεσταθούν. Οι συνθήκες είναι «μεσαιωνικές», δήλωσε ο Σεργκέι Ορλόφ.
Συνολικά 40.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν την Τετάρτη από πόλεις που βρίσκονται στη ζώνη του πυρός, ανάμεσά τους 3.000 άνθρωποι που κατάφεραν να διαφύγουν από το αιματοβαμμένο Ιρπίν, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, καθώς και το Βορζέλ. Όμως οι απόπειρες εκκένωσης διαρκώς αποτυγχάνουν σε εμπόλεμες ζώνες γύρω από το Κίεβο, το Χάρκοβο, καθώς και τη Μαριούπολη, με την ουκρανική και ρωσική πλευρά να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.
Από ρωσικής πλευράς γνωστοποιήθηκε πως 5.460 άτομα από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, καθώς και από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, κατευθύνθηκαν προς τη Ρωσία το τελευταίο 24ωρο.
Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι βομβαρδίζουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ναρκοθετούν τους δρόμους και πυροβολούν κοντά σε οχήματα που επιχειρούν μεμονωμένα να διαφύγουν, και στήνουν σημεία ελέγχου.
«Στόχος του Πούτιν είναι να έχει μία Ουκρανία χωρίς Ουκρανούς» δήλωσε ο Σεργκέι Ορλόφ, μιλώντας για «καθαρή γενοκτονία» και «έγκλημα πολέμου».
«H Ρωσία εξακολουθεί να κρατά ομήρους πάνω από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση. Συνεχίζονται τα αδιάκριτα πυρά. Σχεδόν 3.000 νεογέννητα στερούνται φαρμάκων και τροφής. Καλώ τον κόσμο να δράσει. Αναγκάστε τη Ρωσία να σταματήσει αυτό τον βάρβαρο πόλεμο σε πολίτες και μωρά» ανέφερε από πλευράς του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα.
Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και πολωνικά MiG-29
Με το ρωσικό σφυροκόπημα να εντείνεται, και δη μετά το βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης, η κυβέρνηση Ζελένσκι ενέτεινε ακόμη περισσότερο την πίεση και τις εκκλήσεις προς τη Δύση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της χώρας, καθώς και προς απεμπλοκή του σχεδίου διάθεσης πολωνικών Mig-29 στην πολωνική αεροπορία.
«Κλείστε τον ουρανό τώρα. Σταματήστε τις δολοφονίες. Έχετε τη δύναμη αλλά φαίνεται να χάνετε την ανθρωπιά σας» επέμεινε ο Ζελένσκι παρά τη σταθερή άρνηση του ΝΑΤΟ προς αποφυγή άμεσης εμπλοκής στον πόλεμο. Ανάλογες δηλώσεις ήλθαν διά στόματος του Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργών και τοπικών αξιωματούχων.
«Στόχος μας είναι να τερματίσουμε τον πόλεμο, όχι να τον διευρύνουμε. Εάν Αμερικανοί πιλότοι πετάξουν στον ουκρανικό εναέριο χώρα σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει σε ευθεία σύγκρουση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Αυτό θα παρατείνει τη σύγκρουση και την κάνει πιο αιματηρή απ' ότι ήδη είναι» ήταν η απάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.
«Η πραγματικότητα είναι ότι εάν εγκαθιδρύσουμε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα οδηγήσει σε ευθεία σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, και δεν είναι αυτό που επιδιώκουμε» δήλωσε εξίσου από πλευράς της η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λις Τρας, ενώπιον των δημοσιογράφων, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρμεντ.
Η ίδια παρέπεμψε στη στρατιωτική υποστήριξη που δέχεται η Ουκρανία από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία με νεότερη απόφαση προστίθενται τα πλέον προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων Starstreak της εταιρείας Thales.
Με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν να έχει απορρίψει εξ αρχής τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να επιδίδεται σε χειρουργικούς ελιγμούς για να αποτραπεί ουσιαστικά το ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου πολέμου, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως εάν ο ίδιος ήταν στη θέση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα «ζητούσε ό,τιδήποτε θα ήταν κατά την άποψή του δυνατό για να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό», ανέφερε όμως πως οι ΗΠΑ και συνολικά η Δύση «έχουν κάνει πράγματα πρωτοφανή για να διασφαλίσουν πως οι Ουκρανοί έχουν τα μέσα να αμυνθούν εναντίον του πολέμου επιλογής της Ρωσίας».
«Όχι» των ΗΠΑ στα πολωνικά Mig
Ως προς το ζήτημα της διάθεσης των πολωνικών Μig-29 στην Ουκρανία και τις διεργασίες που «πάγωσαν», αφότου η Βαρσοβία αιφνιδίασε τις ΗΠΑ προτείνοντας να στείλει τα αεροσκάφη στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας για να μη «φύγουν» προς το Κίεβο από πολωνικό έδαφος, ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησε ερωτηθείς σχετικά για «περιπλοκότητες», επισημαίνοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί πως «ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με το σωστό τρόπο».
«Η απογείωση αεροσκαφών από αμερικανική ΝΑΤΟϊκή βάση στη Γερμανία για να πετάξουν σε εναέριο χώρο διαφιλονικούμενο με τη Ρωσία εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το σύνολο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ» επισήμανε ο Μπλίνκεν.
Είχε ήδη προηγηθεί η απόρριψη της πρότασης εκ μέρους του αμερικανικού Πενταγώνου, καθώς και οι απειλές του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πως η μεταφορά μαχητικών στις ΗΠΑ για να σταλούν εν συνεχεία στο Κίεβο θα δημιουργούσε «εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο». Η Ρωσία έχει ήδη διαμηνύσει πως θα θεωρήσει ως άμεση εμπλεκόμενη στον πόλεμο οποιαδήποτε χώρα παράσχει βάσεις της για να «σηκωθούν» ουκρανικά αεροσκάφη.
To επεισόδιο εξέθεσε ρωγμές στο ΝΑΤΟ και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, μεταβαίνει την Πέμπτη σε «πυροσβεστική» επίσκεψη στη Βαρσοβία.
Από πλευράς, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιμένει και σε αυτό το αίτημα που διαφαίνεται ότι τελικά δεν θα ικανοποιηθεί:
«Είμαστε ευγνώμονες στην Πολωνία για την πρότασή της, την ετοιμότητά να παράσχει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη. Πρόκειται για μία επίσημη πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει τα αεροσκάφη στην κατάλληλη αμερικανική βάση. Όλοι το άκουσαν και το διάβασαν από τα μέσα ενημέρωσης. Η Πολωνία έχει μία συμφωνία με τους Αμερικανούς. Αλλά την ίδια στιγμή ακούμε ότι οι προτάσεις της Πολωνίας φέρεται να έχουν απορριφθεί. Αυτό λένε στην Ουάσινγκτον. Πότε θα λάβουν επιτέλους την απόφαση;»...
Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece σε liveblog την 14η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία