Πόλεμος Ουκρανία: Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την προσφορά της Πολωνίας για τα MiG-29
Ως «μη βιώσιμη» χαρακτηρίζει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, την πρόταση της Πολωνίας να θέσει στη διάθεση της Ουάσινγκτον όλα τα μαχητικά MiG-29 που έχει στον στόλο της ώστε να μεταφερθούν στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την προσφορά.
Όπως εξηγεί ο Τζον Κέρμπι, η προοπτική τα μαχητικά αυτά να απογειωθούν από βάση των ΗΠΑ και του NATO στη Γερμανία και να πετάξουν «μέσω εναερίου χώρου που διεκδικείται από τη Ρωσία στην Ουκρανία» θα ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».
«Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο NATO για το ζήτημα αυτό και την επιμελητειακή πρόκληση που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πολωνική πρόταση είναι βιώσιμη», κατά τον κ. Κέρμπι.
Η πολωνική Πολεμική Αεροπορία έχει στον στόλο της 27 επιχειρησιακά μαχητικά MiG-29, 21 μονοθέσια και 6 διθέσια.
Υπενθυμίζεται πως το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη πως η χώρα «είναι έτοιμη να καθορίσει αμέσως τους όρους αγοράς των αεροπλάνων».
Επιπλέον, η πολωνική κυβέρνηση προέτρεψε «άλλους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, που κατέχουν μαχητικά αεροσκάφη ΜiG-29, να δράσουν στο ίδιο πνεύμα».
Η κίνηση έρχεται μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων στο Λονδίνο, μεταξύ του Πολωνού πρωθυπουργού και του Βρετανού ομολόγου του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τον Guardian.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, έχει επιβεβαιώσει τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.
Εξετάζεται συγκεκριμένα η διάθεση από τη Βαρσοβία στην Ουκρανία πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής προέλευσης, με αντάλλαγμα αμερικανικά μαχητικά F-16.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η αποστολή όπλων στο Κίεβο θα οδηγήσει σε «παγκόσμια κατάρρευση».
Η προειδοποίηση ήλθε από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναμεταδίδει το Reuters από το πρακτορείο Interfax. To έτερο ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε επίσης δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ανέφερε πως η Δύση στέλνοντας μισθοφόρους και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία θα συνιστούσε καταστροφή εξέλιξη της κατάστασης στη χώρα.
Η Μόσχα είχε ήδη προειδοποιήσει την Κυριακή ότι ώρες που τυχόν επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να κάνει χρήση αεροδρομίων τους θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται στον πόλεμο.
«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Οι ρωσικές απειλές έρχονται καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντμίρ Ζελένσκι, επιμένει να ζητά από τη Δύση την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας ή «έστω» μαχητικά αεροσκάφη για να αμυνθεί η χώρα έναντι της ρωσικής επίθεσης.
Η απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ως προς την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ήταν και παραμένει αρνητική καθώς θα οδηγούσε σε ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.