ΚΟΣΜΟΣ

«Πώς μπορέσατε να μας ρίξετε βόμβες;» - Το δράμα των προσφύγων στα Ουκρανο-πολωνικά σύνορα

Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

«Αναγκαστήκαμε και φύγαμε, παρατήσαμε τα σπίτια μας. Γιατί; Για ποιο λόγο;» διερωτάται μία ηλικιωμένη γυναίκα στην κάμερα του CNN Greece, μία από τους τουλάχιστον δύο εκατομμύρια κατοίκους της Ουκρανίας που έχουν ήδη εγκαταλείψει τη ζωή τους εκεί, λόγω της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σε εκατομμύρια ανθρώπους απόγνωση, οργή, ανασφάλεια για το αύριο και αγωνία για τους συγγενείς και φίλους που μένουν πίσω.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι μετά το πρώτο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανόν να υπάρξει ένα δεύτερο που να συνίσταται από πιο ευάλωτους πρόσφυγες, με την Πολωνία να αφήνει πίσω της την πολιτική κλειστών συνόρων και να ανταποκρίνεται σε μια μαζική άφιξη προσφύγων. Ήδη έχει υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Αφήστε με να μπω παρακαλώ, υπάρχει χώρος», ακούγεται να λέει μια γυναίκα καθώς χιλιάδες κόσμου προσπαθεί να μπει στα ασφυκτικά γεμάτα τρένα, αναζητώντας ασφάλεια στην Πολωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει πρόθυμη να διαχειριστεί τις ροές, με την αντίδραση των «27» να είναι σαφώς διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη φορά. Η οδηγία για την προσωρινή προστασία όσων φεύγουν από την εμπόλεμη Ουκρανία που παρέχει το δικαίωμα παραμονής και εργασίας στην ΕΕ -η οποία υπάρχει εδώ και περίπου 20 χρόνια- ενεργοποιείται για πρώτη φορά με ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών.

«Πώς μπορέσατε να ρίξετε βόμβες;»

«Ούτε οι Γερμανοί δεν έκαναν τέτοια πράγματα, όπως ο Πούτιν. Έριξαν βόμβες πάνω στις πόλεις μας, στη γη μας, κατέστρεψαν τα πάντα. Έκαναν σαν ζόμπι τον ρωσικό λαό. Ήμασταν αδέλφια, αλλά τώρα δεν θα ξαναγίνουμε ποτέ. Δεν έχω τη δύναμη να ανταπεξέλθω σε αυτή την κατάσταση» λέει εμφανώς συγκινημένη η ηλικιωμένη γυναίκα.

«Δεν έχουμε τη δύναμη να είμαστε ελεύθεροι, δεν θα είμαστε ποτέ μαζί σας» συνεχίζει και απευθυνόμενη στους ρώσους στρατιώτες που επιχειρούν στη χώρα λέει:

«Πώς μπορέσατε να ρίξετε βόμβες στην ουκρανική επικράτεια; Δεν πάτησε ο Πούτιν το κουμπί για να βομβαρδίσει τη χώρα, τα σπίτια μας. Εσείς το κάνατε. Πώς μπορέσατε να το κάνετε αυτό;».

Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής 1.335 απώλειες αμάχων στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, συμπεριλαμβανομένων 474 νεκρών και 861 τραυματιών, αλλά ο πραγματικός απολογισμός εκτιμάται να είναι υψηλότερος.

Εκκένωση αμάχων με αλληλοκατηγορώ μεταξύ Κιέβου - Μόσχας

Η Ρωσία ανακοίνωσε το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων από το Κίεβο, το Τσερνίχιβ, το Σούμι, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν οι άμαχοι. Παράλληλα υποστήριξε ότι οι ουκρανικές αρχές ενέκριναν μόνο μία οδό εκκένωσης πολιτών από περιοχές που επλήγησαν από μάχες από τις 10 που προτάθηκαν, συμπεριλαμβανομένων πέντε προς εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο.

Ορισμένοι κάτοικοι του Σούμι, συμπεριλαμβανομένων Νιγηριανών και Ινδών φοιτητών, έχουν πλέον εγκαταλείψει την πόλη με λεωφορεία.

Το Κίεβο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν μια διαδρομή εκκένωσης από το λιμάνι της Μαριούπολης. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στον ανθρωπιστικό διάδρομο μεταξύ της Μαριούπολης και της Ζαπορίζια.

«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ, οι νάρκες» κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Η Δύση σκληραίνει τη στάση της με εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την Τρίτη την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας από τις ΗΠΑ, εντείνοντας την πίεση στη Μόσχα ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι η απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας, η οποία έχει δικομματική υποστήριξη, θα επηρεάσει τις τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη «για την υπεράσπιση της ειρήνης» ενώ εκτίμησε ότι θα ενθαρρύνει τη στροφή προς καθαρότερη ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιό της για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, κατά δύο τρίτα εντός του 2022 και τερματισμό της εξάρτησής της από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμου «πολύ πριν από το 2030».

Η Βρετανία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης